Diafragma

Het diafragma van een lens is letterlijk een verstelbare opening. Je kunt dit vergelijking met de pupil van je eigen oog. Kijk maar eens in de spiegel in een redelijk donkere kamer, en kijk dan hoe groot je pupil is. Hou er dan een lampje bij en zie hoe je pupil kleiner wordt....magisch toch! Of kijk eens naar je kat - als je die hebt. Buiten in de felle zon heeft je kat hele smalle pupillen:En in het donker juist hele grote ronde (of als je kat veel informatie moet verwerken, maar ik ben geen bioloog, dus reken me er niet op af ;))


In het donker is er meer licht nodig, dus word je pupil vanzelf groter. Hoe groter de opening, hoe meer licht er door de lens komt. En hoe kleiner de opening, hoe minder licht er door de lens komt. Logisch toch? Maar wat nu volgt zorgt bij veel beginnende fotografen voor enorm veel frustratie en verwarring:


- een groot diafragma heeft een klein F-getal, zoals F/1.4

- een klein diafragma heeft een groot F-getal, zoals F/22


De grootte van het diafragma is bepalend voor het effect van scherpte in een foto: Scherptediepte. Dit is simpel gezegd de fysieke afstand in het beeld wat scherp is.

Een groot diafragma wordt weergegeven met een klein F-getal, zoals F/1.8 en geeft een kleine scherptediepte. Zoals deze foto:


Een klein diafragma wordt weergegeven met een groot (!) F-getal, zoals F/22 en geeft een grote scherptediepte. Zoals deze foto:Voor de volledigheid: het diafragma getal F is eigenlijk de uitkomst van een formule. Het is namelijk de brandpuntafstand (f) gedeeld door de diameter (D), in formule form: f/D

Je hoeft echter niet de precieze natuurkundige principes te snappen om te weten wat diafragma doet. Net zoals je niet hoeft te weten hoe elektriciteit allemaal werkt, om er gebruik van te kunnen maken ;)

Zie ook:

Belichting

Belichtingsdriehoek

ISO waarde

Sluitertijd

Reactie plaatsen