Fotografietips: Het Zelfportret
12 oktober 2014 
4 min. leestijd

Fotografietips: Het Zelfportret

Het fotografisch zelfportret kan een grote uitdaging zijn. Op de Fotoacademie komt het zelfportret regelmatig terug als standaardopdracht, heel logisch genaamd zelfportret 1, zelfportret 2 en zelfportret 3. Zie hieronder mijn drie versies, en tot slot nog een versie die ik als vrij werk heb gemaakt – waar ik overigens het meest tevreden mee ben.

KevinKwee - Fotoacademie Zelfportret 1

Net zoals het de bedoeling is om bij een portret van iemand anders iets te vertellen over die persoon, is het bij een zelfportret de bedoeling…om iets te vertellen over jezelf. Dat kan erg persoonlijk zijn, en kan dus ook behoorlijk confronterend zijn. Maar het hoeft natuurlijk allemaal niet zo zwaar, het mag ook een hele luchtige en snelle ‘selfie‘ zijn!

KevinKwee - Fotoacademie Zelfportret 2

Maar je snapt ook dat bij een zelfportret er een diepere laag onder zit. Dat wil niet zeggen dat een zelfportret niet met een smartphone gemaakt mag zijn. Je camera is een stuk gereedschap, en je kunt in principe elke camera gebruiken, afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en voorkeuren, en hetgeen je wilt laten zien. Uiteindelijk draait het om het resultaat van de foto, geeft die echt iets weer? Maakt de foto iets los in de kijker? Zit er een bepaalde sfeer, en / of een emotie in? Kan je (al) deze vragen met “ja” beantwoorden, dan ben je in ieder geval uitgestegen boven het niveau van een ‘selfie’ 😉

KevinKwee - Fotoacademie Zelfportret 3

Statiefshop Banner Image Banner 728 x 90

Maak je een zelfportret helemaal zelf – zonder hulp van iemand anders – dan kan het handig zijn om een goed en stevig statief te gebruiken in combinatie met de timerfunctie op de camera, en eventueel een draadloze afstandsbediening. Natuurlijk kun je ook iemand vragen om je te helpen, en op het knopje te drukken.

KevinKwee Zelfportret Unveiled

Het allerbelangrijkste, is om gewoon te beginnen. Uiteraard is het goed om je voor te bereiden, en onderzoek te doen, door bijvoorbeeld inspiratie op te doen door mooie zelfportretten van goede fotografen. Erg handig is hierbij het moodboard, waarbij je eigenlijk een visie creëert van de foto, het beeld dat jij wilt maken. Maar als je merkt dat je vastzit, en teveel nadenkt over wat je nou precies wil, kan het goed zijn om gewoon je camera te pakken en op gevoel te fotograferen!

Camerashop_algemene shopbanner_728x90

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen