Wat heb je nodig voor portretfotografie?
16 januari 2022 
9 min. leestijd

Wat heb je nodig voor portretfotografie?

Begin je net met portretfotografie? Maar weet je nog niet zo goed wat je allemaal nodig hebt? Don't worry, het valt allemaal heel erg mee ;) Je hebt apparatuur en skills nodig. Apparatuur uiteraard in vorm van een camera + lens, en skills in de vorm van sociale -en technische vaardigheden.

Vanzelfsprekend heb je een camera nodig om portretfoto's te kunnen maken. Dat kan van alles zijn: een spiegelreflex camera, een systeem camera, een compact camera....maar ook een smartphone is mogelijk! Het maakt eigenlijk niet zo veel uit, zeker niet als je net begint. Het gaat erom dat je een eerste stap maakt. Je kunt misschien ook van iemand een camera lenen, gewoon om eerst eens wat dingen uit te proberen. Je hoeft namelijk niet zelf een camera te bezitten om portretfoto's te maken!


Let wel op als je een smartphone gebruikt voor portretfotografie. Oudere en basic modellen hebben vaak één cameralens achterop, met een brandpunt die vaak ook overeenkomt met een groothoeklens. Dat levert bij close-ups van iemands gezicht niet echt een flatterend beeld van je model. Voor halftotaal of full-body shots kan het wel prima! Nieuwere of zogenaamde high-end modellen hebben inmiddels meerdere lenzen, met ook verschillende brandpuntsafstanden, zoals de iPhone 13 Pro. Deze heeft - omgerekend naar full-frame - lenzen met respectievelijk brandpuntafstanden van 13, 26 en 77 mm. Die laatste komt aardig in de buurt van 85 mm, wat gangbaar is voor portretlenzen.Heb je een systeem of spiegelreflexcamera, dan kun je de lens kiezen die je gaat gebruiken. Meestal zit er bij aanschaf al een zogenaamde standaard 'kitlens' bij. Dit zijn niet persé slechte lenzen. Maar laat ik het zo zeggen: Er bestaat (veel) beter. Een speciale portretlens kan al een wereld van verschil betekenen. Qua scherpte, maar ook qua sfeer van je portretfoto. Denk aan een 50 mm lens voor APS-C camera's, en een 85 mm voor full-frame camera's.

Met zo'n portretlens kun je namelijk een mooie wazige achtergrond krijgen, door het grote diafragma. (Check ook het blog artikel over de beste lens voor portretfotografie). Dit portret van Naomi was gemaakt voor de muur van een basisschool in Utrecht. Door haar op een afstand van deze muur te positioneren, werd die muur mooi wazig / blurry. Puur toeval was dat haar kleding en haar haarkleur mooi matchte met de kleuren van de muur!

portretfoto met wazige achtergrond - naomiNaomi, 2020

Zonder licht geen portretfoto, want het woord 'fotografie' betekent letterlijk 'schrijven met licht'. Dat kun je doen met natuurlijk licht, maar ook met kunstmatig licht. Oftewel, met daglicht of met studioverlichting. Ik zou beginnen met daglicht. Daar heb je immers geen extra spullen voor nodig en kost dus ook niets. Daglicht is gratis, want "Voor niets gaat de zon op", haha!

Het makkelijkste is buiten fotograferen als het bewolkt weer is. Dan heb je zacht en 'alles-omvattend' licht. Ook weer niet te bewolkt en donker, want dan moet je de ISO van je camera omhoog gooien - met mogelijk ruis als gevolg. Verder is handig als het droog is, hoewel je natuurlijk ook gewoon binnen kunt fotograferen.

Maar ook daar kan het al snel een stuk donkerder worden, als de ramen ongunstig liggen qua binnenkomend daglicht. Voor dit portret van Jerry kwam de ondergaande zon heel mooi door zijn woonkamerraam naar binnen:

Portret met daglicht - JerryJerry, 2019

Als ik eerlijk ben....kun je ook zónder technische skills portretfoto's maken. Je kunt je camera immers gewoon op de automatische stand zetten. En met de standaard camera app op je smartphone kun je meestal ook niet zo veel instellen - dus ook 'automatisch'. Er is echter één maar. Wil je namelijk een portretfoto maken met een bepaalde sfeer & look, dan moet je weten hoe een camera werkt.

Zie het als een rijbewijs die je moet halen, maar dan voor fotografie. Als je een rijbewijs hebt, dan weet je waarschijnlijk nog hoe moeilijk het was om te-ge-lijk-er-tijd te schakelen, de koppeling in te drukken, gas te geven, remmen en dan ook nog eens op het verkeer letten? Aaaaaaargh!  Zo is portretfotografie eigenlijk ook een beetje. Je moet heel veel dingen tegelijk doen. Maar als je de zogenaamde belichtingsdriehoek kent en weet toe te passen, dan wordt portretfotografie een stuk leuker! Diafragma, sluitertijd en ISO stel je dan in op de 'automatische piloot' en kun je focussen op de social skills die (ook) nodig zijn voor een mooi portret.

Fujifilm camera met speciale knop voor sluitertijd

Misschien nog wel veel belangrijker dan een technisch perfecte portretfoto, is hoe jij omgaat met je model. Je manier van communiceren is echt essentieel voor een geslaagde portretfoto sessie, voor jou én het model. Je zult begrijpen dat als jij de eerdergenoemde technische skills onder de knie hebt, je veel meer zelfvertrouwen hebt over hoe jij je camera moet bedienen.

Dat zelfvertrouwen vertaalt zich dan weer in rust in je hoofd. En dat leidt weer tot een rustige houding van jou....en als jij rustig bent, zal het model ook rustig zijn. Als je namelijk de hele tijd aan puzzelen bent met je camera-instellingen, dan heeft dat ook invloed op de gemoedstoestand van je model. Als je dus net begint, is het handig om aan je model te vertellen dat je nog veel moet leren.

Verwachtingsmanagement noemen ze dat ook wel :P Nee, maar even serieus, het is natuurlijk helemaal prima als je je eerste stapjes zet in de portretfotografie en nog niet zo heel veel weet. Uiteindelijk moet je ook gewoon in het diepe springen en niet te veel nadenken. Trust the process: You will figure it out, net als dat je ook hebt leren autorijden!

Ik tijdens een fotoshoot achter m'n vertrouwde statief in 2020.

25 Portretfotografie Tips voor Beginners
Dé drie manieren om mensen te fotograferen


Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen