Groepsfoto Tips & Tricks in de Studio
20 november 2021 
9 min. leestijd

Groepsfoto Tips & Tricks in de Studio

Een groepsfoto maken is in mijn ervaring een stuk uitdagender dan een portretfoto van 1 persoon. De meest voor de hand liggende reden is dat er nu meerdere mensen 'goed op de foto' moeten staan. En hoe meer mensen dat er zijn, hoe groter de uitdaging! Om je een beetje op weg te helpen, geef ik je in dit blogartikel enkele direct toe te passen tips & tricks voor groepsportretten. Dit doe ik aan de hand van een fotoshoot van het Alban Kwartet, een Utrechts strijkkwartet bestaande uit Anne-Catherine, Isaac, Rodrigo en Glòria.Licht van voren - vlinder verlichting - is eigenlijk altijd goed. Toegegeven, licht van de zijkant is 'sferischer', maar kan er ook voor zorgen dat iemand letterlijk in de schaduw van de persoon naast hem komt te staan.  Dat kun je dus voorkomen door dit type licht te gebruiken!

groepsfoto tips en tricks in de studioAlban Kwartet, 2020


In de studio heb je meestal genoeg (flits)licht voor handen om met een klein diafragma te kunnen schieten (in combinatie met een lage ISO), dus maak daar gebruik van. Je wilt waarschijnlijk meerdere personen scherp in beeld hebben, dus dan is dit kleine diafragma noodzakelijk. In onderstaande foto staan ze redelijk op één lijn, dus je had op zich een groter diafragma kunnen gebruiken. Maar ik raad aan om het zekere voor het onzekere te nemen ;) Probeer gewoon wat verschillende diafragma's uit en kijk wat werkt voor jou. Zelf gebruik ik altijd de volgende camera instellingen in de studio, die biedt genoeg scherptediepte bij individuele én groepsportretten:

Diafragma: F/8.0
Sluitertijd: 1/125 s
ISO waarde: 80


Alban Kwartet, 2020 - ISO 80, 1/125 s, F/8.0


Op de ene foto staat Pietje goed op de foto, maar Klaasje juist niet. En op de andere foto is het precies andersom....schiet dus veel foto's - zeker bij spontane shots zoals hierboven - zodat je na afloop wat te kiezen hebt. Met flitslicht heb je soms wel wat geduld nodig, want het duurt even voordat de flitser opgeladen is en je weer kunt schieten....Tenzij je een super deluxe krachtige flitser hebt, die razendsnel oplaadt. Zoals je hieronder ziet waren er een stuk of 60 foto's nodig om die ene leuke hierboven te selecteren: Een groepsfoto waar iedereen er leuk opstaat, zonder dichte ogen of een raar vertrokken gezicht ;)


Groepsfoto Tips & Tricks in de studioLightroom screenshot


De positionering van meerdere mensen in een groepsfoto vind ik een van de leukste dingen om mee te puzzelen. Net zolang tot het helemaal klopt. Speel met hoogte, door bijvoorbeeld iemand op een stoel te laten zitten. Dat maak de groepsfoto gelijk een stuk interessanter om naar te kijken, dan wanneer ze op één rij zouden staan. Let ook op de lengte van de personen. Wissel af en toe iemand om van positie, en check bij jezelf of het 'visueel goed voelt'. Probeer ook verschillende 'draaiingen' uit per persoon. Van hun lichaam, maar ook van hun hoofd - die overigens 'tegenovergesteld' kunnen zijn: Kijk bijvoorbeeld naar Isaac, die helemaal links staat. Zijn lichaam is naar links gedraaid, maar zijn gezicht naar rechts. Dat levert een interessante dynamiek op. Voor deze foto had ik als achterliggende gedachte een poster van een toffe Netflix serie, met nadenkende, serieuze blikken ;)
Zelf hou ik erg van 'statige en geposeerde' portretfoto's, en daar past het gebruik van een statief heel erg bij. Je kunt rustig je compositie bepalen, de camera heeft op een statief immers een vaste positie. Ook kun je nauwkeuriger scherpstellen, je haalt jouw bewegingen namelijk uit het proces. Zeker voor close-up portretten waar je scherp stelt op het oog is dit essentieel. Een ander voordeel is dat je meerdere beelden - geschoten vanaf statief - kunt combineren in Photoshop. Mits er niet te veel bewogen is door de modellen. Als in groepsfoto A, drie van de vier mensen er goed op staan en in groepsfoto B, de andere persoon....dan kun je dat dus samenvoegen, waardoor je een foto krijgt waar iedereen er goed op staat. Snelle uitleg: foto's over elkaar leggen, en dan met een masker het gewenste deel tevoorschijn toveren of juist wegtoveren ;) Ik zal hier een keer een video over maken.Je hoeft niet altijd mensen herkenbaar in beeld te hebben voor een groepsportret. Onderstaande foto van hun muziekinstrumenten (cello, viool en altviool) vertelt ook zeker iets over de artiesten. En in die zin is dit ook een portret van hen.
Een mooi groepsportret maken is zoals ik zei veel uitdagender dan een 'enkelvoudig' portret. Compositie, licht, scherpte zijn dan dingen waar je extra goed op moet letten. En natuurlijk of iedereen er goed op staat. Hoe meer mensen, hoe groter de uitdaging. Als je dit leuk lijkt om te doen, begin eerst gewoon met 2 personen. Dat is vanzelfsprekend makkelijker dan meteen een groep van 4, 5 of 6 personen op de foto zetten.

Meer weten over studio licht opstellingen?

Bestel dan het speciale e-book Studioverlichting van Snapshot Dojo! 

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen