Illustratieve Fotografie - "Choc Addict"
16 februari 2015 
2 min. leestijd

Illustratieve Fotografie - "Choc Addict"

Voor de workshop “Autonoom” van Fotoacademie docente Fiona Whelan, moet je – hoe kan het ook anders – een autonoom werk maken. Dit kan een serie zijn, maar mag ook een losse foto zijn. De nadruk bij deze workshop (overigens, bestaande uit een paar lessen) ligt vooral op het proces, om dingen uit te proberen en veel te experimenteren. In tegenstelling tot veel andere opdrachten van de Fotoacademie, hoeft er niet perse een “mooi” eindresultaat te liggen bij de laatste les. Voor perfectionisten (zoals ik) een grote uitdaging, want als ik niet tevreden ben met een foto, dan laat ik ‘m eigenlijk meestal niet eens zien.

Dus eigenlijk moet je dus tussenstapjes laten zien van je proces – die je van boven naar beneden ziet in dit blogbericht. In deze eerste foto zie je dat alles heel strak en recht neer is gelegd. Ook onderzoek naar je onderwerp hoort daarbij. Al vrij snel kwam het idee naar boven om mijn onmeetbare liefde voor chocola vast te leggen. Zeg gerust verslaving, nou ja, in feite is het natuurlijk verslaving aan de suiker die in chocola zit 😛 Ik wist vrijwel meteen dat ik dit over de top wilde laten zien, met bijvoorbeeld een spuit en een injectienaald om het als drugs te laten zien, dat werd deze foto:
0Ook bij deze foto is het allemaal redelijk netjes en precies neergelegd, en ik moest van de docent toch nog meer loslaten, en meer ‘spelen’. Je zou deze foto’s zelfs zelfportretten kunnen noemen, omdat het iets over jezelf vertelt. Onderwerpen die dicht bij je liggen zijn vaak het ‘beste’, omdat dat echt uit jezelf komt, en er dus een diepere laag bij komt kijken en daardoor veel meer betekenis krijgt als beeld. Maar, deze foto’s passen misschien meer in de ‘illustratieve fotografie‘. Dit zou een goede foto kunnen zijn bij een artikel in een krant / tijdschrift over mensen die aan chocola zijn verslaafd. Ik besloot dus om te doen alsof ik chocola in zou spuiten, en alle voorbereidende handelingen te doen, zonder al te veel na te denken, maar het gewoon te doen. Dat werd de volgende foto:


Dit was al een stuk beter volgens Fiona – het was duidelijk te zien dat dit veel losser was, en ook veel authentieker. Na dit kleine experiment was ik alle spullen aan het opruimen….tot ik dat blokje halfgesmolten chocola zag…en de lepel met de zwartgeblakerde onderkant….Ook hier maakte ik een foto van. En tóch kon ik het niet laten om de lepel even recht te leggen. 😛


Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen