Het Fenomeen Fotografie, Een Uniek & Bijzonder Iets
25 juli 2017 
3 min. leestijd

Het Fenomeen Fotografie, Een Uniek & Bijzonder Iets

Recent kreeg ik een interessant inzicht. Ik werk nu ruim een jaar parttime bij Kamera-Express in Utrecht, waar ik mensen help en adviseer bij het kopen van een nieuwe camera, lens of accessoires. Na een lange werkdag besefte ik opeens hoe populair het fenomeen fotografie tegenwoordig is. En dat het ook steeds drukker in de winkel lijkt te worden. Ik denk dat het komt door de (op)komst van een rechthoekig plat ding, dat vrijwel iedereen bij zich heeft: de smartphone. De smartphone heeft fotografie enorm toegankelijk gemaakt, dankzij de ingebouwde camera. Sterker nog, in slechts één apparaat kun je de foto maken, de foto bewerken en direct aan de wereld laten zien. En dat is ongelooflijk bijzonder, als je er even bij stil staat.

Het Fenomeen Fotografie

Tegelijkertijd zijn social media zoals Facebook en Instagram ook enorm gegroeid de afgelopen jaren, waardoor het delen (en liken!) van foto’s supermakkelijk is geworden. Je hebt natuurlijk een site zoals Flickr.com als photo sharing medium, maar Facebook is eigenlijk een gigantisch prikbord, waar je alles kunt delen wat je maar wilt. Dat heeft het voordeel dat je niet nog een aparte website hoeft te openen. Grote fotografie blogs zoals Petapixel, posten links van hun artikelen ook op Facebook, en vandaar uit wordt je doorgestuurd naar de echte website. Facebook is dus een centraal startpunt, en ik denk dat onmisbaar als ‘katalysator’ van de groei van fotografie.

Luister hier naar de podcast die ik over dit fenomeen heb opgenomen.

Wat je nu veel ziet, is dat mensen enthousiast worden over fotografie, omdat ze zijn begonnen met het maken van fotootjes met hun smartphone. Ik hoor het regelmatig in de winkel: “ik heb tot nu toe altijd met mijn telefoon gefotografeerd, en ik wil een echte  camera”, of “ik wil het nu iets serieuzer gaan aanpakken”.

Het Fenomeen Fotografie

Hoewel een smartphone natuurlijk een veel kleinere beeldsensor heeft dan bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera, is het wel degelijk een ‘echte’ camera. Alleen niet een camera zoals we denken dat die eruit zou moeten zien. De meeste mensen denken bij een camera meestal toch aan een spiegelreflex, omdat je die ook het meest ziet op tv, in de politiek of bij sportwedstrijden.

Een relatief nieuwe cameraklasse, is de systeemcamera. Deze combineert eigenlijk het beste van de spiegelreflex en een compactcamera: je kunt lenzen wisselen afhankelijk van je soort fotografie én de camera is relatief klein en licht. Erg populair, en wordt steeds en steeds bekender bij het grote publiek.

Het Fenomeen Fotografie

Maar waar ik dus sinds dat ‘aha-moment’ dus over nadenk, zijn de volgende vragen: Wat maakt fotografie zo bijzonder? Waarom is het zo populair (geworden)? Waarom is iedereen aan het fotograferen? Ik moest ook denken aan andere beeldende kunsten, zoals bijvoorbeeld tekenen (of schilderen), super toegankelijk natuurlijk, want je pakt een vel papier en een pen en je kunt aan de slag. Maar waarom doet niemand dat dan? Dus ik denk echt dat de smartphone essentieel geweest is voor de enorme groei van fotografie.

Wat denken jullie? Zou het te maken hebben met het feit dat een smartphone een verslavende werking heeft? Dat ‘een like’ op een foto als een hondebrokje werkt, als beloning voor gewenst gedrag (zoals het plaatsen van een leuke foto)? En daardoor dus ook aanmoedigt om nog meer en mooiere foto’s te plaatsen? Ik kan het niet ontkennen, want het geeft best een kick als je tientallen, of soms zelfs honderden, likes op een foto krijgt. Hoe dan ook, ik ben erg benieuwd naar jullie mening. Reageer met een comment hieronder!

Lees ook:
De Beste Camera, Ben Jij
The Right Tool for the Job
Fotoacademie Opdracht Hipshots

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen