Wat Is Een Catchlight & Waarom De Vorm Ervan Superbelangrijk Is
05 januari 2017 
3 min. leestijd

Wat Is Een Catchlight & Waarom De Vorm Ervan Superbelangrijk Is

Gedurende vrij lange tijd begreep ik niet waarom er naast de vierkante of rechthoekige softboxen, ook zogenaamde octaboxen bestonden. Een softbox in de vorm van een achthoek. De vraag ‘wat is een catchlight?’ verklaart een heleboel. Een catchlight is namelijk de reflectie van je lichtbron / lichtvormer in de ogen van je model.

Ik heb hier twee portretfoto’s als voorbeelden, eentje van Priscilla, en daaronder van Amelie. Ik laat de hele foto zien, maar ook een uitsnede van alleen de ogen. Je ziet bij deze foto van Priscilla dat de catchlight vierkant is. Nu terugkijkend had ik beter een octabox kunnen gebruiken, vooral bij vrouwen vind ik een ronde catchlight mooier.

Wat is een catchlight - Priscilla
Wat is een catchlight - Priscilla Closeup

Kijk maar naar deze foto van Amelie, de ronde(re) vorm van de catchlight is gelijk aan de ronde vorm van haar pupil – en oogt 😉 daarom rustiger. Mocht je nou geen octabox hebben, dan zou je kunnen overwegen om de vier hoeken van je vierkante softbox af te dekken, zodat je een soort van DIY octabox hebt.

Wat is een catchlight - Amelie
Wat is een catchlight - Amelie Closeup
Kijk ook maar eens naar reclameborden in bushokjes en dergelijke. Als je het eenmaal weet, dan kun je er niet meer omheen. Zie hier bijvoorbeeld een foto van hele beroemde Amerikaanse actrice. (Kunnen jullie raden wie het is?) In haar ogen zie je zelfs DRIE catchlights, allemaal van lichtbronnen / studioflitsers.
Wat is een catchlight - bushokje reclame

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen