Na mijn blogpost over lange kant verlichting, wil ik in deze blog graag uitleggen wat korte kant verlichting is. Het is eigenlijk precies het tegenovergestelde 🙂 Korte kant verlichting is van toepassing wanneer de lichtbron ten opzichte van je model, aan de korte zijde van het gezicht is geplaatst.
In dit voorbeeld staat Remco – medestudent aan de Fotoacademie – een klein beetje schuin ten opzichte van jou als kijker. Zijn gezicht wordt als het ware in twee ongelijke helften verdeeld door zijn neus. Trek nu van het puntje van zijn neus naar zijn rechteroor, een blauw lijntje, dit is de korte kant.
En daarna een geel lijntje van zijn neus naar zijn linkeroor, in deze houding of pose is dit de lange kant van zijn gezicht.
Je snapt het waarschijnlijk al, in de foto hieronder zie je nog eens de lange kant en de korte kant samen weergegeven met een geel en een blauw lijntje.
Analyse van het licht in de foto: Zoals je kan zien valt het linkeroor van Remco in de schaduw (voor hemzelf zijn rechteroor, maar voor jou als kijker links). Maar dit is aan de lange kant van zijn gezicht, gezien het gele lijntje. Verder zie je een heeeeel piepklein stukje schaduw aan de linkerkant van zijn neus. Het licht komt dus van de rechterkant, de korte kant dus. Met andere woorden, dit is een voorbeeld van korte kant verlichting.
Vooral bij mensen zonder haar, zoals Remco en ik :), kan het handig zijn om korte kant verlichting toe te passen, omdat de nadruk hiermee op het gezicht komt te liggen, in plaats van op het oor. Het verschilt dus per persoon welke soort verlichting het beste werkt, korte kant verlichting, of juist lange kant verlichting. Probeer het uit, en wees je bewust van de lichtrichting, en ook van de schaduw die daaruit ontstaat.