Sluitertijd

Sluitertijd betekent de tijdsduur dat de camerasluiter geopend is. Dit wordt weergegeven in seconden, zoals 1/125 s. In die tijdsperiode valt er licht door de lens - en ook door de sluiter, want die is immers geopend - op de sensor of het filmrolletje. Hier komt dus de term belichting vandaan.

De tijd die jij kiest is bepalend voor de mate van beweging in de foto. Een korte tijd zorgt voor een 'visuele bevriezing', als je bijvoorbeeld een bal in de lucht vastlegt. En een lange tijd zorgt juist voor een 'waas'. Een korte tijd wordt voor het gemak ook wel snelle sluitertijd genoemd. En een lange tijd wordt ook wel langzame sluitertijd genoemd.

 
Bij deze eerste foto van enkele koi vissen, heb ik 1/1000 s gebruikt. Je ziet dat de vissen qua beweging 'bevroren' lijken.

Snelle sluitertijd - Koi vissen

 
Maar ik wilde eigenlijk wat kunstzinnigers, dus voor deze foto heb ik hier 1/4 s gebruikt. Je ziet nu dat de vissen een waas van beweging vormen, ook wel bewegingsonscherpte genoemd. Hierdoor wordt de foto abstracter - maar tegelijkertijd toch herkenbaar. 

Stapjes


Hier volgt een rijtje van verschillende sluitertijden, met een belangrijke opmerking: elk stapje naar rechts is een verdubbeling van de hoeveelheid licht. Elk stapje naar links is een halvering van de hoeveelheid licht. Zo'n stapje, wordt ook wel een belichtingsstop genoemd, oftewel 'stop'.

1/1000     1/500     1/250     1/125      1/60      1/30      1/15      1/8      1/4     1/2      1"      2"     4"

De dubbele aanhalingstekens achter 1", betekent dat het vanaf nu om 'hele seconden' gaat. Maar sluitertijd is niet het enige aspect van de belichting. Kijk daarom ook vooral naar de links hieronder.

Zie ook:
Belichting
Belichtingsdriehoek
Diafragma
ISO waarde
Reactie plaatsen