Hoe begin je met studiofotografie? Een stappenplan.
13 februari 2022 
13 min. leestijd

Hoe begin je met studiofotografie? Een stappenplan.

"Waar te beginnen met studiolicht?" was letterlijk de vraag die Daisy stelde toen ik op Instagram een oproep deed voor een blog idee. Een veel voorkomende vraag overigens, en ik kan het me heel goed voorstellen. Flitsen met een studioflitser is best wel een vak apart, en vereist best wel wat (technische) kennis. Zeker als je net begint, kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog geef ik je mijn stappenplan! Overigens zijn er meer wegen naar Rome natuurlijk, en dit is er één van ;)

Hoe overweldigend of moeilijk studiofotografie ook kan lijken, probeer het simpel te houden voor jezelf. Eigenlijk is het niets meer dan een portretfoto maken met een eigen lichtbron. That's it. Als je dat in je achterhoofd houdt, dat maakt het hopelijk wat eenvoudiger voor je.

Maar ik moet dan ook toegeven dat je bij zo'n 'simpele lichtbron' ook weer enorm de diepte in kan gaan: Er is immers een enorm groot aanbod. Continue lampen, studioflitsers, reportageflitsers. Lightshapers / lichtvormers zoals paraplus, softboxen, beautydishes, grids en nog meer zaken waarvan je misschien nog niet weet wat ze betekenen.

Verschillende lichtbronnen: Twee reportageflitsers, een studioflitser, een ringlamp en continue lichtbronnen.

Vergeet voor het gemak even alles wat ik tot nu toe heb gezegd, back to basics. Op de Fotoacademie weet ik nog dat onze allereerste les in de studio begon met een eenvoudige continue lichtbron zoals deze:

Falcon Eyes lamphouder + lamp
Met alle hightech apparatuur die je op een Fotoacademie zou verwachten heeft het natuurlijk een reden om te beginnen met zo'n supersimpele lamp. Er zit een snoer aan voor in het stopcontact en een aan/uit knop. Eenvoudiger kan bijna niet. Geen poespas zoals instelbaar vermogen of lightshapers die je er op kunt klikken: Gewoon een lamp die licht geeft ;)

Uiteraard moet je dit op een lampstatief zetten. Ook daar zijn verschillende maten en soorten te koop. Koop in ieder geval eentje die hoog genoeg kan - je wil de lamp namelijk hoger dan je model plaatsen (Tenzij je je model laat zitten). T is ook handig als je statief niet te dun is. Zoals deze: Falcon Eyes W806.

Behalve een basic lichtbron, zou ik ook in het begin alleen maar close-ups fotograferen. Zeg maar tot halverwege de borst. Eventueel zelfs recht van voren, zodat je dat ook als constante houdt. Hoe minder variabelen hoe beter, en daarmee maak je het jezelf een stuk makkelijk.

Want anders moet je aan zoveel andere dingen denken, zoals kleding(kleur), achtergrond, haar enzovoorts. Dat komt allemaal later wel. Qua compositie kun je dus denken aan een pasfoto ;) Zie hier bijvoorbeeld mijn allereerste studioportretten, gemaakt voor de opdracht "Drie portretten" van de Fotoacademie. Alledrie gemaakt met simpele lampen zoals hierboven genoemd!

En blijkbaar als vanzelf 'koos' ik voor close-ups + recht van voren. Blijkbaar kon mijn brein het niet aan, teveel dingen tegelijk: Camera instellingen, aansturen van het model, het licht neerzetten etc etc.

Fotoacademie opdracht "Drie Portretten": Frank, 2012

Fotoacademie opdracht "Drie Portretten": Kathelijne, 2012

Fotoacademie opdracht "Drie Portretten": Fenja, 2012

Belangrijkste is om te leren wat het licht doet. Zeg maar 'de karakteristiek' van jouw gekozen lichtbron
Wat gebeurt er:

- Als je de lamp verder van je model plaatst? 
- Of juist dichterbij zet? 
- Denk verder aan de hoogte, 
- De hoek (!) waaronder je de lamp kantelt, 
- Maar ook of je 'm links of rechts van je model neerzet. 

Je kunt je voorstellen dat je de lamp op oneindig veel posities neerzetten. Begin gewoon ergens, en kijk dan heel goed wat het licht voor effect heeft op het gezicht van je model. En ook: Hoe ziet de schaduw er uit? Qua vorm, qua richting? Hoe is het contrast tussen licht en donker? Hieronder een portret van Arjen - weliswaar geen close-up en niet recht van voren - maar vooral om een portret met schaduw te laten zien. Merk op dat door iemand schuin te laten poseren, er meer 'dynamiek' ontstaat. De foto wordt dan interessanter om naar te kijken ook!

Hoe begin je met studiofotografie?Arjen, 2021

Sla de eerste drie stappen over, en spring lekker in het diepe! Niks basics, gewoon gaan met die banaan! Lekker veel dingen uitproberen, fouten maken, daarvan leren en op die manier stappen maken. Dit is voor degenen die niet houden van een gestructureerd stappenplan ;) Nee, maar ff serieus, dit is natuurlijk óók een manier - óók een weg die naar Rome leidt.

Hier een kleine selectie van heel verschillende foto's van Bahareh, om te laten zien wat er zoal mogelijk is in een studio!

Bahareh, 2021
Bahareh, 2021
Bahareh, 2021

Wil je meer weten en heb je nog vragen of opmerkingen? Of wil je misschien wel een studiofotografie workshop volgen? Laat het me vooral weten via een mailtje naar kevin@snapshotdojo.nl!Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen