Belichting vs. Verlichting

In de 'fotografie-volksmond' worden de begrippen belichting en verlichting heel vaak door elkaar gebruikt. Om preciezer te zijn: De term belichting wordt gebruikt, waar men eigenlijk verlichting bedoelt. Maar wat is dan het verschil? Kijk eerst eens naar de volgende uitspraak:

"Wat een mooie portretfoto! Ik vind de belichting echt prachtig!"


Maar eigenlijk is deze zin strikt genomen incorrect. "Huh?!", hoor ik je denken. Laten we kijken naar de definities.

Dit is het principe waarbij licht - door een lens - op een lichtgevoelig medium valt. Vroeger waren dat bijvoorbeeld glasplaten en analoge films, tegenwoordig is dat een digitale beeldsensor. Licht valt hier op een specifieke manier op, afhankelijk van jouw camera instellingen: diafragma, sluitertijd en iso waarde. En deze drie waarden bepalen dan de sfeer in de foto. In de vorm van scherptediepte, de mate van beweging en de mate van ruis.

De M-stand voor Manual, oftewel Handmatig

Dit is het gebruik van een of meerdere lichtbronnen, zoals lampen en flitsers bij studioverlichting (!), maar het kan ook daglicht zijn. Daglicht in de vorm van zonlicht of 'wolklicht'. Verlichting kun je in verschillende categorieën indelen: lichtsoorten, lichtstijlen en lichtstanden.

Fotostudio met diverse lichtbronnen, oftewel verlichting.

Belichting is in zekere zin onzichtbaar. Met wat technische kennis kun je zeker een foto analyseren en een inschatting maken van het gebruikte diafragma, de sluitertijd en de iso waarde (hoewel dit ook door nabewerking in Photoshop of Lightroom een misleidend beeld kan geven). Bij verlichting echter, kun je letterlijk zien wat voor licht er is toegepast door de fotograaf. Je kunt zíen of het Rembrandt licht is, Vlinder of juist Lus verlichting. Ik weet ook dat in de praktijk deze termen alsnog door elkaar gebruikt zullen worden en dat is ook helemaal niet erg. Maar het is wel goed om je bewust te zijn van het verschil, want die is wel belangrijk om te weten!

Reactie plaatsen