Hoe ontwikkel je je eigen portretfotografie stijl?

Introductie

Als portretfotograaf wil je je onderscheiden en een unieke stijl ontwikkelen die jouw werk herkenbaar maakt. Het ontwikkelen van je eigen portretfotografie stijl is een continu proces van zelfontdekking en creatieve evolutie. In deze blog deel ik enkele praktische tips die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van je eigen stijl in portretfotografie.

Hoe ontwikkel je je eigen portretfotografie stijl? Selectie van 4 portretten

Hier een kleine selectie van enkele portretten die ik heb gemaakt. Ondanks dat ze zo verschillen, vind ik ook dat ze een gemeenschappelijk gevoel weergeven. Ik zou het sereen of zen noemen.

 

Onderzoek en inspiratie

Begin met het bekijken van verschillende portretfotografen en hun werk. En dat kan ook al door lekker relaxed fotoboeken te bekijken van fotografen die jij bewondert. Het kan dan wel helpen om een en ander op te schrijven.

Als je het werk bekijkt, vraag jezelf dan onder andere af: Waarom vind ik dit mooi? Wat zijn gemeenschappelijke elementen van de portretten van deze fotograaf? Hoe is het licht? Hoe is de sfeer? Hoe is het kleurgebruik in kleding, achtergrond enzovoorts?

Je kunt ook een moodboard maken, een verzameling van plaatjes die jij mooi vindt. Digitaal (via Pinterest bijvoorbeeld) of gewoon ouderwets fysiek knip -en plakwerk.
Laat je inspireren door kunst, mode, films en andere creatieve bronnen. Verzamel beelden die je aanspreken en probeer te begrijpen wat je er zo speciaal aan vindt.

Hoe ontwikkel je je eigen portretfotografie stijl? Moodboard aan de muur

Moodboard aan de muur. Een verzameling van foto’s, afbeeldingen en plaatjes waar jij blij van wordt.


Identificeer je interesses en passies

Denk na over de onderwerpen en thema's die je aanspreken. Waar ligt je passie? En dan niet eens wat betreft fotografie, maar alles daarnaast. Als ik voor mijzelf spreek, dan is dat vechtsport en krachttraining. Het is niet voor niets dat mijn Fotoacademie eindexamen project Satori, een Brazilian Jiu Jitsu portrettenserie was.

Hoe ontwikkel je je eigen portretfotografie stijl? Satori

Met andere woorden, interessante onderwerpen (en dus mensen) zijn dichterbij dan je denkt. Hou het klein en eenvoudig voor jezelf, en kijk gewoon naar je eigen leven ;)

Doe je aan honkbal? Maak dan een portrettenserie van je teamgenoten.
Ben je heel bewust bezig met het klimaat? Maak dan bijvoorbeeld een serie over mensen die ervoor kiezen om geen auto te bezitten.

 

Experimenteer met verschillende technieken

Probeer verschillende dingen uit om je eigen stijl te ontdekken. Fotografeer je je portretten altijd met diafragma F/2.8 vanwege de fijne scherptediepte? Fotografeer dan eens een tijd op F/5.6. Doe je je fotoshoots altijd binnen bij een raam? Ga dan juist een keer naar buiten! Vind je het fijn om met zacht licht te werken? Zoek dan eens bewust een hele zonnige dag op. Durf letterlijk en figuurlijk buiten je comfortzone te treden en nieuwe benaderingen te verkennen.

Hoe ontwikkel je je eigen portretfotografiestijl? Renee hard zonlicht in kantine

Dit portret van Renée was gek genoeg niet eens de bedoeling. We waren eigenlijk bezig met studioportretten. Tot ik tijdens een pauze dit hele toffe licht in de kantine op de muur zag…Zo zie je maar…sta open voor de momenten die zich voordoen!

 

Gebruik creatieve elementen (of niet)

Voeg creatieve elementen toe aan je portretten om je stijl te versterken. Dit kunnen specifieke kleurstijlen, texturen, patronen of achtergronden zijn. Overweeg het toevoegen van props of het werken met bijzondere locaties om een visuele samenhang te creëren in je portfolio.

Hoewel bovenstaande zeker kan helpen als onderdeel van experimenteren, zou ik aanraden om ook hierbij het subtiel te houden. Maar ook dat is een persoonlijke keuze, omdat ik van eenvoud en minimalisme hou.

Hoe ontwikkel je je eigen portretfotografie stijl? Werken met props. Cath.

Het gebeurt echt zelden dat ik props gebruik, zoals hier bij dit portret van Cath. Voor de basis van deze foto blijf ik trouw aan ‘mijn stijl’: het licht, de serene blik, de eenvoud. Het schaakbord is dan slechts een toevoeging.

 

Focus op consistentie

Hoewel het belangrijk is om te experimenteren, is het ook essentieel om consistentie in je werk te brengen. Zorg voor een zekere eenheid in je portfolio, zodat je herkenbaar wordt voor anderen. Dit betekent niet dat al je foto's er hetzelfde moeten uitzien, maar dat er een samenhangende stijl en gevoel aanwezig is.

Consistent zijn en blijven is een gevolg van dichtbij je gevoel blijven denk ik. Heel bewust zijn (dus voelen) of je gelukkig wordt van een portret. Als dat het geval is, dan is dat een goede indicator van (het ontwikkelen van) je eigen stijl. Immers, dat geluksgevoel is dan de rode draad in de portretten die je maakt.

Voor mij is die rode draad de sereniteit van een portret. Als ik dát gevoel bij de foto ervaar, dan behoud ik dus die consistentie in mijn portretten. En kun je spreken van een specifieke stijl.

Kijk nog eens naar deze selectie. Ik hoop in ieder geval dat jij ook bij elk portret een bepaalde sereniteit ervaart. Ondanks dat ze zo verschillend zijn. Qua afstand (de een is een wide shot, de ander een close-up etc), maar ook qua licht. Portretten 1 en 3 zijn met kunstlicht in een studio gemaakt, en 2 en 4 met daglicht bij mensen thuis. Je ziet daar immers ook meer context van de thuisomgeving.

 

Blijf leren en evolueren

Portretfotografie is een voortdurende ontdekkingsreis. Blijf leren en ontwikkelen door workshops, cursussen en het bekijken van tutorials. Experimenteer met nieuwe technieken en blijf jezelf uitdagen. Reflecteer regelmatig op je werk en zoek naar manieren om je stijl verder te verfijnen en te evolueren.

 

Conclusie

Het ontwikkelen van je eigen portretfotografie stijl is een persoonlijk proces dat tijd en toewijding vergt. Door onderzoek, experimenteren en reflectie kun je stap voor stap jouw unieke stijl ontdekken en verfijnen. Wees jezelf/authentiek, volg je passie en laat je creativiteit de vrije loop. Ontwikkeling is een continu proces, dus blijf leren, groeien en geniet van de reis naar het vinden van jouw eigen stijl in de wereld van portretfotografie.

Vorige
Vorige

Studiofotografie instellingen: Haal het beste uit je fotoshoots

Volgende
Volgende

De 5 meest gemaakte fouten die beginners maken bij portretfotografie