Wanneer Gebruik Je Een Ringflitser?
22 december 2017 
2 min. leestijd

Wanneer Gebruik Je Een Ringflitser?

Daniel, die ik van Toastmasters Utrecht ken, vroeg me gisteren wat ik van ringflitsers vind. En of een ringflitser handig zou zijn voor portretten en objecten.

Wanneer Gebruik Je Een Ringflitser - Vragen Daniel

Ik stelde direct een wedervraag “wat wil je precies gaan doen?”. Daarop antwoordde hij dat hij vooral een ringflitser overwoog in algemene zin, en (nog) niet voor een specifiek gebruik. Ik draai het eigenlijk om, en zal in deze blog antwoord geven op de vraag “Wanneer gebruik je een ringflitser?”

Wanneer Gebruik Je Een Ringflitser - MCO 14 EXT
Nou moet ik zeggen dat ik zelf nog nooit een ringflitser -of lamp heb gebruikt, maar  je kunt het vooral in onderstaande situaties gebruiken.

PORTRETTEN
– Vooral close ups, vanwege de vorm van de catchlight – je raadt het al, een ringetje.
– Van veraf kan ook, maar dan zou je een hele grote ringflitser moeten gebruiken – of zoals Martin Schoeller, die ik hieronder ook noem.

MACRO FOTOGRAFIE
– Bij macro fotografie zit je vaak dicht op je onderwerp, zoals een insect, een sieraad of een bloem. Omdat je hierdoor soms het licht blokkeert, kan een ringflitser erg handig zijn. De vorm van de ringflitser is hierbij essentieel. Het bovenste deel van de ringflitser creeert een schaduw aan de onderkant van het onderwerp, maar dit wordt weer gecompenseerd met het licht wat uit het onderste deel van de ringflitser komt.
– Een toepassing is ook het fotograferen van gebitten door tandartsen. Bij Kamera-Express komen er regelmatig tandartsen die een ringflitser komen kopen 😉

Niet helemaal hetzelfde als een ringflitser, maar met twee hele grote lichtbronnen links en rechts van de fotograaf, zie het werk van Martin Schoeller. Een fotograaf die talloze celebrities, politici, maar ook ‘je buren’ in een unieke en eigen manier heeft gefotografeerd.


Zie ook:
From bodybuilders to Obama: How Martin Schoeller takes an ‘honest’ photograph
Jimmy Fallon door Martin Schoeller (heel duidelijk twee ringflitsers gebruikt)

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen