Wat is een goede studiolamp?
21 februari 2022 
6 min. leestijd

Wat is een goede studiolamp?

Er is een enorm groot aanbod aan studioverlichting, en de vraag wat dan een goede studiolamp of flitser is, is niet zo 1-2-3 te beantwoorden. Het hangt er echt van af wat je ermee wilt gaan doen! Dat bepaalt namelijk welke lichtbron het meest geschikt is, of het beste past bij wat jij zoekt.

In de volksmond wordt studioverlichting ook vaak studiobelichting genoemd, maar dat is eigenlijk onjuist. De term belichting wordt namelijk gebruikt voor je camera-instellingen. Oftewel je diafragma, sluitertijd en ISO waarde.

Als je net begint, dan vind ik het belangrijk om bij de basis te beginnen. En dat betekent door met een eenvoudige daglichtlamp te beginnen. Supersimpel zonder overbodige poespas. Niet voor niets waren de studiofotografie lessen op de Fotoacademie het volledige eerste jaar alleen maar met dit soort lampen! Sterker nog, je mócht niet eens de studioflitsers gebruiken. Je moet namelijk eerst doorhebben en leren wat je allemaal kunt met zo'n lamp, voordat je een upgrade maakt naar bijvoorbeeld een studioflitser.

Falcon Eyes daglichtlamp


Ben je wat meer gevorderd, dan wil je waarschijnlijk geen lamp, maar een flitser. Een studioflitser is meestal (veel) krachtiger qua vermogen, en daardoor heb je ook meer mogelijkheden. Je kunt dan met een kleiner diafragma schieten (vanwege dat hoge flitsvermogen, weergegeven in aantal Ws - wattseconde), om bijvoorbeeld een groep mensen scherp op de foto te zetten. Maar ook hier zijn er talloze keuze mogelijkheden, in verschillende prijsklassen. Zelf werk ik momenteel met de volgende studioflitsers.

Bresser CD-400 Een degelijke en goed betaalbare flitser voor rustige, geposeerde portretten. Deze heb ik van Bresser Benelux gekregen, heel tof! In de video hieronder een korte review over deze CD-400. Wil je echter wat sneller achter elkaar kunnen flitsen, dan heb je sowieso een krachtigere nodig, bijvoorbeeld een stapje hoger, de Bresser CD-600. Op het moment van schrijven is die slechts vier tientjes duurder dan de CD-400, namelijk 269 euro. 
Godox AD600BM : Een krachtige 600 Ws studioflitser met een accu, (zonder TTL, dus manual) waar je dus géén stopcontact voor nodig hebt. En dus heel makkelijk op locatie en / of buiten kunt flitsen! Op locatie heb ik deze al een paar keer gebruikt, waaronder portretten van de Raad van Toezicht van het Centraal Museum. Geen gedoe met kabels en verlengsnoeren! Let op: Er zijn nog twee andere versies, de AD600 Pro (oa hele snelle oplaadtijd) en de AD600B (met TTL). Bekijk ook deze vergelijking van de AD600 versies.

Zoals ik al zei, is er een gigantisch aanbod aan studioverlichting. Studiolampen, flitsers in allerlei soorten en maten...je kunt het zo gek nog niet bedenken. Ik heb hier boven slechts een paar modellen en soorten laten zien waar ik zelf ervaring mee heb. En dan hebben we het nog niet eens gehad over reportageflitsers. Dat zijn die flitsers die je direct op je camera kunt plaatsen (op de hotshoe), maar die je ook op afstand kunt gebruiken met een triggerset. Dat is ook weer een 'vak apart', en eerlijk gezegd gebruik ik die nauwelijks - simpelweg omdat ik al gewend ben met studioflitsers te werken. Ze zijn wel heel erg geschikt als je heel mobiel wilt zijn, en weinig spullen wilt meesjouwen.


Voordat je iets aanschaft, doe rustig van te voren onderzoek. Kijk en lees reviews, vooral die op Youtube zijn erg handig. Loop ook niet meteen te hard van stapel, maar begin met een eenvoudig / basic model. Tenzij je serieuze plannen hebt, en gelijk wilt investeren in iets goeds, dat mag natuurlijk ook. Ik heb zelf jarenlang met een versleten tweedehands Falcon Eyes flitser gewerkt, waar enkele collega's wel eens om moesten grinniken. Falcon Eyes heeft namelijk een budget / goedkope uitstraling. Maar I don't care. Uiteindelijk draait het in essentie om vaardigheden en kennis....Je kunt de duurste en beste studiolamp van Profoto hebben, maar als je bij wijze van spreken niet eens weet wat Rembrandt licht is....Nou, je snapt hopelijk wat ik bedoel. "The best camera, is the one you have" zeg ik wel eens. Bij studiolampen geldt: "De beste studiolamp, is degene die je hebt". Bovendien, "Licht is licht", en dan maakt het in de basis echt niet uit of dat uit een lamp komt van 200 euro komt of eentje van 2000 euro.


Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je wat advies? Door mijn jarenlange ervaring bij Kamera-Express als winkelmedewerker, kan ik je goed (en onafhankelijk) adviseren! Lettend op je wensen, je toekomstplannen en je budget kan ik je enkele studiolampen of studioflitsers aanraden. Als je daar interesse in hebt, neem dan contact met me op. Uiteraard kan en mag je ook naar een van de winkels gaan voor hulp. Ga dan vooral naar de vestiging in Utrecht, een top team!

Hoe begin je met studiofotografie? Een stappenplan
Hoe boots je daglicht na in een fotostudio?
E-book Studioverlichting
E-book Studio Inspiratie


Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen