Portretfotografie Tips voor Freelance Fotografen
17 november 2021 
9 min. leestijd

Portretfotografie Tips voor Freelance Fotografen

Ben jij een freelance fotograaf en wil je hele handige portretfotografie tips uit de praktijk? Lees dan verder! In dit blog artikel neem ik je mee in mijn workflow van een (betaalde) portretfoto sessie.

Dat doe ik aan de hand van een fotoshoot die ik onlangs had van Julien en zijn familie, die ik ken als een van de oprichters van het boek Nederland Bedankt - Bijzondere verhalen & initiatieven tijdens de coronapandemie. Een boek waar ik twee portretten voor heb mogen maken:

Nederland bedanktLeonie (Nederland Bedankt, 2020)

Nederland bedanktTessa (Nederland Bedankt, 2020)


Julien wilde graag een groepsfoto samen met zijn moeder, broer en zus. Plus enkele individuele portretfoto's. De shoot werd door omstandigheden van beide kanten meerdere keren verplaatst, dus het duurde even voordat we definitief konden afspreken! Een tijdje geleden was het eindelijk zover. Vanaf nu volgt een 'stappenplan met tips', en waar zo'n freelance fotoshoot nou eigenlijk uit bestaat. In chronologische volgorde.

Julien kende ik al, maar het was uiteraard ook leuk om zijn moeder Agatha, zus Lisa en broer Thomas te ontmoeten. Het is belangrijk om een goede sfeer te scheppen, door bijvoorbeeld muziek te draaien en vanzelfsprekend iets te drinken / eten aan te bieden. Dat hoeft helemaal niet uitgebreid, de meeste mensen kiezen voor water of thee ;) Je zou deze 'fase' ook wel 'het ijs breken' kunnen noemen. Vergis je niet, deze fase is erg belangrijk, want de fotosessie borduurt als het ware voort op 'de klik' tussen jullie. Als je - door bijvoorbeeld onervarenheid - te snel wilt fotograferen, komt dat de foto's niet ten goede. Dus, neem de tijd en neem een kopje thee ;)


Photo by Egor Lyfar on Unsplash Meestal ontstaat tijdens de kennismaking als vanzelf een soort moment, waar je aan kunt voelen "nu is het tijd om te gaan fotograferen". Ik zeg dan meestal zoiets als "Zullen we beginnen?" Waarop meestal bevestigend wordt geantwoord ;) Neem de regie hierin! Dat is professioneel en komt ook zo over. Bovendien laat je zien dat je daarmee de tijd in de gaten houdt. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je klant. In dit geval hadden Julien en z'n familie een lunch afspraak in de stad, dus we hadden ook een soort deadline. Waarschijnlijk heb je al besproken met je klant wat hij of zij wil, maar het kan geen kwaad om dat nog even te benoemen of te bespreken.


Portretfotografie Tips voor Freelance FotografenIn de studio met ThomasIk heb genoeg 'horrorverhalen' (ok, dat is een tikkeltje overdreven haha) van m'n klanten gehoord. Ze vertellen dan over een fotograaf die op het werk profielfoto's kwam schieten, maar dat ze zelf eigenlijk helemaal niet blij zijn met de foto. Vaak moet zoiets snel-snel gebeuren, en is de fotograaf al gauw tevreden. Waar het hier misgaat, is dat de fotograaf de klant niet bij de fotoshoot betrekt. Doe dat alsjeblieft juist wel! Vraag aan je klant regelmatig of hij of zij even de foto wilt bekijken op je camerascherm - of laptop, als je tethered schiet. Kijk dan naar de reactie van je klant. Let dan vooral op lichaamstaal, je kunt 'zien' als een klant tevreden is. Als een klant wat stilletjes reageert "Deze is wel leuk ja", dan is dat voor jou als fotograaf een teken dat je nog even door moet gaan. Mensen vinden het moeilijk om heel expliciet te zeggen dat ze een foto niet mooi vinden. Voor mij persoonlijk is een portretfoto pas geslaagd als het model én ik er tevreden over zijn: Een win-win situatie dus!


Portretfotografie tips voor freelance fotografenJulien (rechtsonder) en familie.

Voor de portretten van Julien en zijn familie wilde ik ieder een unieke portretfoto geven. Uniek qua stijl, licht en sfeer. Ik had voor iedereen dezelfde lichtopstelling kunnen gebruiken - zoals Vlinderlicht - dat zou mij veel tijd schelen, maar dat vond en vind ik te makkelijk. Bovendien vind ik kwaliteit en klanttevredenheid veel belangrijker. Dat wil niet zeggen dat je úren over zo'n shoot moet doen natuurlijk. Maar ik vind het zelf niet erg om iets langer door te gaan dan gepland, als dat de kwaliteit (en dus klanttevredenheid) ten goede komt.


Als je klant wél tevreden is over een of meerdere foto's, schrijf de bestandsnamen dan op! Hoewel alleen de bestandsnummers ook al voldoende zijn natuurlijk. Dus stel een bestandsnaam van een foto is DSCF1781, schrijf dan 1781 op, enzovoorts. Dit kan je op een papiertje schrijven, maar ook in Whatsapp bijvoorbeeld. Ik stuur dan altijd de bestandsnummers naar m'n klant ;)

Check dan de cursussen en e-books van Snapshot Dojo!Heb jij interessante handigheidjes, tips en tricks als freelance portretfotograaf? Share them in the comment sectie!


Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen