Het Verschil Tussen Standpunt en Compositie
18 april 2017 
3 min. leestijd

Het Verschil Tussen Standpunt en Compositie

Standpunt en compositie zijn twee fotografietermen die vaak door elkaar gehaald worden, maar ze zijn wel degelijk verschillend! Om het verschil tussen standpunt en compositie te kunnen vaststellen, moeten we eerst weten wat ze betekenen.

Standpunt
Is de positie van de fotograaf, waarbij je bijvoorbeeld een laag of juist hoog standpunt inneemt. Ook wel bekend als kikker -en vogelperspectief, waar je vast wel van hebt gehoord. Dat zijn twee uiterste standpunten, maar er zijn natuurlijk ontelbaar veel tussenvormen. Als je bijvoorbeeld iets door je knieën zakt, dan heb je al een ander standpunt dan wanneer je rechtop zou blijven staan. Deze foto is vanuit een vliegtuig genomen op weg naar Spanje, dus mijn standpunt was extreem hoog. Die kon ik verder ook niet echt beïnvloeden, haha!

Standpunt en compositie - Espana

Compositie
Komt van het Latijnse woord compōsitiō, wat ‘samenstelling’ betekent. Denk ook aan het componeren van een muziekstuk, wat ook een samenstelling van verschillende elementen is. In het geval van fotografie betekent compositie de positie en balans van de beeldelementen in de foto. De foto hieronder is gemaakt in het Noord Brabants Museum, waarbij ik heb geprobeerd het kunstwerk als het ware te verenigen met de omgeving. Dit heb ik gedaan door het tekstbordje én de horizontale lijn in de wand in de compositie mee te nemen, en een ‘gekke’ vlakverdeling te maken. (Vergeef me de lage kwaliteit van iPhone foto!)

Standpunt en compositie - New Art

Het verschil tussen standpunt en compositie
Je zou kunnen zeggen dat je compositie deels een gevolg is van je standpunt. Immers, van een hoog standpunt is wat je in beeld hebt heel anders dan wanneer je op dezelfde plek een laag standpunt zou hebben. Ik heb hier nog twee voorbeelden van ‘street stills’. In deze eerste foto, heb ik simpelweg mijn camera omlaag gericht, waardoor ik ten opzichte van het onderwerp (het kunstgras, de schaduwen en het stukje houten paal) een hoog standpunt heb. De compositie heb ik puur op gevoel gemaakt, qua balans van de beeldelementen.

Standpunt en compositie - Grasslands

Ook bij deze foto is het mooie licht wat mijn aandacht trok. Maar hier ben ik wel gehurkt gaan zitten – een lager standpunt dus, zodat ik recht voor het bijzondere lichtvlak zat.

Standpunt en Compositie - Lightblock

De ‘filosofie’ over standpunt en compositie is wat mij betreft oneindig, maar wel een heel essentieel deel van fotografie. Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken. Hoe zijn ze gerelateerd aan elkaar? Hoe beïnvloeden ze elkaar? Wat is een ‘goed’ standpunt of compositie? Laat het weten in een comment hieronder!

Tot slot enkele fotografen die meesters zijn in compositie:
Alex Webb
Arnold Newman
Matt Stuart

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen