Portretfotografie in het Corona Tijdperk
09 mei 2020 
4 min. leestijd

Portretfotografie in het Corona Tijdperk

Portretfotografie en corona. Een lastige combinatie zou je denken, met alle beperkingen van de wereldwijde lockdown maatregelen. Maar eigenlijk kwamen er overal al heel snel bijzondere en slimme ‘oplossingen’ om tóch portretfoto’s te kunnen maken. En ook nog op een veilige manier! Hier volgen vier manieren om in deze veranderde tijden “portretten” te kunnen (blijven) maken.

1. Raamshoots
2. Facetime
3. GANs
4. Fotostudio simulatie

Misschien wel de bekendste is de zogenaamde ‘raamshoot’, waarbij de fotograaf en het model gescheiden worden door een raam. De fotograaf staat buiten, en het model staat of zit dan binnen. Fotografe Joanna Blankenburgh – waarmee ik heb samengewerkt bij Kamera-Express Utrecht – doet precies dat!

Portretfotografie en corona - raamshoots

In feite nog steeds portretfotografie op een manier zoals we die kennen en gewend zijn. Maar een groot verschil wel is dat de communicatie wat lastiger is: Verbale aanwijzingen geven moet via een open raampje of telefoon, en als fotograaf kun je ook niet even snel een lok haar goed doen. Maar dat zijn geen onoverkomelijke uitdagen zoals je kunt zien. Daarnaast gebruikt Joanna de reflectie in het glas bewust als beeldelement. Dat bevalt haar zo goed dat ze dit erin wilt houden als dingen weer normaal worden.

Dan heb je ook nog de zogenaamde Facetime fotoshoots. En dit is toch echt iets heel nieuws, en daardoor erg bijzonder. Ik zag dit voor het eerst op Instagram bij fotograaf Alessio Albi, die spontaan via de webcam ‘foto’s maakte’ (of screenshots) tijdens een videochat.

Portretfotografie en corona - Facetime shoots

Dit werd zo goed ontvangen door zijn Instagram volgers dat Albi inmiddels een groot aantal Facetime shoots op zijn account heeft staan. Hoewel de fotokwaliteit natuurlijk niet te vergelijken is met die van een systeem -of spiegelreflexcamera, spreken de beelden wel. De sfeer, de momenten, de nabewerking….des te meer bewijs dat de fotograaf de beelden maakt, niet de camera! Binnenkort ga ik dit zelf ook eens proberen….to be continued!

Bas Uterwijk maakt al lang  – naast zijn werk als fotograaf – voordat het corona tijdperk aanbrak hele bijzondere creaties. Dieren, landschappen en volledige out-of-the-box fantasie ‘dingen’, die in niets lijken op wat je als mens ooit gezien hebt. Het is fascinerend en soms angstaanjagend tegelijk.

Hij gebruikt daarbij een combinatie van verschillende technieken en software: machine learning, artificial intelligence en neural networks. Althans, dat zijn enkele tags die hij op zijn Instagram Ganbrood gebruikt bij zijn posts.

Portretfotografie en corona - Generative Adversarial Network Imaging

“Sinds een jaar ben ik me bezig gaan houden met het genereren van beeld door middel van GAN’s: Generative Adversarial Networks zijn een vorm van kunstmatige intelligentie die getraind worden met enorme hoeveelheden beeld. (Deep Learning) Ik zie deze netwerken als de volgende stap in de manier waarop de mens zijn omgeving probeert vorm te geven. Net zoals de uitvinding van de fotografie een nieuwe impuls gaf in honderduizenden jaren ontwikkeling van de schilder- en beeldhouwkunst, leren we nu met neurale netwerken onzelf en de wereld waarin wij leven te beschrijven. Deze vorm van beeldcreatie is eigenlijk net begonnen maar de technische ontwikkelingen volgens zich in razendsnel tempo op.”

Neem maar eens een kijkje op de website Artbreeder, waar je verschillende portretten kunt combineren. Dit klinkt als Photoshop, maar dat is het dus niet. Sinds kort maakt Bas ook portretten, waaronder ook het tot leven wekken van historische figuren zoals Napoleon, Vincent van Gogh, en Machiavelli (linksonder).

Toen ik begin april begon met het schrijven van mijn e-book Studioverlichting, besefte ik dat ik iets miste. Ik zocht namelijk een 3D programma waarmee ik hele overzichtelijke studio lamp opstellingen zou kunnen weergeven. Na wat Gegoogle kwam ik uit op een online mogelijkheid – Tinkercad, waar je zelf je 3D objecten kon maken.

Daar heb ik wat in zitten klungelen om een studiolamp te maken, tot ik dacht “Dit moet toch veel mooier, sneller en efficiënter kunnen?!” Ik besloot om m’n vraag in de groep te gooien. In de Facebook groep Young Photographers om precies te zijn. Daar kwamen enkele veelbelovende reacties op, zoals Cinetracer. Maar toen kwam het verlossende antwoord van Richard Terborg: Set.a.light 3D – Lighting simulator for photographers.

Portretfotografie en corona - Fotostudio Simulatie Portretten

Holy shit, dit was precies wat ik zocht. Een zeer uitgebreid programma waarbij je in een studio zit, en de beschikking hebt tot een ongelooflijk groot aantal lampen, lichtvormers en accessoires. Dit programma is zo geavanceerd dat de plaatsing van je lamp direct invloed heeft op het virtuele portret. Afijn, kijk maar eens in het artikel over de virtuele fotostudio 😉

Alessio Albi
Ganbrood
Joanna Fotografie
Kevin Kwee

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen