Wanneer Crop Je Een Foto?
29 maart 2017 
3 min. leestijd

Wanneer Crop Je Een Foto?

Afgelopen zondag was ik met mijn vriendin Rosa in de dierentuin, bij Dierenpark Amersfoort. Het was een mooie zonnige dag, dus er waren heel veel mensen. En vooral ook heeeel veeeel kids. 😛 Op uitjes neem ik eigenlijk nooit een camera mee, omdat ik dan wil genieten van het uitje zelf. Maar dit keer dacht ik, toch wel leuk!
Ik besloot om m’n Nikon D300s en Nikon 70-200 mm lens mee te nemen, met een Blackrapid draagriem. Dat bleek een goede keuze, want de dieren zijn natuurlijk op een afstandje van het publiek. Vanwege de cropfactor van mijn camera, werkt de lens als 105-300 mm. Handig om net dat beetje extra afstand te kunnen overbruggen.

Wanneer Crop Je Een Foto - origineel
Van te voren bedacht ik me wat (en hoe) ik wilde fotograferen. Gewoon wat leuke snapshots van de dieren, maar ik wilde wel proberen er nét even iets anders van te maken. Voor een eigen en unieke blik op dieren in de dierentuin – met interessante composities, neem een kijkje op de Instagram van Bas Uterwijk.

Wanneer Crop Je Een Foto - Lightroom Crop

Het ‘net even iets anders van maken’ doe ik vooral in de nabewerking, door onder andere te croppen. Maar ook door vignettering toe te passen, het contrast te verhogen en de verzadiging te verlagen. Wanneer crop je een foto? Dat is uiteraard een kwestie van smaak, maar een goede richtlijn vind ik: als de foto beter, mooier of sterker wordt. Ik probeer zelf altijd afleidende elementen in het beeld weg te croppen. Soms, als het bijvoorbeeld een heel klein vlekje is, haal ik het weg. Dat witte dingetje wat voor deze slapende Japanse makaak ligt heb ik juist wel laten liggen, omdat het context biedt. Waarschijnlijk is het een restje eten 🙂

Wanneer Crop Je Een Foto
Kijk ook in de video hieronder voor meer voorbeelden van croppen! To crop or not to crop, that is the question! 😀

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen