Wat Betekenen De Getallen Op Een Lens?
26 februari 2018 
2 min. leestijd

Wat Betekenen De Getallen Op Een Lens?

De getallen op een lens, je hebt ze vast weleens gezien. Dan staat er bijvoorbeeld 18-200 mm 3.5-5.6. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Heel veel mensen weten het niet, maar in feite is het heel simpel. Op een lens staan meestal drie soorten getallen:

– het diafragma getal / -bereik
– de brandpuntafstand / -bereik
– de filtermaat

FILTERMAAT
Getallen op een lens - filtermaat

Het makkelijkst om mee te beginnen is de filtermaat, zoals 52 mm, 67 mm of 77 mm. Dit is de diameter – in milimeters – van de schroefdraad voor op de lens. Hierin kun je bijvoorbeeld een UV filter, ND filter of polarisatiefilter inschroeven. Voor bescherming van het glas van je lens, of voor als je bepaalde effecten wilt gebruiken.

DIAFRAGMA GETAL / BEREIK

Getallen op een lens - diafragma
Dan heb je op de meeste lenzen ook de diafragma waarde. Bij zoomlenzen heb je meestal een diafragma bereik, zoals F3.5-6.3 of F2.8-4.0. Dit betekent dat het diafragma kleiner wordt naar gelang je meer inzoomt met de lens. Hoe kleiner het getal, hoe groter het diafragma. Hoe groter het getal, hoe kleiner het diafragma. Dan zijn er ook nog zoomlenzen met een vast diafragma over het hele zoombereik, zoals je op de foto hierboven ziet. Deze Nikon 24-70 mm lens heeft een constante diafragmawaarde van F2.8 over het hele zoombereik, dus heel lichtsterk! Bij een primelens – een lens met een vast brandpunt, waar je dus niet mee kunt zoomen – heeft altijd een vast diafragma, zoals 1.8 of zelfs 1.2.

BRANDPUNTAFSTAND / BEREIK
Getallen op een lens - brandpuntafstand

Tot slot heb je nog de brandpuntafstand. Bij een zoomlens heb je een brandpuntbereik, de lens kan immers zoomen, waardoor het brandpunt verandert. Een primelens heeft een vast brandpunt, dus dan zie je ook slechts een getal staan, zoals bijvoorbeeld 50 mm. De brandpuntafstand is een indicatie voor de beeldhoek die je krijgt. Een klein getal (18 mm) geeft een heel wijds beeld, terwijl een groot getal (300 mm) juist inzoomt op iets op een grote afstand.

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen