Wanneer Gebruik Je Een Statief Bij Portretfotografie? - Deel 1
03 januari 2016 
5 min. leestijd

Wanneer Gebruik Je Een Statief Bij Portretfotografie? - Deel 1

Wanneer gebruik je een statief bij portretfotografie? Dit is afhankelijk van het type fotoshoot dat je wilt gaan doen, of dit nou vrij werk is of een betaalde opdracht. Portretfotografie is een breed begrip, wat kan variëren van een pasfoto tot zelfs een foto waar de persoon zelf niet eens opstaat! En in feite alles daartussen in.

Google eens naar afbeeldingen met de zoekterm “portretfotografie”, en je zult vooral glamour-achtige foto’s vinden – waar vaak het hele kader is gevuld met het gezicht van de persoon. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan andere vormen van portretfotografie, dit is meer een registratie van hoe iemand eruit ziet, dan iets bijzonders doen met licht, compositie, blik, houding, emotie, het moment en nabewerking. In feite de bouwstenen van fotografie!

Los van mijn eigen voorkeur, is dit wel het type foto dat bedrijven van hun medewerkers op hun website plaatsen. En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, want een bedrijf wil meestal een neutrale, zakelijke uitstraling hebben. In ieder geval, ik had in de zomer zo’n fotoklus.

Om kennis te maken ben ik bij hun langsgegaan op het kantoor.  We bespraken de wensen, en het kwam er op neer dat ze LinkedIn achtige foto’s wilden hebben, voor zo’n 50 medewerkers. Het liefst zou ik natuurlijk per persoon een uniek en bijzonder portret maken, maar daar was begrijpelijk geen tijd en geen budget voor beschikbaar. De portretten die ik in een studio maak, kosten namelijk vaak 2 a 3 uur voordat we één foto hebben waar ik tevreden ben. *kuch kuch* perfectionist *kuch kuch* 😛

De opdracht was verspreid over drie werkdagen, en het is dan handig om een standaard aanpak te gebruiken voor zo’n klus. In ieder geval heb ik een eigen studioflitser meegenomen om alle controle te hebben over het licht. Zie hier een deel van het resultaat:

Wanneer gebruik je een statief bij portretfotografie?

CONCLUSIE
Ik heb – achteraf niet heel handig – elke keer een statief gebruikt. Elke medewerker was natuurlijk anders, en was dus klein of juist lang – en alles daar tussen in. Ik moest dus steeds m’n statief verlagen of verhogen, wat helemaal niet efficiënt is!

Dit was een wijze les, en sindsdien gebruik ik voor dit type opdrachten een Falcon Eyes radio trigger-set gebruikt: een draadloze trigger (rechts) op m’n spiegelreflex die de draadloze ontvanger (links) op de flitser aanstuurt, gecombineerd met een Blackrapid draagriem.

De Blackrapid riem is handig, omdat je je camera gewoon aan je lichaam kunt laten hangen, en je handen vrij hebt om bijvoorbeeld de persoon even ‘te poederen‘ om glimmen van de flitser te voorkomen 😉

Wanneer Gebruik Je Een Statief bij portretfotografie?

Naast extra AAA batterijen voor de triggerset heb ik als backup een flitssynchronisatiekabel mee, mocht de draadloze trigger niet meer werken.

Wanneer Gebruik Je Een Statief bij portretfotografie 5 - Flitssynchronisatiekabel

Hier zie je de volledige camera-setup, met los daarnaast de draadloze ontvanger die in de flitser geplugd moet worden.

Wanneer Gebruik Je Een Statief bij portretfotografie?

In een volgende blog zal ik vertellen in welke situaties het juist wél handig is om een statief te gebruiken bij portretfotografie!

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen