De Drie Meest Gemaakte Fouten bij Portretfotografie
28 januari 2018 
3 min. leestijd

De Drie Meest Gemaakte Fouten bij Portretfotografie

Als je net begint met het maken van portretten, dan is het goed om heel veel verschillende dingen uit te proberen. Dat is het sowieso wel bij fotografie, want je bent – als het goed is – nooit uitgeleerd. Maar er zijn wel enkele dingen die je al meteen kunt voorkomen. In dit artikel volgen de drie meest gemaakte fouten bij portretfotografie.

Naast het maken van stills, maak ik ook heel graag portretten van mensen. De rode draad en  de sfeer in mijn portretten omschrijf ik als een gevoel van rust en verstilling. Totdat mede Fotoacademie alumnus Nienke Steinitz het perfect verwoordde: “Jij maakt stillevens van mensen”. En dat is precies wat ik doe. En in zekere zin zegt dat portret dan juist weer wat over mij, want ik ben degene die deze ‘verstilling en rust’ creeer.

De Drie Meest Gemaakte Fouten Bij Portretfotografie

Een bijzondere locatie opzoeken, en dan met name een graffitimuur. Ook ik heb die fout gemaakt tijdens een van m’n eerste opdrachten op de Fotoacademie – Modische Figuren, deel 1, deel 2 en deel 3. Nu valt het bij onderstaande foto nog wel mee, omdat het paarse en gele ook wel weer terugkomt in de kleding en haarkleur van Rianne en Mandy. Probeer juist rustige achtergronden te vinden, een effen muur kan al voldoende zijn. Het voordeel daarvan is, dat de aandacht van de kijker volledig op de geportretteerde is.

De Drie Meest Gemaakte Fouten bij Portretfotografie

Als je model en jij elkaar nog nooit hebben ontmoet, is het heel belangrijk om het ijs te breken. Dat kan heel simpel, door samen iets bij de supermarkt te halen, of even een bakkie te doen. Het maken van een portret vereist wederzijds vertrouwen, en daar is meestal wel wat tijd voor nodig. Dit portret dat ik maakte van Wan Yen, ging over pesten en wat voor gevolgen dit zelfs jaren later nog kan hebben. Een gevoelig onderwerp, voor mezelf en voor de modellen. Het klinkt vanzelfsprekend, maar dan is een sfeer van veiligheid heel belangrijk.

De Drie Meest Gemaakte Fouten Bij Portretfotografie

Als je een camera vasthoudt, dan fotografeer je automatisch in landschapsformaat. Maar wat veel mensen doen als ze net beginnen met portretfotografie, is de camera op die manier blijven vasthouden. Een portretfoto is meestal staand mooier, helemaal bij close ups. Maak je echter portretfoto’s waar ook de leef, werk -of woonomgeving zichtbaar is, dan is landschapsformaat wel aan te raden.

De Drie Meest Gemaakte Fouten Bij Portretfotografie
De Drie Meest Gemaakte Fouten Bij Portretfotografie

Natuurlijk valt er over smaak niet te twisten, en misschien vind je een graffitimuur juist mooi als achtergrond. En wil je juist wel een close up maken in landscape. Maar het ‘leren kennen van je model’ is een van die dingen waarvan je niet direct het resultaat kunt zien. Maar hopelijk voelt het wel al anders, als je de volgende keer iets meer de tijd neemt om over koetjes en kalfjes te praten. Probeer het uit, en ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Let me know via een comment hieronder, of via een e-mail naar kevin@snapshotdojo.nl

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen