Workshop Brett Florens - "A Shot in the Dark"
12 februari 2017 
4 min. leestijd

Workshop Brett Florens - "A Shot in the Dark"

Op dezelfde dag als de workshop van Jan Banning, had ik ’s avonds een workshop / training van Brett Florens, in het Fletcher hotel Amsterdam, langs de A2. Deze workshop kon ik volgen vanwege mijn werk bij Kamera-Express in Utrecht. Samen met mijn collega’s Niels, Sander en Michel (en collega’s van andere Kamera-Express vestigingen en andere camerawinkels) waren we hierbij aanwezig.

Workshop Brett Florens Fletcher Hotel Amsterdam

Brett Florens is een fotograaf, afkomstig uit Zuid-Afrika, die inmiddels al enige tijd in Nederland woont. Brett richt zich vooral op het fotograferen van weddings en glamourfotografie. Daarnaast is hij ambassadeur voor Nikon, die deze training organiseerde. Centraal stond een van de specialiteiten van Brett, het fotograferen in low light situaties, zoals ’s avonds, vandaar ook de titel van zijn workshop “A Shot In The Dark”. Het voordeel van in de avond fotograferen is dat je zelf kunt bepalen hoe je eigen verlichting is. En dat is precies wat Brett doet: Met verschillende makkelijke draagbare lichtbronnen bepaalt hij hoe het licht op het model valt.

Een van deze lichtbronnen is de Rotolight Neo, een ronde lamp met een handvat, met allemaal kleine LED lampjes erin. Het mooie van dit apparaat, is dat je de kleurtemperatuur kunt aanpassen. Daarnaast zorgt de ronde vorm voor een mooie catchlight, in tegenstelling tot een vierkante of rechthoekige lamp. Deze lamp bevat aardig wat power, zodat je je model van best een afstandje nog kunt verlichten.

Rotolight NEO
Brett demonstreerde het gebruik van deze lampen op Michelle en Emily, twee modellen die voor deze workshop aanwezig waren. Uiteraard met Nikon’s flagship camera, de Nikon D5, gecombineerd met de Nikon 85 mm F/1.4 lens. Hier noemde hij ook het verschil tussen korte kant verlichting en lange kant verlichting. In het Engels ook wel short/narrow side lighting en broad side lighting genoemd.

Verder gaf Brett een handige tip voor het gebruik van je autofocus in situaties met weinig licht. Een camera heeft contrast nodig om scherp te kunnen stellen, en om contrast te zien is er genoeg licht nodig. Vanaf de Nikon SB-900 reportageflitser kun je namelijk de functie AF-ILL-ONLY gebruiken: AUTOFOCUS ILLUMINATION ONLY. Je flitser geeft dan een infraroodsignaal richting je onderwerp / situatie, waardoor je camera wel kan autofocussen. Let wel, dit is geen magisch trucje die altijd zal werken, in het donker kun je namelijk niet fotograferen 😉 De opvolgers van de Nikon SB-900, zijn de Nikon SB-910 en de nieuwste Nikon SB-5000. Of deze functie ook aanwezig is in minder professionele speedlight modellen weet ik helaas niet. Maar wellicht is de Autofocus Assist functie wel mogelijk.

Workshop Brett Florens

Na deze handige tips & tricks was het tijd voor de deelnemers om zelf even te oefenen met het fotograferen van de modellen, met de Rotolights en de nieuwste Nikon apparatuur, zoals de Nikon D500. Ik zelf moest iets eerder naar huis vanwege een fotoklus de volgende dag, maar het meest leerzame deel kon ik gelukkig nog meemaken. Al met al een leuke en interessante workshopdag, ’s middags een workshop van Jan Banning, en ’s avonds van Brett Florens.

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen