Camera instellingen

Met camera instellingen wordt meestal de belichtingsdriehoek bedoeld. Als je die eenmaal doorhebt, dan kun je van de automatische stand af, en kun je handmatig gaan fotograferen.


Je kunt het vergelijken met het halen van je rijbewijs. In het begin snap je er helemaal niets van, en moet je echt overal tegelijk aan denken. Schakelen, de koppeling indrukken, en dan hebben we het nog niet gehad over het op de weg letten ;) Maar na verloop van tijd wordt het een automatisme (terwijl je juist niet meer op de automatische stand wilt fotograferen haha) en gaan dingen vanzelf.


Met fotografie is het eigenlijk hetzelfde. Weten hoe je de drie elementen van de belichtingsdriehoek moet toepassen is een kwestie van heel, heel veel oefenen. Net zolang tot je weet wat ze doen, wat het effect van elk element is, en vooral hoe je die drie mooi in balans houdt. Dit komt tot uiting in de door jou gekozen camera instellingen: diafragma, sluitertijd en ISO waarde. En belangrijker, komt dit tot uiting in het beeld wat je maakt.


Mooi symbool voor de belichtingsdriehoek, schijnbaar onmogelijk! 


Zie ook:

Belichting

Belichtingsdriehoek

Diafragma

ISO waarde

Sluitertijd

Reactie plaatsen