Studiofotografie Licht Opstellingen
14 mei 2020 
3 min. leestijd

Studiofotografie Licht Opstellingen

Elke studiofotografie opstelling kun je herkennen aan de schaduw. Hierdoor kun je een foto – in een magazine bijvoorbeeld – heel makkelijk ‘teruganalyseren’, en de lichtstijl herkennen. In dit artikel vertel ik je de drie meest voorkomende stijlen / soorten studio verlichting: Vlinder, Rembrandt en de Lus opstelling. Als je net een setje studioflitsers hebt gekocht kan het best intimiderend zijn, en zie je door de bomen het bos niet meer. Waarschijnlijk heb je geen idee waar je moet beginnen! Dat had ik ook hoor, toen ik net begon met studiolampen! Dat is natuurlijk niet erg, want dat is precies waar Snapshot Dojo een hand wil en kan bieden! Ik heb hierbij de hulp ingeschakeld van Mister Mannequin 😉

Deze studiofotografie opstelling is wat mij betreft de allermakkelijkste. Je maakt dit licht door een lichtbron (lamp/flitser) recht voor én hoger dan je model te plaatsen. Hierdoor ontstaat er (met een klein beetje fantasie) een vlindervormige schaduw onder de neus. Voor het gemak laten we Mr. Mannequin recht naar de camera kijken. Let wel op de ‘lengte’ van de schaduw, niet te lang, maar zeker ook niet te kort. Ik vind het zelf altijd een beetje slordig als de schaduw de bovenlip raakt – hoewel dat ook een bewuste, en creatieve keuze kan en mag zijn.

Studiofotografie Opstelling Beginners Tips - Vlinder Verlichting

Deze soort belichting is snel en makkelijk neer te zetten, en misschien nog wel het belangrijkste: bij bijna iedereen werkt dit als een mooie verlichting. In de praktijk kun je het ook gebruiken als je bijvoorbeeld zakelijke portretten moet maken. Check bijvoorbeeld deze teamfoto’s die ik maakte bij E V A architecten! (Opmerking voor gevorderden: doordat sommige modellen hun gezicht hebben gedraaid, verandert de vlinder licht opstelling in een lus verlichting)

 

Als je nu de lamp iets naar links of rechts verplaatst, verplaatst de schaduw mee. Deze vormt nu als het ware een lusje schuin onder de neus. Je hebt waarschijnlijk al door dat veel namen van licht opstellingen gebaseerd zijn op de vorm van de bijbehorende schaduw. Zo ook bij deze soort. Ook hier is de lengte en hoek van de schaduwvorm weer erg belangrijk, dus let hier goed op.

Studiofotografie Opstelling Beginners Tips - Lus Verlichting

Omdat bij deze stijl de schaduw nadrukkelijker aanwezig is, kan de hoogte van de lamp en de positie op de grond een groot verschil maken in hoe mooi de schaduw is. Omdat iedereen een uniek gezicht heeft met andere gelaatstrekken, is deze combinatie van hoogte en positie ook voor iedereen verschillend. Daarom raad ik deze lichtsoort ook niet aan als je heel veel mensen in een korte tijd moet fotograferen. Maar als je gewoon een 1-op-1 fotosessie hebt, kan het uiteraard prima!

De meest bekende soort studio opstelling, uiteraard vernoemd daar een van ’s werelds bekendste schilders, ‘onze’ Rembrandt van Rijn. Als je de lamp nu nog verder naar links of rechts zet, wordt de lusschaduw nog langer. Totdat deze schaduw de schaduw van de wang raakt. Er vormt zich een driehoekje van licht onder het oog. En dit is precies hét kenmerk van Rembrandt verlichting. Als de wang -en de neusschaduwen elkaar niet raken…heb je geen Rembrandt licht, maar lus verlichting.

Studiofotografie Opstelling Beginners Tips - Rembrandt licht

In mijn ervaring is de vorm van iemands gezicht bepalend voor het slagen van deze soort studio belichting. Bij Rembrandt licht moet je de juiste mix zien te vinden van de hoogte van de lamp én de positie (op de grond) van de lamp. Ook gebeurt het vaak dat een groot deel van het oog in de schaduw valt – dat zie je in het voorbeeld hierboven eigenlijk ook al.

Voor elke van deze drie soorten studiofotografie opstelling geldt: Kijk of het werkt voor je model. Bij de een is Rembrandt licht prachtig, en bij de ander juist Vlinder. Probeer veel verschillende dingen uit, en laat je ook leiden door je intuïtie in het moment. Als je voelt dat de door jouw neergezette licht opstelling niet zo lekker werkt, change the plan!

In onderstaande video behandel ik Rembrandt, Vlinder verlichting en de zogenaamde Korte kant verlichting. Check it out:

Zie ook:

E-book Studioverlichting

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen