Zakelijke Portretfoto's - Bestseller
03 juli 2017 
5 min. leestijd

Zakelijke Portretfoto's - Bestseller

Vorige maand heb ik zakelijke portretfoto’s mogen maken bij kledingconcern Bestseller in Amstelveen, het moederbedrijf van kledingmerken zoals Jack & Jones, Vero Moda en Only. De richtlijnen voor deze foto’s waren duidelijk en eenvoudig: een zwarte achtergrond, in zwart/wit en een vierkante beeldverhouding (En omdat ik de kleurenversie te leuk vond, heb ik die ook naar de klant gestuurd / bewaard). Het liefst zou ik bij zakelijke portretten per persoon echt de rust en tijd willen nemen, om een meer karaktervol portret te maken.

Zakelijke Portretfoto Bestseller BW 1798

Het maken van de meeste portretfoto’s op mijn website duurt gemiddeld zo’n 2 tot 3 uur. Op deze manier kunnen het model en ik rustig kennismaken of bijkletsen, wat ik erg belangrijk vind bij portretfotografie. Er is onderling vertrouwen nodig om tot een goede portretfoto te komen. Daarnaast vind ik het fijn om niet te hoeven haasten, zeg maar ‘slow photography’. Bij zakelijke portretfoto’s is dat wat lastiger, omdat die tijd simpelweg niet beschikbaar is. Vooral als er een groot aantal mensen gefotografeerd moet worden 😉

Zakelijke Portretfoto Bestseller BW 1930

In principe had ik de 45 medewerkers waarschijnlijk wel op 1 dag (of 1,5) kunnen fotograferen, maar dan zou het haastwerk worden. Wat het fotografieproces niet ten goede zou komen, en daardoor dus ook de kwaliteit in het geding zou komen. Inmiddels heb ik al vaker portretfoto’s voor bedrijven gemaakt, en de ervaring leert dat je al snel minimaal een kwartier per persoon nodig hebt.

Zakelijke Portretfoto Bestseller BW 1799

Vandaar dat ik aan Bestseller voorstelde om de 45 medewerkers te fotograferen verspreid over drie dagdelen van 4 uur. Uiteindelijk heb ik op een maandag-, dinsdag- en een woensdagochtend gefotografeerd, van 10:00 – 14:00 uur, en binnen die tijd zo’n 15 personen.

Zakelijke Portretfoto Bestseller.CLR 1798

In theorie had ik dus ook 30 mensen kunnen fotograferen in 8 uur (achter elkaar), maar het is best intensief om een nieuw iemand te ontmoeten, binnen enkele minuten een klik te “creëeren” en een leuke foto te maken, maal 15 😉 Ik ben dus blij dat we het wat meer verspreid hadden.

Zakelijke Portretfoto Bestseller CLR 1930

Om die klik wat makkelijker te laten ontstaan had ik een paar draagbare boxjes meegenomen om zachtjes wat muziek te draaien, om de sfeer lekker luchtig te houden. Van te voren kreeg ik een lijst met namen op volgorde van de planning, en zo wist ik precies wie de volgende persoon zou zijn.

Zakelijke Portretfoto Bestseller CLR 1799
Verder had ik een standaard studio opstelling gebouwd:
– Een achtergrondsysteem met een zwarte achtergrondrol;
Vlinderverlichting met een paraplu op een studioflitser;
– Twee hele handige Ikea krukjes;
– En onmisbare make up van de Etos;
– M’n Nikon camera met een 50 mm F/1.4 lens;
– M’n Manfrotto statief.

Al met al waren het een paar leuke dagen met leuke mensen. Ik voelde me echt welkom daar. Verder was de lunch heel lekker! 🙂 En een speciaal bedankje aan Patrice, Ellen, Denise en Lauren!

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen