Geld Verdienen Met Fotografie in 15 Stappen
30 april 2018 
6 min. leestijd

Geld Verdienen Met Fotografie in 15 Stappen

Het heeft een tijdje geduurd, maar inmiddels durf ik van mezelf te zeggen dat ik fotograaf ben. En inmiddels kan ik geld verdienen met fotografie. Er zijn wat mij betreft verschillende definities van fotograaf. Voor deze blog bedoel ik met ‘een fotograaf’ iemand die geld kan verdienen met fotografie. Als ik terugkijk naar hoe enkele jaren geleden, en hoe ik er nu voor sta, dan zijn er 15 verschillende fasen of stappen te ontdekken. Natuurlijk is dit een richtlijn, en is het ook mogelijk om stappen over te slaan, en soms zijn er misschien wel meer stappen nodig. Ook is het zo dat de ene stap bijvoorbeeld een maand duurt, en de andere misschien wel een jaar. Mocht geld verdienen met fotografie je doel zijn…wees je ervan bewust dat dit enkele jaren kan duren. En heel, heel veel oefenen. Hieronder kan je luisteren naar de bijbehorende podcast.

GELD VERDIENEN MET FOTOGRAFIE IN 15 STAPPEN

1. Je ontdekt je passie en liefde voor fotografie. Hier zie je mij op vakantie in China, waar ik voor de zoveelste keer de camera van mijn vader ‘leen’.
Geld Verdienen met fotografie

2. Je post je foto’s op Facebook en Instagram. Dit is een van mijn favoriete foto’s toen ik net fotografie wat serieuzer (nog steeds als hobby) begon op te pakken. Dit zijn drie kinderen in Los Alcazares, Spanje.

Geld verdienen met fotografie

3. Mensen liken je foto’s en plaatsen leuke comments. Dit werkt erg motiverend en bevestigend!

Geld verdienen met fotografie

4. Hierdoor wordt je uiteraard enthousiaster (positive reinforcement ;)) en ga je nog meer oefenen en foto’s posten

5. Je wil meer leren en jezelf ontwikkelen. 
Dit kan op meerdere manieren, en vaak gebeurt het tegelijkertijd: met behulp van tijdschriften, boeken, cursussen, Youtube tutorials, workshops en misschien zelfs een opleiding op bijvoorbeeld de Fotoacademie.

6. Een hele belangrijke mijlpaal is als iemand je vraagt om foto’s te maken, zoals een portret of te fotograferen tijdens een feestje. In deze fase zijn het meestal particulieren die jou vragen voor een ‘fotografieklus’. Dit is het bewijs dat mensen je foto’s mooi vinden. Dat wil niet zeggen dat je er al bent, integendeel – dit is pas het begin! Ook dit is weer een vorm van positieve reinforcement en motiveert je om verder te gaan.

7. Je doet af en toe gratis fotografie opdrachten, bijvoorbeeld voor goede doelen of voor mensen die een (amateur) modellen carriere ambieren.

8. Je maakt een eigen website
Tip! Reserveer alvast je eigen naam als domeinnaam. Heet je Klaas Jonkers, claim dan www.klaasjonkers.nl. Heet je Maria de Boer, claim dan www.mariadeboer.nl. Of een .com extensie. Je hoeft niet perse die website naam te gebruiken, maar dan heb je die in ieder geval. In mijn geval, www.kevinkwee.com. Mijn huidige website heb ik gemaakt met Squarespace, een heel makkelijk en gebruiksvriendelijk platform voor websites.

Kevin Kwee website screenshot

9. Een bedrijf vraagt je voor een foto opdracht
Een hele grote stap, als je een zakelijke klus gaat doen. Dit is in mijn ervaring via via, bijvoorbeeld een bekende van je die jouw foto’s heeft gezien en jou wil inzetten voor bedrijfsfotografie. Je kan ook zelf gereageerd hebben op een oproep, en ze kiezen voor jou!

10. Je doet steeds vaker fotografie opdrachten en klussen. Je verdient een aardig zakcentje bij (zie ook www.belastingdienst.nl) 😉

11. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel, als freelance fotograaf.
Je kunt nu ook facturen sturen omdat je een BTW nummer hebt. Dat betekent dat je ook omzetbelasting moet gaan betalen. Echter, als het BTW bedrag onder de 1300 zoveel is…dan hoeft dat niet. Dan word je gezien als ‘kleine ondernemer’.

12. Je opent een zakelijke bankrekening.
Ideaal om prive en zakelijke geldstromen gescheiden te houden.

13. Je stapt over op administratiesoftware of je huurt een boekhouder in.
Ik kan MoneyMonk heel erg aanbevelen…Supergebruiksvriendelijk, en heel erg handig.

14. Je gaat mogelijk minder werken bij je huidige baan 😉

15. Je fotografie ontwikkelt zich, je dienstverlening wordt professioneler, je workflow etc.

Kevin door Richard van Berkel

De rode draad in dit verhaal is de ontwikkeling van jouw vaardigheden, fotografisch maar ook persoonlijk en zakelijk. Van daaruit vloeit alles voort…je kunt bijvoorbeeld een hele dure camera hebben, maar als je niet weet hoe je ‘m moet instellen….dan schiet dat natuurlijk niet op. Ik zeg altijd: de beste camera ben je zelf. Elke keer als je merkt dat je vast zit…dan moet je door je comfortzone heen. Het beste om jezelf te ontwikkelen is open te staan voor feedback, ook al is dat niet wat je wilt horen. Op de Fotoacademie heb ik regelmatig gehoord dat een foto of serie die ik heb gemaakt niet zo bijzonder is. Dan baal je even, laat je het commentaar bezinken, en probeert er een les uit te trekken. Daarnaast kan het lijken alsof ik uit het niets opeens geld ben gaan verdienen. Maar vergeet niet dat mijn ‘reis’ al begon in 2012. Toen ontdekte ik mijn passie voor fotografie, en toen was er geen weg meer terug! (Gelukkig!). Met andere woorden, de route die ik heb bewandeld was niet perse een weloverwogen keuze…het is eigenlijk vooral ook geleidelijk en als vanzelf gegaan…tot het punt waar ik nu zit. Ik verdien mijn brood met fotografie…in allerlei vormen: als freelance fotograaf, fotografielessen / cursussen geven, maar ook een paar dagen per week bij Kamera-Express – in de winkel. Een hele leuke combinatie! Maar de basis moet echt zijn dat je een passie hebt voor fotografie. Als dat vuurtje eenmaal brandt, dan werkt dat door in al je keuzes en stappen die je neemt. Geld verdienen met fotografie is een proces, en hopelijk kun je deze 15 stappen zien als een richtlijn, waardoor je wellicht betere en bewustere keuzes kunt maken, op weg naar je doel.

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen