Welke Camera en Lens Moet Ik Kopen?
19 augustus 2017 
2 min. leestijd

Welke Camera en Lens Moet Ik Kopen?

Ik krijg de laatste tijd veel vragen van bekenden, kennissen en vrienden over fotografie. Welke camera en lens moet ik kopen? is een van de meest veel voorkomende. Maar ook of ik feedback wil geven op foto’s. In deze podcast geef ik antwoord op drie vragen – voor dit blogartikel samengevat en ingekort:

1. Liza – (00:00 – 02:45) Als ik een foto inzoom, dan zie ik veel ruis en onscherpte. Hoe komt dit?
2. Ben: (02:45 – 08:19) Ik wil scherpte maar ook meer bereik. Welke lens moet ik kopen, een 18-200 of 70-300?
3. Daphne: (08:19 – 13:18) Ik zoek een upgrade van mijn Canon 600D. Ik overweeg een 6D Mark II. Wat kan je aanraden?

En hier bij mijn antwoorden, maar luister vooral ook naar de PODCAST hierboven!
1. Als je heel veel inzoomt op een al gemaakte foto, dan is het normaal dat je ‘korreligheid’ ziet. De leeftijd van de Nikon D80 speelt ook wel een rol, en / of er is een hoge ISO waarde gebruikt. Om deze vraag goed te beantwoorden zou ik graag voorbeelden willen zien, op de camera.

Welke Camera en Lens moet ik kopen? Nikon D80

2. Een algemene richtlijn, is dat hoe meer zoombereik je in één lens stopt, hoe lager de overall kwaliteit. Daarom zijn prime lenzen (met een vast brandpunt, waarmee je niet kunt zoomen), kwalitatief ook zo goed. Maar een lens is, net als een camera, geen magisch ding. Uiteindelijk gaat het om jouw vaardigheden als fotograaf die de foto maken. Je kunt beter goede skills hebben, dan goede apparatuur. Maar goede apparatuur kan die skills wel versterken en als het ware tot uiting brengen.

Welke Camera en Lens moet ik kopen? Nikon 70-300

3. Er is heel weinig verschil in scherptediepte effect tussen een APS-C camera en een full-frame camera. Daarnaast heb ik mijn volledige Fotoacademie opleiding met een Nikon D7000 (APS-C) gevolgd, en een print kunnen maken van 100 x 66,6 cm. Een full-frame is inderdaad vaak technisch beter, ook met meer snufjes en dergelijke. Ik zou ook vooral een systeemcamera in overweging nemen, lichter, kleiner en kwalitatief net zo goed als een spiegelreflex, zo niet zelfs beter.

Welke Camera En Lens Moet Ik Kopen Fujifilm X-T2

ZIE OOK:
Foto Feedback #1 – Portretten door Lin
De Beste Camera Ben Jij
Camera Decision

 

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen