Vlinderverlichting In Portretfotografie
14 januari 2016 
2 min. leestijd

Vlinderverlichting In Portretfotografie

Het kenmerk van de zogenaamde vlinderverlichting is het symmetrische ‘effect’ wat ontstaat. Je kunt dit creëeren door je lichtbron recht voor en iets boven je model te plaatsen. Onder de neus ontstaat nu een kleine en subtiele, vlindervormige schaduw. Vandaar de benaming “vlinderverlichting”.

In deze foto van Irina zie je heel duidelijk het inie mini vlindertje, onder haar neus. Als je goed kijkt, zie je verder ook dat het licht niet helemaal 100% recht van voren komt. Er zijn twee dingen die dit verklappen!

Vlinderverlichting

Ten eerste zie je de reflectie van de studioflitser in haar ogen. En die zie je schuin rechtsboven haar pupil, een teken dat het licht dus niet recht van voren komt, maar van schuin rechtsboven. Ten tweede zie je dat er op de linkerkant van haar gezicht nog wat schaduw valt. Ook op haar hals zie je dat de schaduw aan de linkerkant is.

Door dus goed te kijken naar de reflecties in de ogen en de schaduwen, kun je de lichtopstelling van een portretfoto achterhalen! In dit geval, een vorm van ‘niet-helemaal-vlinderverlichting’ 😛

In dit tweede voorbeeld zie je ook een toepassing van vlinderverlichting, maar hier is de lichtbron wél recht voor het model – Rens – geplaatst. Je ziet duidelijk dat de schaduw onder de neus, en de schaduw op de hals symmetrisch zijn – een klassiek voorbeeld van vlinderverlichting dus.


Vlinderverlichting

Zie ook:
Studioverlichting Techniek
Korte Kant Verlichting
Lange Kant Verlichting

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen