Standaard Camera Instellingen voor Studiofotografie
05 mei 2020 
4 min. leestijd

Standaard Camera Instellingen voor Studiofotografie

Om je fotografie werkproces efficiënter te maken is het heel erg handig als je bepaalde zaken kunt ‘standaardiseren’. Zoals jouw eigen voorkeurs camera instellingen voor studiofotografie. Ik kan me eigenlijk niet goed herinneren sinds wanneer ik die van mij als standaard gebruik. In ieder geval al een hele tijd! Bij portretfotografie moet je met best veel zaken rekening houden, en dan is het erg fijn als je over sommige dingen niet meer hoeft na te denken.

Als ik een vrij werk shoot heb of onderweg ben naar een klant, dan weet ik dus al van te voren wat mijn instellingen zijn. En die zijn als volgt.

Ik weet dit rijtje inmiddels uit m’n hoofd en het is ook een automatisme geworden. Maar mijn rijtje hoeft niet jouw rijtje te zijn natuurlijk. Het is belangrijk dat je voor jezelf uitvindt welke camera instellingen het beste bij jouw portretfotografie past. Als je een Canon, Nikon, Sony of Panasonic camera hebt, dan zijn de knoppen op de foto’s hieronder wellicht niet bekend. Ik heb namelijk een Fujifilm camera, waarbij sluitertijd, diafragma én ISO waarde als fysieke knoppen op de camera en lens zitten. Gebaseerd op de ouderwetse analoge camera’s, en heel intuïtief. Ik zal nu per instelling een uitleg geven waarom.

De sluitertijd van 1/125 seconden is precies goed om de minimale beweging van je model te bevriezen. Dit geldt voor een geregisseerd portret, omdat je model dan waarschijnlijk zo goed als stilzit. Wil je liever wat meer spontane foto’s schieten, kies dan een snellere sluitertijd als je bewegingsonscherpte wilt voorkomen. Let op dat je niet sneller gaat dan de flitssynchronisatietijd.

Camera instellingen studiofotografie - Sluitertijd
Belangrijk ook om te weten is dat bij bovengenoemde instellingen, de verlichting aan het plafond (bijvoorbeeld TL buizen) geen enkele invloed heeft op de foto. Er wordt namelijk te weinig licht binnengelaten. Vanwege het grote flitsvermogen, heeft alleen het flitslicht effect op het model, en dus op de uiteindelijke foto.

Bij de meeste camera’s kun je je diafragma en sluitertijd aanpassen met draaiwieltjes die op je camera zitten. Bij mijn Fujifilm camera zit een zogenaamde diafragma ring op de lens. Je ziet hier een rijtje van hele belichtingsstops, van F2.8 tot F22. Interessant detail: je kunt halve en derde stops ook instellen, met een voelbaar kliksysteem kun je de gewenste diafragma waarde kiezen.

Camera instellingen studiofotografie - Diafragma

Het diafragma van F/8.0 gebruik ik om genoeg scherptediepte te krijgen in mijn foto. Ik wil dat in ieder geval één oog scherpgesteld is. En hoewel met de nauwkeurige eye autofocus van Fujifilm dat wel goed zit, wil ik toch het zekere voor het onzekere nemen. Bovendien is zelfs bij dit diafragma het gebied bij de oren al redelijk onscherp. Als je dus een groter diafragma zou kiezen, zoals F/4.0 dan verplaatst de scherpte zich ook al naar de wangen. Een voordeel kan zijn dat de achtergrond in de onscherpte valt, waardoor de structuur van een achtergrond papierrol niet meer storend is.

Tot slot de ISO waarde, bij Fujifilm is de laagste mogelijkheid: 80. Maar dat komt ongeveer overeen met ISO 100. Ik kies de laagst mogelijke waarde, zodat de beeldkwaliteit het hoogst blijft. Immers, hoe hoger de ISO hoe lichtgevoeliger de beeldsensor, maar ook hoe meer ruis (= kwaliteitsverlies) in de foto optreedt.

Camera instellingen studiofotografie - ISO waarde
Het kan zijn dat met een lage ISO je foto toch nog wat donker is naar jouw smaak. Dan zou ik gewoon het vermogen van de flitser wat omhoog draaien 😉 In de afbeelding zie je ISO waarde L, (van Low) in dit geval 80. Tot slot mijn studiofotografie camera instellingen nog even samengevat:

Now go and shoot portraits!

E-book Studioverlichting

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen