5 Hele Handige Studiofotografie Tips
06 mei 2020 
2 min. leestijd

5 Hele Handige Studiofotografie Tips

Er bestaan natuurlijk veel meer studiofotografie tips & tricks dan de vijf die ik hieronder deel. Maar het gaat ook vooral om ook kleine handigheidjes die je door ervaring zelf leert. Uiteindelijk gaat het erom dat je een routine ontdekt die voor jóu werkt.

TIP 1. Gebruik jouw standaardinstellingen
Ontdek welke belichting voor jou het beste werkt. Dus de combinatie van diafragma, sluitertijd en ISO waarde. Ik heb gebruik bijvoorbeeld bijna altijd de volgende instellingen:
F/8.0, 1/125 sec en ISO 80. Het voordeel hiervan is, dat ik tijdens een shoot hier helemaal niet meer over hoef na te denken. 


TIP 2. Gebruik een statief
Dit zorgt letterlijk voor rust tijdens de shoot. Je kunt met een statief namelijk heel nauwkeurig je compositie en standpunt bepalen, en daarna laat je je camera gewoon staan. Als je dan ook nog de positie van je model markeert met gaffertape, heb je ook voor die elementen van een shoot een ‘standaard’ gemaakt. Weer een ‘zorg’ minder 😉


TIP 3
. Gebruik krukjes
Het is mooi als je de lichtbron hoger gepositioneerd is dan je model, met andere woorden: als het licht van boven komt. Is dat niet mogelijk, omdat je model bijvoorbeeld lang is? Of is het een laag plafond? Dan kun je ook je model lager positioneren, op een stoel of een kruk. Dan is de lamp relatief nog steeds hoger dan je model. Het voordeel van een kruk is dat je geen stoelleuning in beeld ziet. Pas op wel op een ingezakte houding, wat op een kruk bijna als vanzelf gaat!


TIP 4
. Stel het licht in
Omdat je bij de vorige tips voor jezelf ‘standaarden’ hebt gezet, kun je je nu helemaal concentreren op het juiste licht zoeken voor je portret. Licht kan een foto maken of breken. Dus zorg ervoor dat je dit onderdeel niet overhaast doet. Sterker nog, bij mij is het licht hetgeen wat het meeste tijd kost! Maar dat is het allemaal waard, als je een mooie foto hebt gemaakt.


TIP 5
. Ga door tot je tevreden bent!
Soms kan het goed zijn om geen genoegen te nemen met minder. Ook al ben je allang tevreden met de foto’s die je tot nu toe hebt geschoten….probeer dan volgende keer nog net even iets langer door te gaan. Je zult zien dat je toch nog weer met andere – misschien zelfs betere – ideeen komt. En dat hoeven echt niet hele grote veranderingen te zijn….vaak zit het hem in een klein detail waardoor de foto vele malen sterker wordt.

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen