Foto Feedback #1 - Portretten door Lin
04 augustus 2017 
3 min. leestijd

Foto Feedback #1 - Portretten door Lin

Afgelopen week stuurde Lin mij via Facebook een paar door haar gemaakte portretfoto’s, met de vraag of ik tips wilde geven. Op mijn beurt vroeg ik of ik er een blog / video over mocht maken. En met Lin’s toestemming bij deze de allereerste Foto Feedback van Snapshot Dojo. Lin stuurde me een tiental foto’s, 9 van dezelfde jongen, en 1 van een jonge vrouw.

Foto Feedback Deze eerste foto vind ik interessant. Zijn stoere blik en een soort i don’t care attitude maken de foto. Daarnaast heeft de foto een beetje een Rock & Roll vibe, en dat komt vooral door zijn kapsel en (leren) jas denk ik. Verder lijkt dit een spontaan moment. Uiteraard weet hij dat hij wordt gefotografeerd, maar het is een foto genomen tijdens een beweging / handeling. Het is niet geposeerd op de manier zoals ik mensen laat poseren. Daardoor is het ‘echter’, ook omdat hij niet in de camera kijkt, en het daardoor lijkt alsof de camera en Lin voor hem er niet zijn.

Foto Feedback Lin 6Deze foto is wat meer geposeerd, ook omdat hij recht de camera in kijkt, en daardoor contact maakt met ons als kijker. Maar nog steeds is het niet te statisch, en daardoor komt het heel natuurlijk over. De ogen zijn scherp, en dat is fijn om naar te kijken. Ik zie nu dat (voor de kijker) zijn linkerhand onscherp is, door bewegingsonscherpte. Dat draagt bij aan de natuurlijk nonchalance, maar ik denk dat ik het lekkerder kijken zou vinden als zijn hand ‘gewoon scherp’ zou zijn. De hand in de lucht impliceert al een beweging namelijk. Mijn tweede favoriet van deze jongen.

Foto Feedback Lin 9Deze foto vind ik ook fijn om naar te kijken. Een groot deel daarvan komt door het mooie model ;), maar ook door haar blik. De ‘bokeh’ / onscherpte is mooi zacht, wat ik vind passen bij haar uitstraling. Een klein minpuntje vind ik het plukje haar wat uit haar onderlip lijkt te groeien 😉 Het haar dat over haar wang valt vind ik dan minder storend, hoewel ik het zelf denk ik wel achter haar oor zou doen.

Samenvattend heb ik de volgende tips: (zie ook de video)
– Het is goed om verschillende soorten foto’s te maken, ook qua afstand. Maak een keer een close-up, of juist een halftotaal portret
– Let goed op wanneer je een groot diafragma gebruikt (klein F getal) – door de kleine scherptediepte kan je scherptevlak al snel verkeerd liggen, door beweging van jou of van je model
– Een statief kan helpen om de scherpte goed te krijgen, maar beperkt je in je bewegingsvrijheid

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen