Welke materialen staan er in een fotostudio?
03 februari 2022 
17 min. leestijd

Welke materialen staan er in een fotostudio?

Wil jij een fotostudio beginnen thuis? Of misschien heb je wel een speciale (bedrijfs)ruimte daarvoor gehuurd? Dan zijn er een paar absolute must-haves die heel erg handig kunnen zijn bij studio fotoshoots. Dit is mijn persoonlijke top 10 van materialen die voor mij onmisbaar zijn in een fotostudio.

Bij een studioportret wordt meestal een neutrale / effen achtergrond gebruikt. Dit zorgt voor rust in het portret, plus dat een specifieke kleur van de achtergrond het portret kan versterken. Zo kun je bijvoorbeeld de kleur van de achtergrond matchen met de kleur van de kleding van je model. Ik heb daar zelf een woord voor bedacht: "Kleur alliteratie" ;) Zoals dit portret van Liza. Hier past de Colorama Mandarin achtergrond perfect bij haar kleding.

Liza, 2019 (kleuralliteratie: zelfde kleur kleding en achtergrond)
Je kunt ook juist voor een lichte kleur gaan, als je model donkere kleding draagt. Door de lichtgrijze achtergrond valt Line visueel gezien veel meer op, helemaal als je de foto omzet in zwart wit:

Line, 2019 (contrast kleding en achtergrond)
Uiteraard kun je ook gewoon omdat het mooi is een kleurtje gebruiken - en het direct een heel andere vibe en sfeer heeft dan wanneer je een standaardkleur zou gebruiken. Denk daarbij aan wit, grijs of zwart. Dit portret van Charlotte zou heel anders zijn als ik bijvoorbeeld grijs had gebruikt. Wat mij betreft voegt deze olijfgroene achtergrond van Colorama echt iets toe.

Charlotte, 2021 (olijfgroene achtergrond)
Er zijn twee standaard breedtes van papierrollen: 2,72 meter en 1,38 meter. De lengte is dan meestal 11 meter. Als je alleen close-ups schiet en/of weinig ruimte hebt, dan zijn de kleine rollen aan te raden. Heb je echter meer ruimte beschikbaar, dan kan je beter meteen de langste rollen nemen. Je kunt dan immers close-ups én full body shots maken.

Diverse papierrollen in m'n studio

Gaffertape

Speciale gaffertape is erg handig en multifunctioneel. Het is anders dan duct tape, omdat gaffertape geen lijmresten achterlaat. Daarnaast is het ook makkelijk te scheuren, dus je hebt geen schaar nodig. In de foto van de papierrollen hierboven zie je stukjes gaffertape om de rol goed bij elkaar te houden.

Ikea wandrek, met daarop een zwarte rol gaffertape


Een trap is sowieso nodig als je de papierrollen wilt bevestigen of omwisselen. Je hebt dan die hoogte echt nodig.

Hoge trap.

Verder heb ik zelf nog een simpel Ikea krukje als ik ergens nét niet bij kan. Of om op te zitten als ik juist een laag camera standpunt moet hebben.

Ikea Bekvam krukje

Als je studioflitsers gebruikt, dan is een triggerset ook nodig. Ik gebruik zelf de RF-DD4 van Falcon Eyes. Overigens heb ik er daar twee van, zodat ik altijd een backup heb. De trigger gebruikt een knoopcel, waar ik zelf ook altijd extra van bij me heb. Je kunt deze ook goedkoop bij per 8 bij Ikea kopen: de Plattboj CR2032 ;) De ontvanger van het triggersetje gebruikt twee AAA penlite batterijen. Je raadt het al, ook van de penlites heb ik er genoeg bij me. Zeker als ik op locatie m'n flitser moet gebruiken.

Falcon-Eyes RF-DD4 triggerset

Opladers voor je accu's en batterijen! Voor je camera, voor je triggerset en wellicht andere elektronica. Een systeem camera accu gaat vrij snel leeg, dus meestal gebruik ik er minstens één tijdens een shoot. Die kan ik dan mooi opladen zodra ik m'n reserve accu in m'n camera heb gestopt. Zo bespaar je tijd dan wanneer je het pas thuis zou opladen. (Tenzij je studio thuis is natuurlijk, haha!)

Opladers AA/AAA penlites, Fujifilm camera accu

De meeste flitsers werken met een power kabel, dus die moet je verbinden met een stopcontact. Maar die zwarte powerkabels zijn meestal niet lang genoeg, dus dan is een verlengsnoer of haspel wel ideaal. Zelf vind ik een haspel fijner werken, omdat je die mooi en netjes kunt oprollen. Een verlengsnoer kan eigenlijk ook wel, je gebruikt dan je schouder en elleboog om 'op te rollen ;)

Verlengsnoer & haspel

Voor een wat statischer, en meer geposeerde stijl van portretfotografie is een statief een belangrijk - en voor mij onmisbaar - hulpmiddel. Je hebt je handen vrij, je kunt rustig je compositie bepalen...je bent nauwkeuriger met scherpstellen enzovoorts enzovoorts. Het zorgt letterlijk en figuurlijk voor rust tijdens een fotoshoot. En ik vind juist die rust zo belangrijk, want dat is wat ik meestal wil uitdragen met een portretfoto. Je kunt vanaf statief ook wat lossere portretten schieten hoor, lees maar het blogartikel Dé drie manieren om mensen te fotograferen.

Manfrotto 3-weg camera statiefManfrotto statief

Maar voel je natuurlijk vrij om juist geen statief te gebruiken, als dat beter bij je past! En als je vrijer en dynamischer wilt kunnen schieten, dan zou ik inderdaad een statief links laten liggen. Wel raad ik dan aan om een draagriem (bijvoorbeeld van Blackrapid) te gebruiken, zodat je de camera gewoon kunt laten hangen als je handen vrij moeten zijn (Dan hoef je niet steeds je camera neer te leggen)

Blackrapid camera draagriemBlackrapid camera draagriem

Een stanleymesje is ook een must-have. Waarschijnlijk zul je van alles moeten snijden....een stuk beschadigd papier van de rol, een verpakking, een kleding etiket...noem het maar op! Je kunt het zo gek niet verzinnen of een mes(je) komt dan heel erg van pas.

stanleymesje

Wil je nog een stapje beter voorbereid zijn, dan is een kleine of eenvoudige multi-tool wellicht een goed idee. Zo'n ding heeft meerdere functies, zoals: Een mes, een schroevendraaier, een kruiskop, een tang, een vijl etc.

Leathermann multi-tool

In deze tijden van corona kunnen / mogen deze twee eigenlijk niet ontbreken: mondkapjes en desinfectie gel. Voor je eigen veiligheid, maar ook die van je model(len). Daarnaast laat ik ook altijd een raampje open, voor de nodige ventilatie.


mondkapje
handgel

Deze must-have heb ik als laatst bewaard, omdat ie eigenlijk voor zich spreekt. Maar tegelijkertijd vond ik wel dat ik 'm moest noemen. Verder kan ik hier ook makkelijk een heel blog artikel over schrijven (wat ik ook zal doen waarschijnlijk ;). Hier zijn honderden keuze mogelijkheden voor. Voor elk wat wils zou ik zeggen! Afhankelijk van wat je precies wilt, maar ook wat je kan en wil besteden.

VideoOver de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen