Hoe Maak Je Een Zelfportret? Gastblog door Evely Duis
24 augustus 2017 
7 min. leestijd

Hoe Maak Je Een Zelfportret? Gastblog door Evely Duis

Hoe Maak Je Een Zelfportret - Gastblog door Evely Duis 02

We leven in een tijd waarin er dagelijks meer dan 1 miljoen selfies gemaakt worden. Er is nog nooit een tijd geweest waarin het vastleggen van ons zelf zo massaal gedaan werd. Uiteraard bestaat dit principe al een langere tijd, echter werd het hiervoor op andere manieren verwezenlijkt.  In de renaissance werden er al veel zelfportretten geschilderd. Dit was te onderscheiden in twee soorten. Als eerste een portret waar alleen de schilder zelf afgebeeld werd. Bekende voorbeelden hiervan zijn Leonardo da Vinci en Van Gogh. Dit was meer als studie, prestigeproject of plezier. Als tweede had je nog dat een zelfportret verwerkt werd in een groter kunstwerk. Dit werd dan meer voor de grap gedaan en om een extra dimensie aan het werk te geven. Dit vind je terug bij Michelangelo op zijn fresco van het Laatste Oordeel in de Sixtijnse Kapel.

Hoe Maak Je Een Zelfportret - Gastblog door Evely Duis 03

Behalve dat het medium fotografie ingezet wordt om selfies te maken met een telefoon, wordt het ook toegepast in zelfportretten van hogere kwaliteit met professionele camera’s. Veel fotografen hebben wel eens een zelfportret gemaakt of doen dit regelmatig. Het maken van zelfportretten maakt je als fotograaf bewuster van hoe het is voor een model om voor de camera te staan. Je bent vaak het meest kritisch op jezelf en ziet in een ogenblik wat er niet mooi is aan de foto. Iets wat je soms over het hoofd kan zien wanneer je een model fotografeert. Hierdoor neem je deze aandachtspunten van de zelfportretten mee in je andere modelfotografie.

Hoe Maak Je Een Zelfportret - Gastblog door Evely Duis 09(Tip aan mezelf: kijk niet te ver weg. Te veel oogwit te zien.) Ook is het leuke aan het maken van zelfportretten dat je kunt experimenteren. Het maakt niet uit als het resultaat niet top is. Zelf heb je eerder dat geduld en kun je iets anders doen wat je normaal doet. Zo kun je bijvoorbeeld een lichttest doen voor een toekomstige shoot met een model.

Hoe Maak Je Een Zelfportret - Gastblog door Evely Duis 11

Hoe maak je een zelfportret? Er zijn verschillende manieren om een foto van jezelf te maken met een spiegelreflex camera. De eerste optie is altijd mogelijk maar is niet het makkelijkst. Dit is door gebruik te maken van de timer die in je camera zit. Vaak is dit 10 seconden. Wanneer je deze instelt en je drukt op de ontspanknop op je camera gaat er een timer lopen. Binnen deze tijd moet je zorgen dat je zoals gewenst in beeld staat waarna vervolgens automatisch één foto gemaakt wordt. Behalve dat het op en neer lopen niet heel praktisch is kom je ook tegen het probleem aan dat de scherpte verkeerd kan liggen. Het is hierbij handig om een ander voorwerp te plaatsen op de plek waar je de foto wil nemen. Hier stel je op scherp, waarna je in de tien seconden tijd het voorwerp weghaalt en er zelf voor in de plaats gaat zitten.

Hoe Maak Je Een Zelfportret - Gastblog door Evely Duis 10

Een andere manier om een zelfportret te maken, die ook mijn eigen voorkeur heeft, is door middel van een afstandsbediening (remote). Hier zijn heel veel verschillende soorten van te vinden. Zelf heb ik een twee-in-één afstandsbediening die ook als trigger voor mijn Speedlight flitser kan dienen. Op deze manier hoef je alleen op een knopje te drukken op de afstandsbediening en de camera maakt een foto. Je hoeft daarbij niet continu op en neer te lopen en je kunt snel verschillende foto’s achter elkaar nemen. Door op je camera een scherpstelpunt te kiezen (dit punt zet je op een plek in beeld waar je denkt dat je ongeveer zal zitten) is de scherpstelling makkelijk.

Hoe Maak Je Een Zelfportret - Gastblog door Evely Duis 01

Buiten een afstandsbediening is een statief ook erg handig voor het maken van zelfportretten. Uiteraard kun je de camera overal op plaatsen maar om een beetje controle over je beeld te hebben is het geen overbodige luxe. Zo kun je ook om helemaal controle te hebben door je camera aan te sluiten op een computer en via tethering te fotograferen. Op deze manier krijg je direct je beelden te zien op je computer, waardoor je nog beter kunt zien hoe het beeld er nu daadwerkelijk uit ziet, zonder dat je steeds op en neer naar je camera moet lopen. In het begin zal het wat onwennig zijn om voor de camera te staan. Het duurt vaak een tijdje tot je hieraan gewend bent. Dit kun je ook vaak terugzien wanneer je beginnende modellen fotografeert. Hopelijk ben je na het lezen van deze blogpost iets wijzer geworden over de vraag ‘Hoe maak je een zelfportret?’. Pak je statief, camera en remote en ga lekker experimenteren! Hier een aantal zelfportretten die ik afgelopen jaren gemaakt heb:

Hoe Maak Je Een Zelfportret - Gastblog door Evely Duis 06Hoe Maak Je Een Zelfportret - Gastblog door Evely Duis 04Hoe Maak Je Een Zelfportret - Gastblog door Evely Duis 05Hoe Maak Je Een Zelfportret - Gastblog door Evely Duis 07Hoe Maak Je Een Zelfportret - Gastblog door Evely Duis 08
Nu de vraag van de dag; maak jij wel eens ooit zelfportretten?
Zie ook:
Evely Duis

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen