Portretfotografie Tips voor Beginners - De Ultieme Gids
15 januari 2022 
33 min. leestijd

Portretfotografie Tips voor Beginners - De Ultieme Gids

Portretfotografie is een van de meest populaire vormen van fotografie. Binnen deze vorm kun je verschillende soorten ‘onderwerpen’ fotograferen, volwassenen, maar ook kinderen. Tegelijkertijd is portretfotografie ook een van de meest uitdagende fotografie vormen. Dit komt waarschijnlijk omdat je aan heel veel dingen tegelijk moet denken: Welke camera instellingen moet je gebruiken? Hoe geef je aanwijzingen aan je model? Hoe krijg je mooi licht in je portretfoto? Allemaal vragen waar ik in dit artikel antwoord op geef, in de vorm van 25 portretfotografie tips voor beginners.

De snelste en direct zichtbare tip die ik heb voor beginners in portretfotografie, is het gebruik van een speciale portretlens. Een 50 mm F/1.8 voor een APS-C camera of een 85 mm F/1.8 voor een full-frame camera. Wat heel kenmerkend is voor dit soort lenzen, is dat je model scherp in beeld is, met een hele mooie wazige achtergrond. Door deze bokeh til je je portretfoto visueel meteen naar een veel hoger niveau (technisch gezien). Nog een voordeel is dat de bijbehorende brandpuntsafstanden (50 / 85 mm) geen lelijke vervorming veroorzaken bij close-up portretten. Hier zie je een portret van de bekende illustrator Thé Tjong-Khing, gemaakt met een Nikon D7000 + 50 mm F/1.4 portretlens.

Bij het maken van portretfoto’s wil je meestal dat er géén bewegingsonscherpte in beeld is. Met andere woorden, je sluitertijd moet snel genoeg zijn. Meestal gebruik ik 1/125 seconden als sluitertijd, met daglicht, maar ook met studiolicht. Als je een portret maakt ‘in actie’ dan moet die tijd natuurlijk sneller. Verder hou ik de ISO het liefst zo laag mogelijk, in de studio op ISO 80, en met daglicht als dat mogelijk is, ook. Buiten is dat meestal geen probleem, maar binnenshuis gebruik ik toch ook wel ISO 400, heel soms zelfs nog hoger. Maar hogere ISO’s zou ik proberen te voorkomen, zodat je ook zo min mogelijk ruis in beeld hebt. In deze foto liet ik Maaike langzaam (!) naar mij toe lopen, terwijl ik een salvo van foto’s schoot. Dit deed in de burstmodus van mijn Fuji X-T3 camera. Omdat Maaike dus bewoog, heb ik een sluitertijd van 1/500 sec gekozen. Dit kon ook makkelijk aangezien het een zeer zonnige zomeravond was!

 

Fotografeer je een volwassen persoon of een kindje van 3 jaar oud? Dat bepaalt namelijk heel erg jouw werkwijze. Waar je bij een volwassene geposeerde én portretten in beweging kunt maken, is dat bij een jong kindje een stuk lastiger. Dat komt omdat ze niet zo lang stil kunnen staan 😉 Bereid je daar dus op voor. Zo kreeg ik eens een foto-opdracht van een moeder die haar twee zoons op de foto wilde. Maar net zoals de twee portretten hieronder, van Lola en Jadé. Waar ik niet bij stilstond en het ook niet had gevraagd, was dat haar jongste zoontje 4 was. Eigenlijk nog net een tikkeltje te jong voor dit soort serieus geposeerde foto’s. Tijdens de shoot kwamen we er beide achter dat het dus niet echt ging lukken, en ook na het sturen van de foto’s was ze – en begrijpelijk – niet heel enthousiast. Om haar tegemoet te komen, heb ik toen een flinke korting gegeven, wat ze erg waardeerde!

Tips voor Betere Portretfoto's - Lola & Jadé

Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat hoe meer tijd je neemt bij een fotosessie, hoe mooier en beter je portretfoto’s worden. Zelfs al moet een foto relatief snel gemaakt worden, probeer dan alsnog meer tijd te plannen. Zo kan het gebeuren dat je voor een groot bedrijf zakelijke portretten moet maken. Dan zal het aardig wat tijd kosten als je per persoon 1 tot 1,5 uur nodig hebt. En daar hangt uiteraard ook een prijskaartje aan. Het is wel mógelijk om snel portretten te schieten met bijvoorbeeld een standaard studio licht opstelling. Maar in 9 van de 10 gevallen is de geportretteerde daar dan niet tevreden over. In dit filmpje van Mo Selim Art zie je heel mooi het effect van de beschikbare tijd om Spiderman te tekenen:

Het is aan jou om een statief te gebruiken, of niet. Zelf vind ik het dus heel prettig om echt de tijd te nemen, en een statief helpt daarbij. Gek genoeg zorgt een statief voor rust tijdens de fotoshoot. Je kunt heel nauwkeurig je compositie bepalen, en je hebt je handen vrij. Je kunt dus heel makkelijk even weglopen zonder dat er iets verandert in je opstelling. Maar….als jij juist heel vrij wilt kunnen bewegen, dan moet je dat statief lekker in de hoek laten liggen. Deze dynamische stijl past wel bij fashion fotografie, waarbij het (professionele) model vaak meerdere poses en houdingen achter elkaar aanneemt.

Less is echt more! Hou het eenvoudig en maak het jezelf niet te moeilijk, vooral voor jezelf. Heel concreet betekent dat je bijvoorbeeld een neutrale / egale achtergrond zoekt voor je model. Dat kan een muur van een gebouw zijn, waar je model relatief dicht bij staat. Maar het kan ook de natuur zijn, waar er door de onscherpte ‘rust’ ontstaat (door het gebruik van een portretlens). In het portret van Leonie combineer ik eigenlijk beide: Een rustige muur én gebruik van onscherpte. PS Please please: fotografeer niet voor een muur vol met graffiti. Dat heb ik ook weleens gedaan natuurlijk, maar het leidt echt enorm af van je model....

 

Tips voor Betere Portretfoto's - Leonie

 

Het kan heel goed helpen om te experimenteren met de afstand tot je model. Wil je een close-up maken? Een halftotaal of juist een ‘ten voeten uit’ portret? Probeer verschillende dingen uit, maar neem per uitprobeersel ruim de tijd. Als je al wat verder bent met portretfotografie, en je wilt jezelf nog meer uitdagen? Dan kun je als doel stellen dat je een zogenaamd totaalportret van iemand maakt: drie portretten van hetzelfde model, maar op verschillende afstanden. Als je tevreden bent over de foto’s, kun je ze ook samen als mini-serie presenteren. In het voorbeeld van Malek hieronder, zie je een top-tot-teen shot plus twee close-ups. Merk op dat een van de close-ups in landschapsformaat is gemaakt!

Als je een beginner bent in portretfotografie, zou ik eerst bekenden of kennissen vragen om model te staan. Je moet veel ballen in de lucht houden bij portretfoto’s, dus als je dan ook nog het ijs tussen jou en het model moet breken is dat misschien even too much. Gaandeweg krijg je meer ervaring en gaan dingen op de automatische piloot, en dan kun je stap voor stap de moeilijkheidsgraad van je model verhogen! Of je kunt natuurlijk lekker in het diepe springen 😉 In de video hieronder geef ik je een paar manieren om een model te vinden!

Lenzen vertonen in meer of mindere mate vertekening / vervorming. Denk bijvoorbeeld aan een groothoeklens van 16 of 24 mm, en je ziet dat in werkelijkheid rechte lijnen, op de foto krom lijken. Dat gebeurt dus ook als je met een groothoek een close-up portret van iemand maakt. Het gezicht ziet er dan heel raar en onnatuurlijk uit. Afhankelijk van wat soort portret je maakt (close, halftotaal of totaal) kies je daarbij een brandpuntafstand. Bij een zoomlens is dat makkelijker, omdat je gewoon in of uit kunt zoomen. Als stelregel kun je zeggen dat je voor een totaalshot best een wijde hoek kunt gebruiken (of verder weg staan met een kleinere beeldhoek), en voor een close-up meer richting de 50-70 mm. Hieronder zie je een vergelijking van verschillende brandpunten van dezelfde paspop. Kijk naar het effect / de vervorming!Bij portretten zijn de ogen erg belangrijk, misschien wel het belangrijkst. Zeker bij een close-up is het van belang dat in ieder geval een van de ogen scherp is. Met de huidige generatie systeemcamera’s is dat een stuk makkelijker geworden. Veel camera’s hebben namelijk een zogenaamde EYE-AF functie. Dit is autofocus waarbij de camera de ogen scherpstelt. Je kunt soms zelfs kiezen of dat het linker -of rechteroog is! Handmatig scherpstellen kan ook, maar dat vind ik zelf erg moeilijk. Nog een optie is live-view inschakelen bij een spiegelreflex. Je klapt dan de spiegel omhoog, waardoor er een ander focussysteem wordt gebruikt. Dit is wel traag trouwens. Meer hierover in de video hieronder!

Daglicht is gratis en zo goed als altijd aanwezig (behalve ’s nachts natuurlijk, duh!). Het is daarnaast ook nog eens ‘natuurlijk’, wat een fijne sfeer aan een portret kan geven. Zacht licht is het makkelijkste om mee te fotograferen, omdat je geen last hebt van schaduwen. Daarentegen kan goed gebruik van schaduwen juist extra kracht geven aan een portret.
Bekijk en vergelijk deze portretten van Kanako. Van links naar rechts zie je heel verschillende portretten met heel verschillend licht. Bonustip: Word je (meer) bewust van licht om je heen in je dagelijkse leven. Wat doet het met gezichten van mensen? Wat voor gevoel geeft het je? Zie dit als oefening om licht te leren ‘lezen’, zodat je tijdens het fotograferen met licht kunt ‘schrijven’ 😉

Wil je kunnen voorspellen hoe en waar de positie van de zon is? Over een paar uur? Over een paar dagen? Dit kan allemaal met de Sunseeker app. Je kunt zelfs op je huidige locatie augmented reality gebruiken, en visualiseren waar de zon is op een bepaald tijdstip. Zo kun je inschatten hoe het licht zal zijn op dat betreffende tijdstip. Een erg handige en toffe app! Download het hier voor iOS of Android.

Dit heet ook wel ‘portret-stand’. Dit is niet om flauw te doen hoor, maar ik zie heel veel mensen de camera vasthouden in ‘landschap’ modus. Heel logisch, want op die manier voelt een camera het meest comfortabel. Maar vooral bij close-ups kan landscape heel benauwend voelen, simpelweg omdat er weinig ruimte boven en onder het gezicht zijn. Uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals deze. In dat portret is de vorm van haar safety bril namelijk ook breed, en dat rijmt weer mooi met de landscape orientatie. Maar kijk vooral welke camera-stand het beste past bij jouw portret, compositie en uitsnede! In het voorbeeld twee portretten van Eliza.

Heel veel mensen vinden het geven van aanwijzingen aan het model erg lastig. Het goede nieuws: Iedereen kan dit leren. Het slechte nieuws: Aanwijzingen leren geven kost tijd 😉 De regie van je model komt vaak een beetje op de laatste plaats. Dit komt omdat – zeker als je net begint met portretfotografie – je vooral bezig bent met andere zaken, zoals camera-instellingen, het licht, de houding van je model enzovoorts. Gaandeweg worden die ‘technische dingen’ een automatisme, en je zult merken dat je als vanzelf dan meer aanwijzingen gaat geven. In de video hieronder geef ik je enkele handige tips daarvoor!

Tip 15. Let op kleur & kleding

De juiste kleding die qua kleur – en vorm – perfect past bij het totaalplaatje, kan een portretfoto veel mooier of beter maken. Ook de achtergrondkleur(en) kan of kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Het gaat uiteindelijk om de balans en het samenspel tussen meerdere beeldelementen van een portretfoto. Denk aan licht, houding, blik, en dus ook kleur van de kleding en de achtergrond. Normaal vraag ik modellen om effen kleding te dragen, zodat je als kijker meer op het gezicht kan focussen. Maar de laatste tijd ben ik meer aan het spelen met kleuren en patronen.Dit (studio)portret van Veerle kreeg voor mij iets ‘extra’s’, omdat zij een hele mooie bloemetjesblouse bij zich had. Als de locatie het toelaat (buiten kan dat soms wat lastiger zijn i.v.m. omkleden), laat je model dan meerdere kledingstukken meenemen. Dan kun je tijdens de shoot dingen uitproberen!


Mocht je nou geen fan zijn van een statief en liever wat dynamischer fotografeert, dan raad ik wel aan om bijvoorbeeld een handige Blackrapid camerariem te gebruiken, zodat je ook zonder statief je handen vrij kunt hebben wanneer dat nodig is. Op de foto hangt ie een beetje slapjes om m'n schouder, maar als je bijvoorbeeld aan het lopen bent, blijft ie perfect naast je heup hangen. 

Ken je camera, en al je andere apparatuur die je bij een portretshoot gebruikt, zoals je lens. Hoe meer jij je camera gear kunt bedienen zonder te hoeven nadenken, hoe soepeler en fijner je kunt fotograferen. Je kunt dan immers je volledig focussen op belangrijke(r) zaken zoals de omgang met je model.


Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar ik lees toch echt regelmatig in fotografie groepen op Facebook dat iemand met spoed een volle batterij nodig heeft. Omdat hij of zij is vergeten de batterij op te laden. Niet zo slim natuurlijk, maar het gebeurt. Wees dus goed voorbereid en laad altijd je batterijen ruim van te voren op. Overigens raad ik ook aan om minimaal twee accu's te hebben. Zeker bij systeemcamera's gaan die een stuk sneller leeg dan bij spiegelreflexcamera's, dus hou daar rekening mee!

camera accu

In tegenstelling tot een niet opgeladen batterij, is het niet zo heel erg als je een (half)volle geheugenkaart hebt. Je kunt immers de kaart nog formatteren en daardoor ruimte vrij maken. Het is wel een probleem als je die foto's nog niet hebt gebackupt op je computer. Ook hier is het handig om altijd een extra geheugenkaart bij je te hebben. Sommige semi professionele camera's en 'beter' hebben trouwens twee geheugenkaartslots: Voor extra capaciteit of een directe backup van kaart nummer 1.

geheugenkaartjes

Licht is echt álles bij portretfotografie. Overigens ook bij andere vormen van fotografie. Fotografie betekent niet voor niets 'schrijven met licht'! Met bijzonder licht kun je een portretfoto tot een hoger niveau tillen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze foto van meneer Rob, van wie ik een portret maakte voor mijn persoonlijke fotoproject Peranakan. Zogenaamd 'korte kant verlichting' waardoor er een bijna mysterieuze sfeer ontstaat. Overigens wordt dit soort licht heel vaak in films en series gebruikt....Let er maar eens op!


Bekijk & bewonder de portretten van grote en bekende portretfotografen: Nationaal en internationaal. Of minder bekend, dat mag natuurlijk ook. Belangrijk is dat jij bijvoorbeeld een portretfoto ziet, en denkt "Dat wil ik ook kunnen!". Probeer dan stap voor stap te ontleden wáárom je die foto mooi vindt. Heel vaak weten mensen wel dát ze een foto mooi vinden, maar niet persé waarom. Met deze vraag wil ik je uitdagen om daar eens goed over na te denken. Wat vind je mooi aan het portret? Het licht? De pose? De blik? Iets anders? Een combinatie daarvan? Denk er over na, en schrijf het op! Als je zo'n foto namelijk kunt onderverdelen in kleinere (beeld)elementen, dan kun je het ook makkelijker zelf opbouwen. Zie het als het ware een lekker gerecht, waarvan jij de ingrediënten en het recept probeert te achterhalen. Een paar van mijn personal favorites, allemaal Nederlanders:

Bastiaan Woudt
Jeroen Hofman
Frank Ruiter
Mark Horn
Roger Cremers

Portretfotografie is een skill, een vaardigheid. En net als elke vaardigheid, moet je het heel, heel veel en heel vaak doen. Je zou denken dat de camera al het werk voor je doet, maar niets is minder waar. Je camera is een tool, een verlengstuk van jouw visie, jouw kennis en....jouw vaardigheid. Jij moet weten hoe en welke camera-instellingen je moet gebruiken, jij geeft de aanwijzingen aan je model, jij bepaalt de compositie enzovoorts enzovoorts. Dus ik heb maar één boodschap: Doen, doen en nog eens doen!


Persoonlijk vind ik dat er bij portretfotografie een vorm van regie in moet zitten. Dat kun je op meerdere manieren doen. Je kunt aanwijzingen geven, zoals beschreven in een van de tips hierboven. Ook kun je speciaal uitgekozen muziek draaien, om je model in een bepaalde gemoedstoestand te brengen. Je kunt je voorstellen dat sombere klassieke pianomuziek een heel ander effect heeft dan een poppy song van Katy Perry - om maar een voorbeeld te noemen. Dit "The Queen's Gambit" inspired portret van Cath was tot in de puntjes geregisseerd. De kleding, haar blik, haar houding, het schaakbord, het licht. Alles.

Mocht je het nou toch een beetje spannend vinden om een model te regisseren, dan kun je ook 'in de beweging' een foto maken van iemand. Bijvoorbeeld tijdens een bijeenkomst, een feestje (als dat weer mag) of iets anders, waar het model als het ware niet doorheeft dat jij foto's maakt. Zelf vind ik dit eerder onder event fotografie vallen, maar dat is een ander verhaal. Onderstaande foto's zijn respectievelijk gemaakt tijdens een benefietgala en een urban dance show, maar zijn redelijk 'portret' achtig al zeg ik het zelf. PS Kijk ook eens naar het project Out of Place van Bas Losekoot. In scene gezet door het gebruik van flitslicht, maar toch spontane momenten. Heel gaaf.Misschien wel de aller-allerbelangrijkste tip van allemaal: Have fun! Je maakt portretfoto's waarschijnlijk omdat je het gewoon supertof vindt om mensen te fotograferen. Ongetwijfeld zul je 'foutjes' maken, dat hoort er natuurlijk bij. Zolang je voor je gevoel progress boekt, zit je goed. Enjoy ook vooral 'the process'!!! En mocht ik je ergens mee kunnen helpen, schroom niet om contact met op te nemen op kevin@snapshotdojo.nl :)


Bonus Tip. Werk samen

Tot slot, een van mijn beste tips voor betere portretfoto’s: Zie de fotoshoot als samenwerking! In het ideale geval komen jullie (het model en jij) op foto’s uit waar jullie beiden achter staan. Tijdens de shoot laat ik tussendoor de resultaten zien, en ik let daarbij goed op de lichaamstaal van het model. Als je model een beetje stilletjes zegt dat hij of zij de foto’s ‘wel mooi’ vindt, dan weet je dat dat eigenlijk niet zo is. Mensen vinden dat heel lastig om toe te geven. Als een model echter heel enthousiast reageert (en dat is niet te faken), dan weet je dat je in de goede richting zit. Maar het is ook belangrijk dat jij als fotograaf de foto mooi vindt. Ga dus voor die win-win! En last but not least, have fun! 😀

Wil jij nog veel meer leren over de principes van Portretfotografie? Dan is de Online Cursus Portretfotografie wellicht iets voor jou!

Online Cursus Portretfotografie


Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen