Portretfotografie met Natuurlijk Licht Buiten - 5 Tips

Tip 1: Fotografeer op een bewolkte dag

Het allermakkelijkste om een portret met natuurlijk daglicht te maken, is op een bewolkte dag. Het wolkendek fungeert dan als een gigantische diffuser - net als het witte stuk stof van een softbox - waardoor het licht heel erg zacht is. Dit zorgt voor mooi flatterend licht, en dus ook voor een fijne zachte sfeer. Kijk maar naar dit portret van Maaike, gemaakt in de natuur in Zeist. Persoonlijk vind ik het heel mooi hoe de schaduwen haar jukbeenderen accentueren :)

Zwart wit close-up portret van Maaike, zacht licht, mooie onscherpte

Maaike, 2020

 

Tip 2: Fotografeer op een zonnige dag

Hoewel portretfotografie tijdens bewolking, relatief “makkelijk” is…is het ook vrij standaard en misschien zelfs een beetje saai. Ik wil je dan ook zeker uitnodigen of uitdagen om juist op een zonnige dag een portret te gaan maken. Ga dan niet om 12:00 uur ‘s middags in de zomer een fotoshoot houden, want dan krijg je de gevreesde ‘panda eyes’. Dit is wanneer de lichtbron recht boven het model is en je schaduwen krijgt in de oogkassen - gelijkend op een pandabeer. Dat wil je in de meeste gevallen liever niet. Maar soms ook wel:

Portretfotografie met natuurlijk licht, Daniel, lichtbron recht van boven.

Studio portret van Daniel (2021) waarbij ik toch een keer de ‘regels’ heb gebroken door de lichtbron recht boven het model te plaatsen. Met het risico op de zogenaamde ‘panda eyes’…Wat vind jij?

 

Mooier is, om vlak voor zonsondergang te fotograferen, zeg maar ‘the golden hour’. Het licht is dan toch minder hard dan midden op de dag. Ook de hoek waaronder het licht valt is prettiger dan recht van boven. Hier zie je een setje andere foto’s van Maaike, geschoten tijdens dezelfde sessie als haar portret hierboven. Cool toch, hoe je op dezelfde locatie - weliswaar met andere kleding en ander haar - een hele andere sfeer kunt creëeren?

 

Tip 3: Go with the flow

Bij de voorgaande 2 tips ging ik er van uit dat je zélf de dag en tijd kunt kiezen voor een fotoshoot. Maar soms, bijvoorbeeld bij een (betaalde) opdracht moet je gewoon op een bepaalde dag en op een bepaalde tijd ergens zijn. Dat was ook het geval bij de portretshoot van Leroy. Het was volgens mij zelfs een stormachtige dag, maar de weersgoden waren ons goed gezind. Precies tijdens de shoot was het droog en zelfs redelijk windstil!

Leroy, close-up portretfoto met daglicht, tegenlicht

Leroy, 2022. Dit portret heb ik genomen tussen twee gebouwen in, waaronder Achter de Dom. Hierdoor kwam het licht van achter/van boven. Hierdoor krijg je een heel mooi randje licht op zijn haar, oftewel een ‘haarlichtje’. Combineer dat met een epische gezichtsuitdrukking….en klaar!

 

Tip 4: Travel light

Afhankelijk van waar je jouw portretshoot hebt gepland zou ik zeggen: Neem zo min mogelijk mee. Travel light dus. Het is niet fijn om in de bloedhitte met een zware tas te moeten sjouwen. Aan de andere kant: Alles voor het perfecte shot ;) Maar even zonder dollen: Ik neem meestal één camera mee, één lens, en ook wel een statief. That’s it. Tenzij het voor een betaalde opdracht is, dan neem ik ook een extra camera als back-up mee.

Kevin met camera op een statief op een heideveld in Zeist

Tijdens een vrij werk shoot in Zeist. Je kunt vrij makkelijk je camera met statief optillen en verplaatsen.

 

Tip 5: Maak veel, heel veel portretten.

Portretfotografie is een skill. En net als bij elke andere skill moet je veel, heel veel oefenen om er goed of beter in te worden. En ik snap dat je wellicht een druk leven hebt. Een baan, een gezin, andere hobbies…Maar probeer in ieder geval periodiek een fotoshoot te plannen. Is dat 1x per twee weken? 1x per maand? Kijk gewoon wat mogelijk is voor jóu. Als ik je daarbij kan helpen, let me know via een berichtje.

Ik heb in zekere zin natuurlijk het geluk dat fotografie mijn werk is, en ik ook in opdracht portretten moet maken. Ook dat is oefening! Hier een snel geselecteerd overzicht van portretten die ik in 2022 heb gemaakt - in alfabetische volgorde. En stiekem zijn de meesten met studiolicht gefotografeerd. Kan jij de daglicht portretten herkennen?!

 

Extra Tips fotograferen met daglicht:

Vorige
Vorige

Het verschil tussen verlichting en belichting in de fotografie

Volgende
Volgende

Studiofotografie instellingen: Haal het beste uit je fotoshoots