Van Idee Naar Foto - Niels Stomps Sketch #19
30 juli 2017 
5 min. leestijd

Van Idee Naar Foto - Niels Stomps Sketch #19

Elke week zet fotograaf Niels Stomps een fotografische schets / sketch op zijn website – www.nielsstomps.nl, ik noem het voor het gemak even de Niels Stomps Sketch. Het zijn simpelweg fotografische ideeen / concepten die Niels uitvoert. Hoe vaak heb je wel niet een idee, maar je doet het niet? Niels doet dat dus wel. Op deze manier ontwikkelt en verbetert hij zich als fotograaf. Beeldend, maar ook in werkwijze, en dat kan in de meest simpele dingen zitten. Bijvoorbeeld wanneer het effectiever is om mensen ongevraagd te fotograferen. Of hen juist wel eerst om medewerking te vragen, omdat dat een foto oplevert die beter past in het concept of idee.

Niels Stomps website screenshot
Hier lees je de artist statement op Niels z’n website, over zijn sketches:

Over the course of a full year I will send out a Sketch Letter every Friday containing a new photographic sketch. It wil be hot from the press, unpublished and made over the course of that very week. Whereas I can focus for years on a certain photo project, these sketch series are a valuable counterpart on my work. Its important to me to stay productive and actively keep on searching, working intuitively and playing with visual storytelling. To be on the lookout for meaningful things. Collecting and connecting myself with the things and people around me. I decided to challenge myself by making a new sketch every week for over period of a year, and publish it without questioning too much what it is about. Anyway, I want to inspire myself and you by doing this. But i kind of need you as my audience to do this. So feel free to view the weekly sketch, or reply to these letters with questions, comments and suggestions.

Van Idee Naar Foto Niels Stomps Sketch #19 DSC1423
Voor Sketch #19 hielp ik mee. De simpele versie van het idee was: het fotograferen van mensen die om de hoek van een gebouw komen lopen, met een flitser. Maar wat volgens Niels veel interessanter is, is het menselijk gedrag wat daarbij komt kijken. Van onszelf, maar vooral ook van de gefotografeerden. Want je moet je voorstellen, dat Niels en ik ’s ochtends om de hoek van een gebouw stonden opgesteld. Niels paraat met zijn camera, en ik vlak achter hem met een draadloze studioflitser vast (Elinchrom Ranger Quadra met accu unit) – met softbox, wachtend op voorbijgangers. De meeste mensen werden natuurlijk compleet verrast door de foto met flits, omdat ze ons niet zagen staan. Dat leverde soms wat awkwardness op, en vroegen de meeste mensen waar het voor was. Dan legde Niels kort uit waarom, en gaf dan zijn visitekaartje.

Van Idee Naar Foto Niels Stomps Sketch #19 DSC1416
Wat voor mijzelf een interessante les was, was dat fotografie helemaal niet zo glamoureus is als veel mensen denken. Van idee naar foto is hard werken, veel wachten, en doorzetten. Want als je eigenlijk niet zo veel zin meer hebt, dan kan het slim zijn om toch even door te gaan. Een mooi shot wacht om de hoek, letterlijk 😉 Een mooi inzicht van Niels vond ik het volgende: “Eigenlijk weet ik pas achteraf hoe ik de foto’s had moeten maken, zoals de manier van aanpak. Deze sketches zijn uitvoeringen van ideëen, maar geen lange projecten. Misschien doe ik sommige sketches nog een keer”. Zo vertelde hij over zijn kleine fotoserie Me Myself and I, waar hij mensen in New York fotografeerde die zichzelf in een spiegeling van een gebouw bekeken. Na een paar dagen fotograferen kon hij zo goed als zeker voorspellen wie zichzelf zouden bekijken, dus hoewel de series / sketches relatief eenvoudig lijken, zit er zeker een diepere, interessante en menselijke laag onder.

Van Idee Naar Foto Niels Stomps Sketch #19 DSC1471

Tot slot, een uitspraak van comedian, acteur en artiest Ricky Gervais, die tekenend is voor de werkwijze van Niels: “Make the ordinary extraordinary”. 

Zie ook:
Niels Stomps
Poike Stomps (zijn broer)
Bas Losekoot
Matt Stuart
Bruce Gilden

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen