Hoe breng je variatie in portretten?
17 augustus 2016 
2 min. leestijd

Hoe breng je variatie in portretten?

Het is belangrijk om variatie in portretten te gebruiken. Ten eerste om jezelf uit te dagen als fotograaf, nieuwe dingen uit te proberen, en te experimenteren. Daarnaast is het ook leuk voor het model als hij of zij meerdere foto’s van je krijgt, die divers zijn. En natuurlijk ook voor een ‘echte’ opdrachtgever. Kijk maar eens goed naar bijvoorbeeld de foto’s in Volkskrant magazine of PS van het Parool, daar zie je in een artikel vaak verschillende foto’s van een persoon. Die foto’s zijn overigens wel meestal in een zelfde stijl geschoten en nabewerkt.

In dit voorbeeld van Vincent (een teammate van Jiu Jitsu Factory) besef ik dat ik alle kanten opga, in ieder geval in de nabewerking in Lightroom – gecombineerd met de Google Nik Collection. De verschillende bewerkingen die je in de video ziet passen eerlijk gezegd niet bij elkaar, maar het is sowieso goed om je niet te laten beperken en juist veel dingen uit te proberen. Van kleur tot zwart-wit, van extreme bewerkingen tot juist subtiele. Vaak als mensen beginnen met nabewerken gaan ze ‘te ver’, en daarna zie je dat mensen een stapje terugdoen – en de voorkeur gaan geven aan subtiele bewerkingen. De bewerkingen die je hier ziet zijn relatief ‘extreem’.

variatie in portretten

Het makkelijkste om te variëren is je fysieke afstand tot de persoon die je portretteert. Je kunt een close up van iemand maken, maar je kunt ook een zogenaamd totaalshot maken – waarbij je model volledig in beeld is. En natuurlijk kun je alles wat daar tussen in zit fotograferen. Je kunt ook iemand portretteren door die persoon niet eens in beeld te hebben: De kunst van het weglaten.  Verder kun je focussen op details van iemand, zoals iemands uiterlijke kenmerken anders dan het gezicht. Zie bijvoorbeeld ook de foto van de staart van Sylwunia.

Portretfotografie is een bijzondere vorm van fotografie, omdat je echt een samenwerking aangaat met de persoon die model voor je staat. Vraag dus ook aan je model of hij of zij ideeën heeft! Of vraag of je model voorbeelden heeft van foto’s die hij/zij mooi vindt – dan heb kun je een beetje een idee krijgen. Maar voor jou als fotograaf is het ook de taak om op je eigen stijl te vertrouwen – je model heeft jou niet voor niets gevraagd – en daarin de leiding te nemen. In een volgende blog zal ik vertellen over waarom je soms niet moet luisteren naar je opdrachtgever 😉

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen