Hoe gebruik je Schaduw bij Portretfotografie?
14 augustus 2021 
8 min. leestijd

Hoe gebruik je Schaduw bij Portretfotografie?

Als je wilt werken met schaduw bij portretfotografie is het belangrijk om daarbij goed te letten op de volgende elementen:

– de vorm van de schaduw
– de intensiteit van de schaduw
– het contrast tussen de lichte delen en de schaduwdelen

Aan de hand van portretfoto’s van Eric Kampherbeek leg ik het werken met schaduw uit. Eric is een collega fotograaf met Indische roots, net als ik. Voor deze portretfoto had ik van te voren al het idee om lekker duidelijk en contrastrijk schaduw te laten zien. Hier volgt een globaal stappenplan voor als je zelf aan de slag wilt met meer schaduw bij je portretfoto’s.

Sowieso kan ik aanraden om jezelf de tijd te geven en te gunnen om het licht uit te testen. Kijken wat werkt, en wat juist niet. Meestal begin ik daarbij met licht recht van voren, maar bijvoorbeeld wel het model die schuin ten opzichte van jou en je camera staat. Maak testfoto’s en kijk dan heel goed wat het licht doet op het gezicht van je model. Maar let in dit geval dan vooral goed op hoe de schaduwwerking is. Deze onderstaande – onbewerkte – foto vonden we beide simpelweg niet ‘spannend genoeg’. Bovendien zie je best duidelijk de vertekening van zijn gezicht veroorzaakt door zijn bril.

Schaduw bij portretfotografie 5418

Als een licht setup je niet bevalt, ga dan schuiven met je lichtbron (studioflitser, daglichtlamp, reportageflitser). Zoek bijvoorbeeld een wat extremere hoek op, of plaats de lichtbron juist wat hoger. In deze foto was dat het geval, maar er valt toch relatief veel licht op het gezicht van Eric. En de vertekening door zijn bril is hier nog steeds zichtbaar.

Schaduw bij portretfotografie 5424

Soms kan het helpen om buiten je comfortzone te gaan, en de lichtbron helemaal aan de andere kant te zetten. We begonnen met licht van de lange kant, en doe dat juist het tegenovergestelde.  In dit geval werd het dus licht van de korte kant van het gezicht van Eric, waardoor de schaduw dus ook aan de andere kant van zijn gezicht valt. Dit vonden we beiden redelijk ‘standaard’. Daarnaast zie je in de bril de reflectie van de octabox. Dat blijft altijd een balanceer act: hoe zorg je dat je een mooie catchlight in de ogen krijgt, maar tegelijkertijd, hoe voorkom je reflectie in de bril?

Schaduw bij portretfotografie 5430

Als je het tegenovergestelde hebt geprobeerd, en je komt tot de conclusie dat dat ook niet echt werkt, kun je weer teruggaan naar je oorspronkelijke idee. Maar dan ga je finetunen, en worden de aanpassingen dus steeds iets kleiner. Hier speelde ook de draaiing van Eric’s gezicht ten opzichte van de camera een rol. Uiteindelijk werd dit de winnende foto, waarvan we allebei zeiden “Yes, dit is ‘em!” (bewerkte versie). Zie ook de light setup van deze portretfoto, gemaakt met Set a Light 3D (Affiliate link).

Schaduw bij portretfotografie 5419 bewerkt

Hier valt in principe alles samen, als instrumenten in een muziekstuk of ingredienten van een recept: de vorm van de schaduw, de intensiteit daarvan en het contrast tussen licht en donker. Tel daarbij op de nabewerking, en je plaatje is compleet! Zie hier een before & after van de winnende foto:

Schaduw bij portretfotografie 5419 before afterTot slot, bekijk ook vooral deze video, waarin ik uitleg hoe met schaduw te werken en wat dieper inga op de nabewerking.
Bestel dan het speciale e-book Studioverlichting van Snapshot Dojo!

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen