ISO waarde

De afkorting ISO is afkomstig van de International Organization for Standardization. In de praktijk is het niet nodig om dit uit je hoofd te leren, maar wel wat de werking ervan is, en vooral wat het met je foto doet. De ISO waarde staat gelijk aan de lichtgevoeligheid van je beeldsensor in je camera. Bij analoge fotografie is er een vergelijkbare term voor lichtgevoeligheid. Deze wordt aangeduid met de letters ASA. De afkorting hiervan is American Standards Association.

ISO en ASA zijn dus beide maten voor de lichtgevoeligheid van je beelddrager (analoge film of digitale sensor). Het wordt ook wel de filmsnelheid genoemd: hoe hoger de ISO, hoe meer licht er wordt opgevangen...dus hoe sneller je sluitertijd kan zijn.
Een lage iso waarde is voor de beeldkwaliteit het beste. Beeldruis is zo goed als afwezig, wat de kwaliteit en scherpte van de foto ten goede komt. Het instellen van een lage ISO is vooral mogelijk bij studiofotografie, omdat de flitser vaak een groot vermogen hebben. Ze geven dus 'een bak met licht' af.
Probeer je ISO altijd zo laag mogelijk te houden, vanwege de betere beeldkwaliteit. Stel, je fotografeert op een verjaardagsfeestje bij je tante thuis. Je hebt gekozen voor een diafragma van 2.8 en een sluitertijd van 1/125 s. Je iso is 100. Met deze instellingen krijg je je familieleden mooi scherp en de achtergrond wordt dan mooi 'wazig', en bovendien voorkom je bewegingsonscherpte door je relatief snelle sluitertijd.

Je maakt wat testfoto's, maar ze zijn alsnog te donker. Dan zijn er drie manieren om je foto lichter te krijgen. De eerste is een nog groter diafragma kiezen, maar dat is op jouw lens niet mogelijk: 2.8 is al de maximale grootte. De tweede optie is om een langere sluitertijd van bijvoorbeeld 1/100 s te gebruiken, maar je merkt dat dit net te langzaam is. Dan blijft alleen optie 3 nog over, en dat is je iso verhogen.

Met andere woorden, de ISO waarde verander je, pas als je echt niet meer anders kan. Maar in de fotografie zijn er geen regels, je kunt dus zeker bewust een hoge iso kiezen. Bijvoorbeeld als je een beetje een grungy en rauwe sfeer in je foto's wilt. Dan kan de 'korrel' (ruis) juist bijdragen aan de sfeer die je zoekt - hoewel je deze ook achteraf in de nabewerking heel makkelijk digitaal kunt toevoegen in bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Photoshop.
Ook ISO kun je in belichtingsstops, oftewel stapjes, aanpassen. Hieronder zie je een standaard rijtje van hele stops. Naar rechts betekent een verdubbeling van de lichtgevoeligheid, naar links een halvering van de lichtgevoeligheid. Overigens bestaan hier ook tussenstapjes, namelijk halve (1/2) en derde (1/3) stops.

100 - 200 - 400 - 800 - 1600 - 3200 - 6400
Reactie plaatsen