Thuis een Fotostudio Maken: Een Stappenplan
18 mei 2020 
5 min. leestijd

Thuis een Fotostudio Maken: Een Stappenplan

Heb je altijd thuis een fotostudio willen maken? Dan is dit artikel wellicht handig voor je! Overigens hoeft een fotostudio in huis niet te betekenen dat je persé een aparte kamer daarvoor moet reserveren. Als je de ruimte daar wel voor hebt, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar het is zeker niet noodzakelijk! Je kunt ook gewoon – tijdelijk – je setup in bijvoorbeeld de slaapkamer neerzetten.

Fotostudio Thuis - Slaapkamer
In de praktijk heb je echt niet zo veel nodig voor een mooi (close-up) portret ;)Er zijn dan verschillende dingen waar je aan moet denken, zoals je licht, je achtergrond en het gebruik van handige accessoires. Ik zal hieronder de zaken noemen waar je rekening mee kunt houden als je jouw eigen thuis studio wilt gaan inrichten.

Een eerste belangrijke vraag hierbij is, “Wat voor soort licht wil je gebruiken?”. Wil je vooral met daglicht werken, of wil je juist met studiolampen gaan fotograferen? En je hebt bovendien ook nog de optie om reportageflitsers te gebruiken. Elk van deze drie keuzes heeft zo zijn voor -en nadelen. Oh, en voor ik het vergeet…kun je ook nog eens flitslicht met daglicht / duurlicht combineren 😉

Fotostudio Thuis - Lichtbronnen

Daglicht
– Kost niets;- Licht kan (snel) veranderen;
– Jij als fotograaf moet je aanpassen aan de lichtsituatie.

Studiolicht
– Investering in een studioflitser;
– ‘Heen-en-weer-gesleep’;
– Licht is consistent;
– Veel mogelijkheden dankzij diverse lichtvormers;
– Je hebt zo goed als de volledige controle over het licht.

Reportageflitser
– zeer klein en dus makkelijk op te bergen;
– relatief weinig lichtvormers beschikbaar;
– geen instellicht zoals bij studioflitsers.

Als je net begint zou ik het voor jezelf zo simpel mogelijk houden: Ik raad dan ook aan om te beginnen met een eenvoudige, egaal witte achtergrond. Ook hier heb je weer een keuze in, namelijk het gebruik van een muur of een speciaal achtergrondsysteem.

Muur
– Heb je al in huis;
– Meubilair kan in de weg staan;
– Statisch

Achtergrondsysteem
– Flexibel & overal neer te zetten;
– Je kunt variëren met kleuren;
– Wat meer werk om op te zetten / af te bouwen

Achtergronden bestaan er in een gangbare soorten en maten. Je hebt de papierrollen van 2.72 meter óf 1.38 meter breed. Bekende merken hiervan zijn Colorama en Savage. Ook bestaan er kleine rollen van 1,0 meter breed, gemaakt van PVC. Deze zijn ideaal voor close-ups en halftotaals.

Als je de luxe hebt om een kamer speciaal in te richten als fotostudio, dan kun je ook overwegen om een ophangsysteem aan de muur of aan het plafond te bevestigen. In bovenstaande video kun je een systeem zien waar je drie papierrollen (van 2,72 m breed) tegelijk op kunt hangen.

Hoe meer ruimte je hebt, hoe meer mogelijkheden je hebt. In horizontale zin, maar ook in verticale zin: Een hoog plafond kan vooral met studiolicht een meerwaarde hebben. Je kunt je model dan namelijk gewoon laten staan, en de lamp kan hoger dan je model gepositioneerd worden. Bij een laag plafond kan de flitser namelijk niet verder omhoog…je zult dan je model moeten verlagen…door hem of haar op een krukje te laten zitten.

Ook is het zo dat met meer ruimte, je waarschijnlijk makkelijker je studio opstelling kunt laten staan. Tegelijkertijd kan een ‘beperking’ van je mogelijkheden ook heel goed zijn! Het dwingt je namelijk om creatieve oplossingen te bedenken. Stel je hebt bijvoorbeeld echt een piepklein stukje oppervlak in huis waar je een studiolamp kunt neerzetten. Dat betekent dat je waarschijnlijk ‘beperkt’ bent tot het maken van close-ups. Je kunt dan geen halftotaal of ten voeten uit portret maken.

Maar daar zit dan juist de uitdaging. Sterker nog, ik vind het soms eigenlijk juist heel lekker als ik minder mogelijkheden heb. Met meer mogelijkheden kun je namelijk ook enorme keuzestress krijgen, wat niet bevorderlijk is voor je creatie vermogen. Zo raad ik ook altijd aan – als je met studio belichting wilt werken – om te werken met één lamp. Daar kun je echt al heel veel mooie en verschillende portretten mee maken! Tot slot: Als je al studiolampen in huis hebt, kun je natuurlijk altijd er voor kiezen om ze ‘in de kast te laten’, en het aanwezige daglicht te gebruiken.

Apparatuur & Accessoires

Hier volgt een opsomming van enkele accessoires die van pas kunnen komen. Gek genoeg is er geen winkel die én een achtergrond én een draagsysteem verkoopt, althans ik heb het nog niet gevonden. Wat betreft een goede en betaalbare studioflitser, daar zal ik binnenkort een blog en of vlog over maken. Coming soon!

pvc achtergrond
draagsysteem
krukje (video)
– matteerpoeder (video)

Als je snel wilt kunnen werken in je eigen fotostudio thuis, en niet teveel gedoe wilt, dan zou ik het daglicht van een raam combineren met een pvc achtergrond. Je kunt de positie van je model dan heel makkelijk aanpassen en neerzetten bij mooi licht, en de pvc achtergrond meebewegen. Dit is de meest simpele en goedkoopste oplossing.

Als je flitslicht gaat gebruiken, dan maakt het niet uit of je nou overdag of ’s avonds fotografeert. Het flitslicht is namelijk sterk genoeg om je model te verlichten. Het kan dan wel handig zijn om alsnog een mobiele achtergrond erbij te gebruiken – dan ben je namelijk niet gebonden aan een bepaald deel van de woning. Tipje van de sluier: witte muren weerkaatsen het (flits) licht.

Tot slot kun je ook een reportageflitser gebruiken. Dit is vooral handig als je een combinatie wilt maken van het aanwezige daglicht, en een beetje wilt inflitsen. Afhankelijk van welk type je hebt, kunnen deze krachtiger zijn dan je zou denken!

E-book Studioverlichting cover

Als je meer wilt weten over Studioverlichting soorten, stijlen en standen – Kijk dan eens naar mijn uitgebreide E-book Studioverlichting, te koop in mijn webshop!

Hoe Stel je Lampen op bij Studiofotografie
E-book Studioverlichting

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen