Wat is Rembrandt licht?

Als je hebt gehoord van "Rembrandt licht" in de fotografie, klinkt het misschien als iets uit een les kunstgeschiedenis. Maar maak je geen zorgen, het is eigenlijk best simpel. Rembrandt licht is een verlichtingstechniek die is vernoemd naar onze beroemdste Nederlandse kunstschilder, Rembrandt van Rijn. Het is een techniek die wordt gebruikt om prachtige portretten te maken met een warme, sfeervolle uitstraling. Laten we eens kijken naar wat Rembrandt licht is en hoe je het kunt gebruiken om je eigen portretfoto's te verbeteren.

Rembrandt licht is een specifieke manier van belichten in fotografie, waarbij een deel van het gezicht van het onderwerp wordt verlicht, terwijl de rest in de schaduw valt. Dit creëert een dramatisch contrast tussen licht en donker. De essentie van Rembrandt licht is een driehoek van licht aan de schaduwkant van het gezicht, net onder het oog. Dit driehoekje van licht zorgt voor een subtiele, maar krachtige uitstraling in het portret.

Hierboven zie je een fictief zelfportret van Rembrandt - gemaakt met Midjourney AI, waarbij je heel duidelijk een driehoekje van licht ziet. De schaduw onder de neus en de schaduw op de wang ‘horen’ elkaar daarbij te raken. Zit daar een opening tussen, dan is het officieel geen Rembrandt licht, maar lusverlichting. De schaduw onder de neus heeft dan de vorm van een lusje. In het engels wordt dit ook wel ‘loop lighting’ genoemd.

 

Hierboven een voorbeeld van lusverlichting / loop lighting. Je ziet dat het driehoekje niet ‘ingesloten’ is door schaduwen, en daardoor is dit officieel gezien dan ook géén Rembrandt licht! P.S. Ook weer met Midjourney AI gemaakt ;)

 

Hoe Krijg Je Rembrandt Licht?

Om Rembrandt licht te creëren, heb je niet veel super geavanceerde apparatuur nodig. Het kan worden bereikt met een enkele lichtbron, zoals een flitser of een lamp, en een eenvoudige reflector of wit karton om het licht te verzachten en te sturen. Met daglicht kan uiteraard ook, maar dan heb je iets minder controle en minder sturingsmogelijkheden. Hier is hoe je het doet:

  1. Met een eigen lichtbron: Plaats je lichtbron aan de zijkant van het onderwerp, zodat het licht een hoek van ongeveer 45 graden maakt met het gezicht.

  2. Met natuurlijk licht: Laat het onderwerp zijn of haar hoofd lichtjes draaien zodat het licht schuin op het gezicht valt, ongeveer in een hoek van 45 graden.

  3. Kijk naar het oog: Blijf finetunen met stap 1 en 2, net zolang totdat onder het oog het karakteristieke driehoekje van licht ontstaat.

  4. Gebruik een reflector: Als het contrast tussen licht en donker te hard is, kun je een reflector of wit karton aan de schaduwkant van het gezicht plaatsen om de schaduwen ‘in te vullen’.


Portret van Wiggert met een mooi Rembrandt licht, en daarboven de lichtopstelling zoals die was! (Gemaakt met set.a.light.3D)!

 

Waarom Rembrandt Licht?

Rembrandt licht is populair in portretfotografie omdat het diepte en textuur toevoegt aan het gezicht van het onderwerp. Het creëert een gevoel van drama en mystiek, waardoor portretten vaak een tijdloze en artistieke uitstraling krijgen. Het is een techniek die kan worden toegepast in zowel studio- als buitenfotografie en met verschillende soorten lichtbronnen.

Dus, als je op zoek bent naar een manier om je portretten naar een hoger niveau te tillen, overweeg dan om te experimenteren met Rembrandt licht. Het is een eenvoudige maar effectieve techniek die je foto's een professionele uitstraling kan geven en je onderwerpen op een prachtige manier kan laten schitteren. Dus pak je camera en ga aan de slag!

Portret van Ouiam, hier trouwens nét geen Rembrandt licht, maar lusverlichting. De wangschaduw raakt de neusschaduw namelijk niet!

Vorige
Vorige

De AI foto van Frans Timmermans

Volgende
Volgende

De allergrootste fout bij portretfotografie