Korte Kant Verlichting In Portretfotografie
13 januari 2016 
2 min. leestijd

Korte Kant Verlichting In Portretfotografie

Na mijn blogpost over lange kant verlichting, wil ik in deze blog graag uitleggen wat korte kant verlichting is. Het is eigenlijk precies het tegenovergestelde 🙂 Korte kant verlichting is van toepassing wanneer de lichtbron ten opzichte van je model, aan de korte zijde van het gezicht is geplaatst.

Korte Kant Verlichting
In dit voorbeeld staat Remco – medestudent aan de Fotoacademie – een klein beetje schuin ten opzichte van jou als kijker. Zijn gezicht wordt als het ware in twee ongelijke helften verdeeld door zijn neus. Trek nu van het puntje van zijn neus naar zijn rechteroor, een blauw lijntje, dit is de korte kant.

Korte Kant Verlichting
En daarna een geel lijntje van zijn neus naar zijn linkeroor, in deze houding of pose is dit de lange kant van zijn gezicht.

Korte Kant Verlichting
Je snapt het waarschijnlijk al, in de foto hieronder zie je nog eens de lange kant en de korte kant samen weergegeven met een geel en een blauw lijntje.

Korte Kant Verlichting
Analyse van het licht in de foto: Zoals je kan zien valt het linkeroor van Remco in de schaduw (voor hemzelf zijn rechteroor, maar voor jou als kijker links). Maar dit is aan de lange kant van zijn gezicht, gezien het gele lijntje. Verder zie je een heeeeel piepklein stukje schaduw aan de linkerkant van zijn neus. Het licht komt dus van de rechterkant, de korte kant dus. Met andere woorden, dit is een voorbeeld van korte kant verlichting.

Vooral bij mensen zonder haar, zoals Remco en ik :), kan het handig zijn om korte kant verlichting toe te passen, omdat de nadruk hiermee op het gezicht komt te liggen, in plaats van op het oor. Het verschilt dus per persoon welke soort verlichting het beste werkt, korte kant verlichting, of juist lange kant verlichting. Probeer het uit, en wees je bewust van de lichtrichting, en ook van de schaduw die daaruit ontstaat.

Zie ook:
Studioverlichting Techniek
Lange Kant Verlichting

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen