Typologische Fotografie - Martin Schoeller "Big Heads"
16 juni 2018 
2 min. leestijd

Typologische Fotografie - Martin Schoeller "Big Heads"

Tot 2 september 2018 is de expositie “Big Heads” in het Nederlands Fotomuseum te zien, van fotograaf Martin Schoeller. Schoeller is erg beinvloed door de typologische fotografie van Bernd en Hilla Becher, en ook de portretten van August Sander. Bernd en Hilla Becher fotografeerden industriele gebouwen, zoals watertorens – en gepresenteerd als matrix:

typologische fotografie
Bernd en Hilla Becher fotografeerden deze structuren zoveel als mogelijk vanuit dezelfde hoek, en van dezelfde afstand. Ook probeerden ze alleen te fotograferen als het bewolkt was, waardoor de lichtomstandigheden vergelijkbaar zijn bij al hun beelden. Door een groot deel constant te houden, kun je de gebouwen heel goed met elkaar vergelijken. In deze video laat Martin Schoeller enkele beelden zien, waar hij kort vertelt over zijn manier van werken.

Martin Schoeller heeft bij deze serie van het Braziliaanse Kayapo volk ook heel veel constant gehouden, zoals de afstand, het licht en de blik.

Typologische Fotografie - Martin Schoeller Kayapo


Verder staat Schoeller ook bekend om zijn ‘eerlijke’ portretten van de groten der aarde. Hollywood sterren zoals Anthony Hopkins, Christian Bale en Julia Roberts. Maar ook politici zoals Hillary Clinton en Barack Obama.

Typologische Fotografie - Martin Schoeller Big Heads

Maar ook de ‘gewone sterveling’ legt hij vast, maar wel op exact dezelfde wijze: met twee enorm grote lichtbronnen – links en rechts van de fotograaf, een middenformaat camera en rolletjes analoge film. Zo ook deze serie van tweelingen, “Identical”. Hierbij onderzoekt hij een-eiige tweelingen, of soms zelfs drielingen, waarbij hij zie ieder los van elkaar portretteerde. Dit tot groot genoegen van de modellen, omdat ze als tweelingen vaak samen worden gefotografeerd, maar nu eindelijk eens als individu werden gezien.

Typologische Fotografie - Martin Schoeller Identical
Hieronder weer een korte video waarin Schoeller vertelt over zijn werk.


Zie ook:

www.martinschoeller.com
Fotoacademie Opdracht Drie Portretten – Fenja

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen