Fotoacademie Opdracht - Zelfportret Zonder Fotograaf
27 mei 2015 
2 min. leestijd

Fotoacademie Opdracht - Zelfportret Zonder Fotograaf

Zelfportret Zonder Fotograaf” is weer zo’n Fotoacademie opdracht waar de titel volledig de lading dekt. Maak een portret van jezelf, maar zónder dat je zelf (herkenbaar) in beeld bent.

Je moet dus een eigenschap van jezelf, van je persoonlijkheid en karakter, fotograferen. Dat is sowieso al een uitdaging, maar hoe doe je dat als je er zelf niet in mag voorkomen? Eigenlijk heb ik mijn eerste zelfportret zonder fotograaf, “per ongeluk” gemaakt, in het kader van de workshop “Autonoom” van Fiona Whelan – ook op de Fotoacademie.

Voor deze fotoserie was mijn thema “chocolade verslaving”. Ik heb een reep chocola bij de HEMA gekocht, en geprobeerd zo netjes mogelijk af te breken. En eigenlijk uit het niets (voor zover dat kan) kreeg ik het idee om dit stukje chocola op een wit plastic wegwerpbord met bijbehorend bestek te fotograferen, alsof het een maaltijd is. En dat is het voor mij ook soms, een klasgenoot zei namelijk laatst tegen me: “Kev, je eet chocola alsof het een boterham is” 😛

Tegelijkertijd zegt de manier waarop je fotografeert heel veel over jezelf. De strakke en rechte compositie van het bord, de witte ondergrond en dergelijke, zijn tekenend voor mijn geordendheid, en mijn behoefte aan controle. 😛

KK_FOAC_DT402_Zelfportret_Zonder_Fotograaf_Ritual
De foto hierboven is mijn ingeleverde opdracht. Ik wilde graag iets eenvoudigs en minimalistisch maken, zonder al te veel poespas. Less is more. Aangezien ik zo’n twee keer per week mijn hoofd scheer en mijn baard trim…leek het me wel wat om mijn pas getrimde baardhaartjes te fotograferen. Het is immers een ritueel geworden de afgelopen jaren, en zegt in die zin iets over mezelf.

Ik heb het opgevangen op een groot wit vel papier, en met m’n iPhone recht van boven een foto gemaakt. Daarna nog bewerkt in de app Snapseed (de vorige versie nog zie ik), en klaar is kees! Fotografie kan heel simpel zijn…het gaat juist om de alledaagse dingen op een bijzondere manier te fotograferen, of vanaf een ‘gekke’ invalshoek.

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen