Voorbeelden van portretfotografie

Portretfotografie bestaat er in oneindig veel soorten en maten, en er zijn dus ook oneindig veel voorbeelden die ik kan laten zien. Hoewel er geen regels zijn, kun je portretfotografie op verschillende manieren ‘verdelen’.

Denk bijvoorbeeld aan portretten met daglicht of met studiolicht. Of geposeerde portretten of spontane portretten, of juist daar iets tussenin. Ook kun je portretten verdelen in de afstand die je hebt tot je model: Close-up, halftotaal of ten voeten uit.

Maar je kunt deze ‘classificaties’ ook weer combineren, zoals een geposeerd, close-up studioportret. Of een spontaan ten-voeten-uit daglicht portret.

Hieronder zal ik verschillende portretfotografie voorbeelden laten zien. Hopelijk geeft dit een duidelijk beeld zo!

Spontaan / Close-up / Studio:

Bij deze studio portretten van het Alban Kwartet strijkkwartet, zie je hier voorbeelden van spontane momenten. Dus tijdens de shoot praatte ik met ze over van alles en nog wat, en tijdens de spontane smiles drukte ik op het camera knopje. Bij deze werkwijze moet je er wel relatief veel schieten om een paar goeie er tussen te hebben!

 

Geposeerd / Half-totaal / Daglicht

Dit zijn weer voorbeelden van een hele andere soort of stijl portretfotografie. Duidelijk geposeerd in vergelijking met die van het Alban Kwartet hierboven. Tessa, Leonie en Maaike heb ik heel secuur aanwijzingen gegeven zodat hun houding, pose en blik precies is zoals ik het voor ogen had. Een ander belangrijk verschil is dat deze foto’s buiten met natuurlijk licht zijn gefotografeerd.

 

Geposeerd / Close-up / Daglicht

Net als de vorige voorbeelden, zijn dit geposeerde portretfoto’s geschoten met daglicht, met als grote verschil dat het close-ups zijn.

 

Spontaan / Ten-voeten-uit / Studio

Hier zie je dansfoto’s van Rosalie, en dit zijn spontane momenten gekozen uit een hele reeks van foto’s. Tegelijkertijd is het ook geposeerd, omdat we toch wel een beetje overlegden welke dansposes geschikt waren om te fotograferen.

 

Groepsfoto’s Mix!

Tot slot nog een mix van enkele groepsfoto’s! Spontaan, geposeerd, half-totaal, ten voeten uit, studio, daglicht en zelfs eentje buiten mét flitslicht.

 

Samengevat

Hopelijk heb je wat ideeën kunnen opdoen met al deze portretfotografie voorbeelden! Ik heb geprobeerd om een zo divers mogelijk beeld te schetsen van wat er zoal mogelijk is als je een portretfoto maakt. Of dat nou van 1 persoon is, of van een groep. Er is echt van alles mogelijk! Mocht ik je ergens mee kunnen helpen, laat het me vooral weten, en schroom niet om contact met me op te nemen!

Vorige
Vorige

Hoe maak je de perfecte groepsfoto? 10 Tips

Volgende
Volgende

Wat heb je nodig voor een fotostudio?