De 5 meest gemaakte fouten die beginners maken bij portretfotografie

Portretfotografie is een fascinerende vorm van kunst waarbij je het bijzondere van mensen kunt vastleggen. En daarmee bedoel ik niet persé mensen met een bijzonder uiterlijk, of professionele modellen. Ik vind het zelf juist eigenlijk best fijn als iemand helemaal geen model ervaring heeft. Omdat ik mensen graag op een pure manier fotografeer.

Voor beginners kan het echter een uitdaging zijn om de juiste technieken onder de knie te krijgen. En ook om alle ballen hoog te houden: Je camera-instellingen, je omgang met je model, het geven van aanwijzingen, zorgen voor mooi licht, en allerlei andere aspecten die bij een portretshoot komen kijken.

In deze blog zal ik de meest voorkomende fouten bespreken die beginners maken bij portretfotografie, zodat jij ze kunt vermijden en betere portretten kunt maken.

 

Onjuist scherpstellen.

Een van de meest voorkomende fouten is het verkeerd scherpstellen van het onderwerp. Het is belangrijk om de focus op de ogen van de persoon te leggen, omdat dit de plek is waar je de meeste expressie en emotie kunt vinden. Let goed op je autofocuspunt en zorg ervoor dat de ogen scherp zijn. Met moderne systeemcamera’s is dat een stuk makkelijker, omdat die soms eye-AF bevatten, waarbij de camera automatisch scherpstelt op een van de ogen.

oog close-up vrouw
 

Verkeerde belichting.

Belichting is essentieel voor een goede portretfoto, maar beginners maken vaak fouten zoals overbelichting of onderbelichting. Vermijd te veel direct zonlicht - en dan vooral als de zon recht boven je is. Dit levert zogenaamde ‘panda eyes’ op, waarbij de schaduw precies in de oogkassen valt.

Zachter licht bij bewolkt weer is veel en veel makkelijker om portretten te maken. Maar eerlijk gezegd is dit ook minder ‘spannend’. Je kunt ook met flitsers werken of reflectoren gebruiken, maar dit zorgt toch ook wel voor veel gedoe. Als beginner heb je genoeg andere dingen aan je hoofd, dus ik zou het gebruik daarvan voorlopig uitstellen.

 

Gebrek aan connectie met het onderwerp.

Een portretfoto moet de persoonlijkheid van het onderwerp weerspiegelen. Een veelgemaakte fout is het niet creëren van een connectie met de geportretteerde persoon. Neem de tijd om een gesprek aan te knopen en een ontspannen sfeer te creëren. Dit zal resulteren in natuurlijke en authentieke expressies.

Pete Wu

Dit portret van Pete is geschoten terwijl hij en ik in bleven praten. Daardoor ontstonden spontane momenten die ik dan vastlegde.

 

Overmatige nabewerking.

Het is verleidelijk om bij het bewerken van portretten te veel retouches uit te voeren. Beginners maken vaak de fout om de huid te verzachten tot het punt waarop het er onnatuurlijk uitziet. Wees subtiel bij het verwijderen van onvolkomenheden en behoud de natuurlijke textuur van de huid.

5 grootste fouten bij portretfotografie

Dit portret van Annika heb ik bijna 10 jaar geleden gemaakt, namelijk in 2014. Volgens mij kreeg ik toen al de feedback van een docent van de Fotoacademie dat ik te ver was gegaan met het verzachten van de huid in Photoshop…Nu zou ik het veel, en veel subtieler doen. Of eigenlijk zelfs helemaal niet, en het heel puur houden.

 

Slechte compositie.

Een onsamenhangende compositie kan afleiden van het onderwerp. Heel vaak is het advies om het centreren van je model in het midden te vermijden. Ik zou het bij portretfotografie lekker simpel voor jezelf houden, en het model gewoon in het midden te plaatsen. Kijk maar naar portretten van bekende Nederlandse fotografen, zoals Erwin Olaf, Bastiaan Woudt of Frank Ruiter. Daar staan de modellen toch heel vaak in het midden. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

5 grootste fouten bij portretfotografie - Leonie, compositie in het midden

Hier zie je een mooie en strakke compositie van een portret van Leonie. Dit is simpelweg de muur van een kantoorgebouw, en ik heb geprobeerd om haar exact in het midden te kaderen. Vanaf een statief, dat helpt heel erg om precies je compositie te bepalen.

 

Conclusie.

Portretfotografie is een reis van leren en experimenteren. Door bewust te zijn van de meest voorkomende fouten die beginners maken, kun je ze vermijden en je vaardigheden verbeteren. Onthoud dat oefening en geduld essentieel zijn om uit te groeien tot een betere portretfotograaf. Blijf veel verschillende dingen uitproberen, wees creatief en geniet van het proces van het vastleggen van de unieke schoonheid van mensen.

5 grootste fouten bij portretfotografie, Cath.

Dit was een experiment met Cath, waarbij ik eigenlijk voor het eerst echt een zogenaamde ‘prop’ in het beeld heb gebruikt. Namelijk een schaakbord - het idee was namelijk geinspireerd door de bekende Netflix serie The Queen’s Gambit.

Vorige
Vorige

Hoe ontwikkel je je eigen portretfotografie stijl?

Volgende
Volgende

Lichtvormers in de fotografie: Een creatieve gids voor het vormgeven van licht