Hoe maak je een portretfoto ZONDER SCHADUW in een fotostudio?
08 november 2021 
5 min. leestijd

Hoe maak je een portretfoto ZONDER SCHADUW in een fotostudio?

Een portretfoto zonder schaduw kun je op meerdere manieren maken. Een van die manieren is door flitslicht te weerkaatsen (ook wel bouncen of reflecteren genoemd), via het plafond en/of een muur. Die moeten dan wel wit zijn, zodat het licht goed gereflecteerd wordt. Een volledig zwarte muur zou het licht namelijk grotendeels absorberen. Tijdens een fotoshoot met Nilsu probeerde ik verschillende dingen uit, totdat we uitkwamen op onderstaande portretfoto - met bijna geen schaduw! Dit type licht en sfeer beviel ons wel, dus we besloten om verder te gaan met de bijbehorende lichtopstelling.
In deze virtuele studio setup zie je de lichtopstelling zoals ik die had gebruikt. Door de flitser niet naar Nilsu te richten, maar naar de muur, krijg je indirect licht.


Op deze manier werken het plafond en de muur samen als lichtbron. Door het grote oppervlak hiervan, krijg je super-super-zacht licht, en dat leidt weer tot een portretfoto met bijna geen schaduw in beeld. Als extra hulp plaatste ik een zilveren reflector schuin voor Nilsu. We gingen nog even door, en maakten ook nog deze close-up portretfoto. Hier zie je trouwens goed de zilveren reflector onder in Nilsu's ogen. De bovenste reflectie is van de indirecte lichtflits ;)


Merk op dat in dit specifieke voorbeeld, de lichtgekleurde kleding van Nilsu ook helpt bij deze sfeer. Daarnaast is ook nog eens de achtergrond heel lichtgrijs. Tot slot nog een extra beeld, waarbij Nilsu niet herkenbaar in beeld is. Maar dat zou nog steeds een portret van haar kunnen zijn, want in zekere zin zegt haar kledingkeuze ook iets over haar persoonlijkheid. Wat vinden jullie? Kun je zo'n foto wel of niet een portretfoto noemen? Laat het weten in de comments!Bestel dan het speciale e-book Studioverlichting van Snapshot Dojo!

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen