Hoe Stel je Lampen op bij Studiofotografie?
16 mei 2020 
4 min. leestijd

Hoe Stel je Lampen op bij Studiofotografie?

In een eerder artikel schreef ik al over de drie meest bekende studiofotografie opstellingen, te weten: Rembrandt, Vlinder en Lus. In dit artikel laat ik je precies zien hoe je dan de opstelling van de lampen – van elk van die lichtstijlen – neerzet.

Omdat het nu puur om de basis opstelling gaat, is het licht niet ‘perfect’. Zo zitten er hier en daar wat foutjes in, maar dat leg ik allemaal uit. Voor het gemak heb ik de portretten met een eenvoudige studioflitser gemaakt, gecombineerd met een reflector van 30 cm doorsnede. Voor deze studio simulaties heb ik de Set a Light 3D software gebruikt.

Dit vind ik zelf een van de makkelijkste opstellingen voor studiofotografie. Je zet model – camera – lamp simpelweg op één lijn. Wel moet je net de juiste mix vinden tussen schaduw onder de neus en een zichtbare reflectie in de ogen – de catchlight.

Studiofotografie opstelling lampen - Vlinder

In deze virtuele portretfoto is de halsschaduw bijvoorbeeld te prominent aanwezig. En de catchlight is nét zichtbaar, ietsje groter zou mooier zijn. De oplossing zou kunnen zijn om een grotere lichtvormer te gebruiken. Hierdoor wordt de catchlight duidelijker en bovendien zal de halsschaduw kleiner en/of lichter worden.

Zet de lamp vanuit de Vlinder iets naar links (of naar rechts) en je licht opstelling ‘vloeit over’ in de Lus verlichting. Deze naam komt van de lusvormige schaduw schuin onder de neus.

Studiofotografie opstelling lampen - Lus

Belangrijk hierbij is om goed op de vorm te letten, of het prettig is om naar te kijken. Dit is een kwestie van smaak, gevoel, maar ook ervaring. Merk op dat de schaduw op de wang vrij donker is. Het contrast tussen licht en donker wordt hierdoor vrij groot. Je zou het iets subtieler kunnen maken door een reflectiescherm schuin voor het model te plaatsen. Hierdoor wordt de schaduw minder donker.

De meest bekende studiofotografie lamp opstelling, met het driehoekje van licht als belangrijkste kenmerk. Maar tegelijkertijd ook een van de meest uitdagende. In de praktijk is het ook wel een beetje een kwestie van geluk. De vorm van het gezicht van je model speelt namelijk een belangrijke rol in het wel of niet slagen van deze licht opstelling.

Studiofotografie opstelling lampen - Rembrandt

Zoals je kunt zien is de lamp nu nog een stukje verder naar links geplaatst, en voila: je hebt Rembrandt licht. Wat heel duidelijk opvalt is dat de catchlight ontbreekt. Dit is bij portretfotografie wat mij betreft wel een vereiste. Je kunt een grote softbox bijvoorbeeld gebruiken, maar daardoor worden de schaduwen wel weer lichter.

Je hebt nu drie basic studiofotografie lamp opstellingen gezien. Maar er zijn talloze opstellingen daartussen mogelijk. Bij elk portret zijn er dus duizenden verschillende licht opstellingen mogelijk. Laat je daardoor niet afschrikken! Hoewel licht het allerbelangrijkste is bij elke vorm van fotografie, zijn er bij portretfotografie nog heel veel andere aspecten die een mooie portretfoto maken. Denk aan dingen zoals houding, blik, kleurgebruik etc etc. Je weet nu in ieder geval hoe je de lampen kunt opstellen…nu is het tijd om te oefenen! 😉


Bestel dan het speciale e-book Studioverlichting van Snapshot Dojo!


Studiofotografie Opstellingen
Set.a.light.3D – Fotostudio Simulatie Software
E-book Studioverlichting

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen