De Toekomst van Portretfotografie: AI en de opkomst van virtuele portretten

De afgelopen tijd heeft de wereld letterlijk en figuurlijk kennisgemaakt met de nauwelijks te bevatten visuele creaties met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Ook op het gebied van portretfotografie heeft AI voor een ongelooflijke transformatie gezorgd, waarbij het traditionele concept van het vastleggen van gezichten een totaal nieuwe betekenis heeft gekregen.

Met de mogelijkheid om virtuele portretten te creëren, heeft AI fotografen en kunstenaars in staat gesteld om grenzen te verleggen en nieuwe creatieve mogelijkheden te verkennen. Kijk maar eens naar midjourney.com, waar je met een proefperiode dingen kunt uitproberen.

 

Virtuele Portretten: Een Nieuwe Kunstvorm

Met portretten - gecreëerd door AI - hebben fotografen (of beter gezegd creators) nu de mogelijkheid om volledig fictieve gezichten te creëren waarbij je niet gebonden bent aan de beperkingen van de werkelijkheid. Dit opent de deur naar een geheel nieuwe kunstvorm, waarbij de verbeelding de enige grens is. The sky is the limit!

Je kunt spelen en experimenteren met kleuren, vormen, structuren en emoties op manieren die voorheen ondenkbaar waren. Zo ontstaan er portretten die je waarschijnlijk niet zelf zo snel zou maken, op de traditionele manier met een camera. Maar was de traditionele manier daarvóór niet de schilderkunst? ;)

Zo heb ik onder andere een mini portretserie gemaakt van comic superhelden -en schurken Batman, The Joker en Harley Quinn, in foto realistische stijl. Het enige wat ik heb hoeven doen is een prompt invoeren in Midjourney. Een prompt is zeg maar een opdracht die je geeft aan het AI programma, en dit is het resultaat.

 

Personalisatie en Identiteit

AI heeft ook de mogelijkheid om te leren van bestaande portretten en gezichten, waardoor het in staat is om unieke portretten te genereren die lijken op echte personen, zelfs als die personen nooit hebben bestaan. Deze technologie heeft vanzelfsprekend interessante gevolgen. Mensen kunnen nu portretten laten maken die hun innerlijke wereld weerspiegelen, met elementen die hen definiëren maar ook de verbeelding prikkelen. Hierdoor kunnen we spelen met verschillende versies van onszelf, onze emoties en onze identiteit. Hier zie je een experiment / variant op mijn persoonlijke fotoproject “Peranakan”, gemaakt met Midjourney…Dit project begon als een zoektocht naar mijn eigen Chinees-Indonesische identiteit, maar is inmiddels langzaam geëvolueerd in een wens om de Peranakan gemeenschap in Nederland letterlijk en figuurlijk een gezicht te geven.

 

Technologie als Creatieve Partner

Sommige mensen zijn bang zijn dat AI de rol van menselijke creativiteit zal ‘vervangen’. Ik denk eerder dat AI de creativiteit van mensen tot uitvoering kan brengen. Voor een summer fashion shoot heb je bijvoorbeeld onder andere modellen, een fotograaf, een make-up en hair artist, een stylist, een creative director, een exotische locatie etc etc nodig. Met AI heb je in de nabije toekomst - hoe ongelooflijk pijnlijk dat ook is - dat eigenlijk allemaal niet nodig. Kijk maar naar de foto’s hier onder aan, allemaal gemaakt met AI…Er zullen dus zeker banen verloren gaan, maar was dat ook niet het geval met zoiets simpels als de zelfscankassa? Ik zie AI (nog) niet als bedreiging, maar het zet me wel aan het denken. Ondertussen probeer ik wat dingen uit, en leer omgaan met verschillende tools en programma’s.

AI kan dienen als een inspiratiebron, een instrument om ideeën te verkennen en een middel om het creatieve proces te versnellen. Je kunt AI gebruiken om concepten te visualiseren en te experimenteren met verschillende stijlen en technieken. Uiteindelijk wordt het een samenwerking tussen mens en machine, waarbij beide elementen elkaar aanvullen en versterken. Één ding is zeker, of je nou anti of pro AI bent…je kunt het niet tegenhouden. It is coming, en is het jouw keuze of je je ertegen verzet of met de flow meegaat…

 

Morele en Ethische Overwegingen

Hoewel AI-generatie van portretten talloze mogelijkheden biedt, zijn er ook ethische en morele vraagstukken om te overwegen. Het gebruik van AI om nepgezichten te maken roept vragen op over privacy, misbruik en de vervaging van de grenzen tussen realiteit en fictie.

Hoe zullen we omgaan met de potentiële verwarring die kan ontstaan als AI-gegenereerde portretten niet meer te onderscheiden zijn van echte mensen? Dan is het echt FAKE NEWS. Eigenlijk is dat nu al het geval, hoewel de portretten met Midjourney toch nog té gelikt en té mooi zijn. Visueel heel mooi, maar je kunt de perfectie bijna herkennen als AI.

Deze kwesties vragen om zorgvuldige overweging en regelgeving om ervoor te zorgen dat technologie verantwoordelijk en met respect wordt gebruikt.

 

Conclusie

De toekomst van portretfotografie is voor altijd veranderd sinds de opkomst van AI. Het vermogen om virtuele gezichten te maken heeft de deur geopend naar nieuwe artistieke mogelijkheden en expressieve uitdrukkingen.

Terwijl AI fungeert als een partner in het creatieve proces, worden kunstenaars en fotografen aangemoedigd om de grenzen van de verbeelding te verkennen en te verleggen.

Toch is het belangrijk om na te denken over de ethische en morele implicaties van deze technologische vooruitgang om ervoor te zorgen dat we verantwoordelijk en respectvol blijven in het gebruik ervan. De toekomst van portretfotografie is een spannend nieuw hoofdstuk, waarin mens en machine samenwerken om verhalen te vertellen en emoties uit te drukken op manieren die voorheen ondenkbaar waren.

 

Extra video

Onderstaande video nam ik alweer een paar maanden geleden op, en het is bizar hoe snel AI zich ontwikkelt. Bij Midjourney heb je inmiddels meerdere updates achter de rug, waardoor de beelden nóg realistischer zijn geworden…

Vorige
Vorige

De magie van drie verschillende portretstijlen

Volgende
Volgende

Het verschil tussen verlichting en belichting in de fotografie