camera standen

Camera standen

Op je camera heb je meestal een knop met verschillende camera standen. Deze noem je ook wel programma(voor)keuzes. Je hebt ze vast weleens gezien, de letters die op een grote draaiknop staan: A, S, P en M. Dit zijn de letters die gebruikt worden bij de meeste camera merken. Bij Canon zijn ze iets anders: Av, Tv, P en M.


Program mode


Dit betekent dat jij als gebruiker het diafragma kan 'voorkiezen', en de camera kiest dan de sluitertijd, die daar bij hoort voor een correcte belichting - afhankelijk van welke lichtmeet-methode je ingesteld hebt. De letter A staat voor Aperture priority, en Av betekent Aperture Value. Je zou deze stand kunnen zien als een semi-automatische stand.


Deze camera stand is het tegenovergestelde: jij kiest de sluitertijd, en de camera kiest dan het diafragma - wederom afhankelijk van de gekozen lichtmeting. De letter S staat voor Shutterspeed priority, en de Tv voor Time Value. Ook deze stand is half-automatisch.


Dit is eigenlijk een mix van de twee camera standen hierboven. Je kunt de ene waarde zelf aanpassen, en de camera kiest dan de andere waarde. In de praktijk betekent dit het volgende: Als jij het diafragma kiest, kiest de camera de sluitertijd. Andersom, als jij de sluitertijd kiest, kiest de camera het diafragma.

Dit is de heilige graal van fotografie. Als je de drempel hebt overwonnen om de belichtingsdriehoek te leren, dan kun je in de M-stand fotograferen. Dan ben je al een heel eind. Je hebt namelijk je "fotografie-rijbewijs" in de pocket. De belangrijkste basis is dan gelegd. Maar dan wordt het tijd om het geleerde in de praktijk te brengen...


 

Reactie plaatsen