Hoe Maak je Portretfoto's bij iemand Thuis?
27 juli 2021 
13 min. leestijd

Hoe Maak je Portretfoto's bij iemand Thuis?

In deze blog vertel ik je hoe je het beste portretfoto’s bij iemand thuis kunt maken – met natuurlijk licht. En bij ‘iemand thuis’ bedoel ik dus eigenlijk ‘binnenlocaties’ in het algemeen. Aan de hand van foto’s van mijn eigen woning laat ik je zien waar je zoal aan moet denken. Binnen fotograferen kan uitdagend zijn omdat het al vrij snel te donker is. Dit kun je onder andere verhelpen door bijvoorbeeld een lichtsterke portretlens te gebruiken.

Portretfoto's bij iemand thuis - woonkamer

Mijn woonkamer!

 

Dit is eigenlijk de meest voor de hand liggende tip: Concreet betekent dat dat je vlakbij een raam (of deur) de portretfoto schiet.

Er haaks op, zodat het licht van de zijkant komt, zoals dit portret van Thom:

Portretfoto's bij iemand thuis
Of jij met je  rug naar het raam, zodat het licht recht van voren op het model valt, zoals hier bij Floris. Merk op dat hoewel Floris z’n gezicht een beetje is gedraaid, het licht vrijwel symmetrisch is. En dat de schaduw vooral onder z’n kin en neus valt.

Portretfoto's bij iemand thuis

Een egaal vlak is het makkelijkst (zoals in de voorbeeldportretten), dit vlak fungeert dan als een soort canvas achter het gezicht van je model.

portretfoto's bij iemand thuis

Je moet dan wel nog even het whiteboard van de muur afhalen 😉

Op de bank kan ook, maar let dan goed op dat de rugleuning van de bank ook een ‘rol gaat spelen’ in het portret. Zeker in dit voorbeeld waar de bank donkergrijs is en de muur wit, een groot contrast dus. Dat moet visueel wel ‘matchen’, en de kleding en huidskleur van je model kun je dan ook zien als ‘beeldelementen’.

portretfoto's bij iemand thuis - portret op bank

En een praktijkvoorbeeld van een portret op een bank, van Maurice. Ik heb hier ook geprobeerd om de foto aan de muur visueel in balans te brengen met de bank, met Maurice. Wederom zijn dat allemaal beeldelementen. De compositie is hierbij dus erg belangrijk! Bij nader inzien had ik het gezicht van Maurice wellicht wat meer naar links gepositioneerd, zodat er links niet zoveel ‘negatieve ruimte’ is.

 

In het ideale geval heb je én goed licht, én een goede of interessante achtergrond. Dit kan nog best even puzzelen zijn. Soms heb je bijvoorbeeld een goede plek qua licht, maar is het niet praktisch omdat er meubels in de weg staan. Of andersom: je hebt een goede plek qua achtergrond, maar is het licht niet zo lekker. Let ook op dat hoe verder je van het raam bent, hoe donkerder het wordt. Kijk maar goed langs de pijl in de foto hieronder, je ziet duidelijk het lichtverloop.

portretfoto's bij iemand thuis - lichtverloop
Deze witte muur in de foto hieronder vormt ook een mooi rustig canvas, het licht is goed ‘qua vorm’ (recht van voren), maar omdat het zo diep de woonkamer in is, komt er relatief weinig licht. Voor het menselijk oog is het licht genoeg, maar een camera heeft daar wel degelijk moeite mee. Zeker als je op een zo laag mogelijke ISO wilt schieten.

portretfoto's bij iemand thuis

Om jezelf wat meer controle te geven, zou je een draagbaar achtergrondje kunnen meenemen. In het voorbeeld zie je een donkergrijze PVC achtergrond op eens statiefje. Je kunt dan letterlijk overal waar er goed licht is, een achtergrond neerzetten. Overigens is deze vooral geschikt voor close-ups, voor wat wijdere shots heb je een grotere (papieren) achtergrond nodig.


Vanuit jouw oogpunt ziet bovenstaande opstelling er dan als volgt uit. Uiteraard heb je ook witte en zwarte PVC achtergronden. Wil je meer kleurvariatie, dan moet je papierrollen gebruiken, maar die zijn een stuk breder, namelijk 1,38 m.

portretfoto's bij iemand thuis

Als je graag een keer portretfoto’s bij iemand thuis wilt maken, zijn er dus een paar belangrijke richtlijnen. Ik noem ze nog een keer op:
1. Zoek het licht op
2. Zoek een rustige, egale achtergrond (of niet, maar dan wordt het dus een grotere uitdaging 😉
3. In het ideale geval combineer je tip 1 en 2
4. Lukt ‘stap’ 3 niet, dan kun je altijd nog een hulpmiddel inschakelen, namelijk een achtergrond van pvc of papier

Wil je meer weten over portretfotografie? Alle fundamentele ins en outs leren? Volg dan de Online Cursus Portretfotografie!

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen